Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
didaktichieskii__ghrietsiia.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
358.62 Кб
Скачать

Шифротаблиця 2

а

б

в

г

Г'

д

е

є

ж

з

и

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

22

і

ї

й

к

л

м

н

о

п

р

с

24

26

28

30

32

34

36

38

40

42

44

т

у

ф

х

ц

ч

ш

щ

ь

ю

я

46

48

50

52

54

56

58

60

62

64

66

Шифротаблиця 3

1

2

3

4

5

6

7

1

а

б

в

г

Г’

д

Е

2

є

ж

з

и

і

ї

й

3

к

л

м

н

о

п

Р

4

с

т

У

ф

х

ц

ч

5

ш

щ

ь

ю

я

Для визначення потрібної букви першу цифру шифру необхідно відшукати у верхньому горизонтальному ряді, а другу — у лівому вертикальному. На перехресті ліній і буде потрібна буква. Наприклад: 31 — В.

Греція в ІІ — першій половині І тис. до н. е.

Природа й населення Давньої Греції

Мінойська палацова цивілізація

1. Закресліть зайві слова та вставте пропущені.1) На півдні, півночі Європи розташований Балканський, Синайський півострів. За природними умовами Греція поділяється на Південну,Північну, Східну, Західну, Передню, Середню.2) Греція розташована на півдні ... півострова. Із трьох боків Грецію омивають ... моря .Поряд із Балканським півостровом розташований великий острів — ...............................................3) Греція поділялася на три частини — ... ……………………………………………………... У Південній Греції розташована найбільша гора Греції — ... де, за міфами, жили боги.

2. Зробіть підрахунки.1) У 6000 році до н. е. на острові Крит з’являються перші землероби,а в 1100 році до н.

2) У 1450 році до н. е. вибухнув вулкан на острові Феба близько островаКрит. Більшість палаців була знищена землетрусом та цунамі. Ціподії були початком занепаду крито-мінойської культури. Скількироків тому це відбулося?

3. Заповніть порівняльну таблицю «Греція та Індія».

Критерії порівняння

Греція

Індія

Континент

Півострів

Моря (океани)

Острови

Шрі-Ланка

Гори

Балканські, олімп

Клімат

Заняття населення

Висновок

4. З’єднайте стрілками назви країн, міст та гір із частинами Греції, у яких вони розташовані.

Афіни Північна Аттика

Фермопіли Середня Спарта

Пелопоннес Південна Олімп

5. Робота з контурною картою.Позначте на карті: 1) Егейське море; 2) Іонічне море; 3) Середземне море;4) острів Крит; 5) півострів Пелопоннес; 6) Середню Грецію; 7) Північну Грецію.

6. Заповніть порівняльну таблицю «Хараппська та Мінойська цивілізації

7. Розв’яжіть кросворд

П о г о р и з о н т а л і :4 ) Мо р е п о б л и з у Греції. 6) Континент, де розташована Греція. 7) Рослина, з якої роблять вино. 9) Великий острів поблизу Греції.1 0 ) Л е г е н д а р н и й цар Криту. 12) Ге-рой, що вбив Мінотавра. 13) Герой міфу, який загинув від того, що сонце розтопило віск на його крилах. 14) Жінка, яка булаи перетворена на корову і на честь якої назвали море.

По вертикалі: 1) Назва Південної Греції. 2) Майстер, що зробив крила.3) Самоназва Греції. 5) Страховисько, що жило в Лабіринті. 8) Південна частина Балканського півострова. 11) Легенди про богів, героїв.

8. Греки вважали, що Іонічне море назване на честь дочки річного бога Іо(у перекладі — «переправа Іо»). Як виникли назви Егейського та Ікарійського морів?

9. Дайте відповіді на запитання.

Що означає вислів «нитка Аріадни»? Чому мінойська цивілізація мала дуже розвинутий флот?

10. Історичний диктант. 1) На якому півострові розташована Греція? 2) Як називається Південна Греція? 3) У якій частині Греції розташована гора Олімп? 4) Який перехід поєднує Північну та Середню Грецію? 5) Який великий острів розташований поряд із Грецією? 6) Яке море назване на честь царя Афін? 7) Як греки називали Грецію? 8) Як звали міфічного царя острова Крит? 9) Як називається палац із заплутаними переходами? 10) Хто вбив Мінотавра?

