Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приказы / Сахарный диабет / 07 05 12 УКПМД цукровий д_абет 2 тип финал.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
851.97 Кб
Скачать

4.1. Немедикаментозні методи лікування цд 2 типу.

Положення протоколу.

Основними завданнями немедикаментозного лікування пацієнтів з ЦД 2 типу є корекція харчування і надмірної маси тіла, виконання дозованих фізичних навантажень, модифікація способу життя.

Обґрунтування.

Існують докази того, що немедикаментозні методи лікування сприяють покращанню глікемічного контролю, зменшенню серцево-судинних ризиків, зниженню виникнення ускладнень та смертності.

Необхідні дії.

Обов'язкові:

  1. У всіх пацієнтів з ЦД 2 типу, не­обхідно оцінити спосіб життя і проводити корекцію харчування, регулювання фізичних навантажень, боротьбу зі шкідливими звичками. (Додаток №11. Заходи корекції способу життя у пацієнтів з предіабетом та діабетом 2 типу).

Бажані:

  1. Залучення пацієнта до участі в програмах немедикаментозної корекції (при їх наявності) – Школи здоров’я, програми відмови від тютюнопаління, програми психологічної та фізичної реабілітації тощо. (Додаток №7. Вимоги до програми навчання пацієнтів самоконтролю захворювання).

  2. Скерувати пацієнтів із надлишковою масою тіла до установ, що надають вторинну медичну допомогу (до дієтолога, спеціаліста з лікувальної фізкультури тощо).

4.2. Медикаментозні методи лікування цд 2 типу.

Положення протоколу.

Цукрознижуючі лікарські засоби та інсулінотерапія призначені для досягнення найкращого контролю глікемії, та покликані виключити часті або важкі гіпо/гіперглікемії.

Обґрунтування.

Забезпечення контролю цільового рівня глюкози в крові за допомогою дотримання здорового способу життя досягається лише у дуже незначної кількості людей з ЦД 2 типу на кілька місяців. Медикаментозні методи лікування на додаток до немедикаментозних допомагають досягти цільового рівня глюкози в крові. Призначення медикаментозної терапії для контролю глікемії запобігає розвитку ускладнень ЦД 2 типу.

Необхідні дії.

Обов'язкові:

  1. На додаток до немедикаментозних методів за умови недосягнення індивідуального цільового рівня глікемії всім пацієнтам з ЦД 2 типу провести фармакотерапію. (А.4.6 Алгоритм медикаментозного лікування пацієнтів з ЦД 2 типу для досягнення глікемічного контролю; А.4.7 Застереження та зауваження при фармакотерапії).

  2. Проводити оцінку ефективності фармакотерапії. При недосягненні цільового рівня глікемії упевнитись, що пацієнт виконує рекомендації щодо прийому ЛЗ.

  3. При неефективності наданої медикаментозної терапії та при виконанні пацієнтом всіх рекомендацій направити до установ, що надають вторинну медичну допомогу.

Розділ 5. Хронічні ускладнення ЦД 2 типу.

5.1. Профілактика хронічних ускладнень цд 2 типу.

Положення протоколу.

Профілактика виникнення хронічних ускладнень ЦД 2 типу зводиться до усунення факторів ризику виникнення нейропатій, макро- та мікроангіапатій (контроль показників глікемії, АТ, ліпідного профілю, антитромбоцитарна терапія).

Обґрунтування.

Контроль рівня глюкози в крові, АТ, ліпідного профілю зменшує прогресування розвитку ураження органів зору, нирок, периферичних нервів, серцево-судинної системи. Антитромболітична терапія у пацієнтів з ЦД 2 типу знижує ризик ССЗ.

Своєчасне раннє виявлення та лікування ускладнень сприяє подовженню тривалості життя, зменшенню інвалідизації та покращанню якості життя пацієнтів.

Необхідні дії.

Обов'язкові:

  1. Проінформувати пацієнта щодо необхідності комплексного обстеження та забезпечити його проведення (А.4.9 Перелік обов’язкових діагностичних процедур пацієнтам з ЦД 2 типу).

  2. Досягнути рекомендованих цілей терапії (А.4.5 Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу).

  3. При поганій прихильності пацієнта до лікування проводиться обстеження пацієнта на ознаки депресії або психологічного розладу та їх терапія відповідно до протоколу.