Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 7 УКР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
321.54 Кб
Скачать
  1. 3. Мета і загальна характеристика рятувальних та інших невідкладних робіт.

Мета і загальна характеристика рятувальних та інших невідкладних робіт.

Рятувальні та інші невідкладні роботи мають різний зміст, але організовуються і проводяться, як правило, одночасно, як єдиний комплекс.

Рятувальні та інші невідкладні роботи і в мирний, і у воєн-ний час проводяться:

А) Для порятунку людей, надання першої медичної допомо-ги постраждалим і ураженим та евакуації їх у лікувальні уста-нови.

Б) Локалізації аварій і усунення ушкоджень, які заважають проведенню рятувальних робіт.

В) Ліквідації аварій, які загрожують життю людей.

Г) Забезпечення життєдіяльності міст і об’єктів господарю-вання.

Д) Створення необхідних умов проведення відбудовних ро-біт.

До рятувальних робіт відносяться:

- відшукання потерпілих;

- розкриття зруйнованих, пошкоджених і завалених сховищ та укриттів і діставання з них, а також з частково зруйнованих або палаючих будинків й інших споруд, людей;

- надання постраждалим першої медичної допомоги;

- винесення (вивезення) їх з вогнищ ураження до місця роз-міщення медичних формувань і установ;

- надання необхідної лікарської допомоги ураженим і еваку-ація їх на лікарняну базу.

У ході рятувальних робіт проводять:

- розвідку вогнищ ураження і маршрутів виступу форму-вань на ділянки (об'єкти) робіт;

- локалізацію гасіння пожеж на ділянках проведення робіт і шляхах виходу до них;

- подачу повітря в завалені захисні споруди з пошкодженою фільтровентиляційною системою;

- виведення (вивезення) населення з небезпечних місць і зон зараження та затоплення в безпечні райони;

- санітарну обробку людей і знезаражування одягу, дезакти-вацію і дегазацію техніки, транспорту і засобів захисту, знеза-ражування території і споруд, продовольства, харчової сирови-ни, води і фуражу.

До невідкладних відносять роботи, проведені для:

  • створення умов успішних і безпечних рятувальних робіт;

  • забезпечення життєдіяльності міст та запобігання подаль-ших руйнувань і втрат серед населення в результаті впливу вторинних факторів ураження;

  • локалізації аварій, які загрожують життю людей;

- відновлення діяльності найважливіших об’єктів господа-рювання, функціонування інженерних і транспортних мереж, споруд міського господарства.

При проведенні таких робіт прокладають колонні шляхи; влаштовують проїзди в завалах і па заражених ділянках; відно-влюють пошкоджені мости і роблять переправи; локалізують аварії на енергетичних, газових, водопровідних, каналізацій-них і технологічних мережах; відновлюють окремі установки і мережі водопроводу, енергопостачання, лінії зв'язку; зміцню-ють чи руйнують конструкції, які загрожують обвалом і переш-коджають безпечному руху людей та техніки, проведенню ря-тувальних робіт; ремонтують і відновлюють пошкоджені захис-ні споруди для подальшою їх використання.

У ході рятувальних та інших невідкладних робіт здійсню-ються також: санітарне очищення вогнищ ураження, медична розвідка для оцінки санітарно-епідемічної обстановки і визна-чення потрібної кількості медичних сил; організація комендан-тської служби й охорони громадського порядку; збирання мА-теріальних цінностей; забезпечення харчуванням і предметами першої необхідності населення, яке залишилося без домівок.

Для запобігання чи зменшення збитків від очікуваних сти-хійних лих передбачається проведення комплексу організацій-них та інженерно-технічних заходів, таких як будівництво бе-регозахисних і берегоукріплюючих споруд, обвалування і під-сипання дамб, штучне зниження інтенсивності танення льодо-виків і снігу тощо.

Рятувальні та інші невідкладні роботи організовують у мак-симально короткі терміни і проводять безперервно вдень і вно-чі, у будь-яку погоду, до повного їх завершення.

Керівництво проведенням усіх цих робіт у надзвичайних ситуаціях проводяться надзвичайними комісіями держави, об-ласті, міста тощо.

При аваріях на об'єктах народного господарства, устано-вах, якщо їх наслідки не виходять за межі об'єктів захисних зон, керівництво роботами проводиться адміністрацією під-приємств.

Техніка, що застосовується при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Великий об'єм робіт в осередках ураження неможливо про-вести у короткі строки без застосування різної техніки. Тільки широка механізація усіх видів робіт дозволить своєчасно здійс-нити рятування людей.

Для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт можуть застосовуватись усі типи і марки будівельних та дорож-ніх машин і механізмів, техніки комунального гос­подарства рай-ону (міста), які є в наявності.

В залежності від виду проводимих робіт во­ни підрозділяю-ться на слідуючі групи:

А) Машини і механізми для розкривання завалених сховищ та укрить, розбиран­ня та розчистки завалів, підйому, перемі-щення та транспортування вантажів (екскаватори, трактори, бульдозери, крани, лебідки, блоки, домкрати).

Б) Обладнання для різання металу (керосинорізи, бензорізи, автогенні і електро­зварювальні агрегати).

В) Механізми для відкачки води (насоси, мотопомпи, поли-во-миючні машини, пожежні та авторозливочні станції').

План-конспект склав

ст. викладач Миколаївського

державного аграрного університету В. М. Курепін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]