Ахейська палацова цивілізація

1. Вставте пропущені слова.У кінці ІІІ тис. до н. е. — на початку ІІ тис. до н. е. до Балканського

півострова вторглися племена ............... . Вони захопили Грецію, їхняцивілізація отримала назву ... на честь цих племен та ... на честь головного міста — ... ……………..Найбільшого розвитку ця цивілізація досягла в ХV—ХІІ ст. до н. е. Найбільшими містами були…………….... Мікенські (ахейські)царі (ванакти) постійно воювали,найвизначнішим був похід на ... ……, який об’єднав більшість грецьких міст. Але після троянського походу Мікенська цивілізація ...................... 2. Зробіть підрахунки. 1) У якому столітті до нашої ери відбувся похід ахейців на Трою? 2) У якому тисячолітті зникла мікенська цивілізація? 3. Поясніть, чому циклопів уважають будівельниками мікенських фортець.

4. Під час розкопок Мікен археологи знайшли поховання царя, але в музеїпереплутали знахідки. Виберіть із них ті, що, на вашу думку, могли бутив похованні мікенського царя (позначте хрестиком).

Бронзова зброя Глиняні таблички

Скляне намисто Костяні знаряддя

Залізний обладунок Паперові сувої

Золоті прикраси Свинцеві печатки

6. Робота з контурною картою.Позначте на карті: 1) Мікени; 2) Тірінф; 3) Пілос; 4) Трою; 5) острівКрит.

Поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея»

1. Вставте пропущені слова.Близько 1200 року до н. е. ... …………царі зібрали велику армію і вирушили до ... …………….., щоб захопити місто Трою, яке ще називали ................... Про ці події розповідається в поемах ... …………..та ... ……….автором яких вважають поета-співака ... …………. За легендою похід тривав... …років. У поемі «Іліада» розповідається про події десятого року облоги Трої, а в «Одіссеї» — про повернення ... додому, на острів ... ……….,подорож якого тривала ... …….років.

2. Зробіть підрахунки. 1) Похід греків на Трою відбувся в 1240 році до н. е. Скільки років томувін відбувся? 2) Облога Трої тривала 10 років. Коли вона закінчилася? 3) У якому році Одіссей повернувся додому?

3. Поясніть, чи можна вважати поеми «Іліада» та «Одіссея» історичнимиджерелами. Чому?

4. Укажіть назву турецького міста, біля якого Генріх Шліман розкопав залишки Трої. 5. Розв’яжіть кросворд.

По горизонталі: 1) Богиня перемоги. 2) Герой, убитий стрілою в п’ятку. 4) Річка забуття в Аїді. 6) Циклоп. 8) Дружина Зевса. 9) Головний бог на Олімпі.11) Країна, де зберігалося золоте руно.

По вертикалі: 3) Поема про Троянську війну. 5) Бог війни. 6) Товариш Ахілла. 7) Чоловік Єлени.8) Сліпий поет-співак. 10) Річкав підземному царстві.

6. У Троянській війні брали участь багато героїв. Зафарбуйте одним кольором імена героїв Греції, а іншим —імена героївТрої.

Менелай Одіссей Пріам Егей

Патрок Агамемнон Гектор Ахілл

7. Поясніть, що означають наведені крилаті вислови

«троянський кінь»

«ахіллесова п’ята»

«яблуко розбрату»

9. Робота з контурною картою.Позначте на карті: 1) Трою; 2) шлях ахейців до Трої; 3) острів Ітака 10. Історичний диктант 1) Кого вважають автором «Іліади» та «Одіссеї»? 2) Чим ще був відомий автор «Іліади», яку мав ваду? 3) Коли відбувся похід греків на Трою? 4) Як греки називали місто Трою? ( 5) Скільки тривала облога Трої? ( 6) За допомогою якої споруди греки захопили Трою? 7) Хто став причиною походу греків на Трою? 8) Хто очолив греків? 9) Хто десять років добирався додому після походу на Трою? ( 10) Хто відкрив сучасному світу Трою?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]