Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
75
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.19 Mб
Скачать

V.Визначення стану новонародженого за шкалою Апгар

П'ять критеріїв для оцінки за шкалою Апгар:

Показник

0 балів

1 бал

2 бали

Забарвлення шкірного покриву

Генералізована блідість або генералізований ціаноз

Рожеве забарвлення тіла і синюшна забарвлення кінцівок (акроціаноз)

Рожеве забарвлення всього тіла і кінцівок

Частота серцевих скорочень

Відсутнє

<100

> 100

Рефлекторна збудливість

Не реагує

Реакція слабо виражена (гримаса, рух)

Реакція у вигляді руху, кашлю, чхання, гучного крику

М'язовий тонус

Відсутній,  кінцівки звисають

Знижений, деяке згинання кінцівок

Виражені активні  рухи

Дихання

Відсутнє

Нерегулярне, крик слабкий (гіповентиляція)

Нормальне, крик голосний

Оцінка за шкалою Апгар використовується для швидкої оцінки стану здоров´я немовляти через 1 хвилину і через п´ять хвилин після народження.  Оцінка через 1 хвилину за шкалою Апгар показує, наскільки добре новонароджений переніс пологи. Оцінка через 5 хвилин за шкалою Апгар показує, наскільки добре новонароджений пристосовується до навколишнього середовища. 

Стан дітей, які набирають результат від 7 до 10 балів, вважається гарним або чудовим, і їм зазвичай потрібен лише звичайний догляд.  Дитина, яка набрала від 4 до 6 балів, знаходиться в задовільному стані, і їй можуть знадобитися лише деякі реанімаційні процедури.  Дитина, яка має результат менше 4 балів, вимагає негайних реанімаційних процедур. Якщо сума на 5-й хвилині менше 7, додаткові виміри повинні проводитися кожні 5 хвилин протягом наступних 20 хвилин.  Дитина, що отримала за шкалою 5-6 балів через хвилину після народження, але через п´ять хвилин підвищила свій показник до 7-10, переходить у категорію дітей, про яких можна не турбуватися.  10 балів зустрічаються рідко.

VI.Первинний догляд за новонародженим

Контакт «шкіра до шкіри»

За умови задовільного стану плода при народженні (дитина доношена, чисті навколоплідні води, дитина дихає або кричить, має рожевий колір шкіри та задовільний м’язовий тонус) дитина викладається на живіт матері, проводиться обсушування сухою пелюшкою, накривається іншою сухою пелюшкою, здійснюється клемування пуповини через одну хвилину і перетин пуповини. При необхідності проводиться видалення слизу з ротової порожнини грушею або електровідсмоктувачем. Одягається шапочка, шкарпетки. Протягом знаходження дитини на животі матері здійснюють спостереження за її життєво важливими функціями. Далі дитина укладається на груди матері і накривається разом з матір’ю ковдрою для забезпечення умов “теплового ланцюжка”.

Контакт “шкіра до шкіри” проводиться до реалізації смоктального рефлексу, але не менш, як 30 хвилин. Після цього проводиться обробка пуповини, дитина вільно пеленається і знаходиться спільно з матір’ю до переведення породіллі у післяпологове відділення. Новонароджений до моменту переведення матері із пологової зали не виноситься.

Оцінку стану новонародженого за шкалою Апгар здійснюють на 1-ій і 5-ій хвилинах, а також забезпечують підтримування температури тіла дитини.

При здійсненні медичного догляду за дитиною, яка народилась шляхом операції кесаревого розтину, дитина після вилучення передається лікарем-акушер-гінекологом акушерці (медичній сестрі) у стерильну попередньо підігріту суху пелюшку.

Лікар-педіатр-неонатолог здійснює первинну оцінку стану новонародженого. Акушерка кладе дитину на сповивальний столик з підігрівом під лампу променевого тепла. Проводить обсушування новонародженого сухою стерильною попередньо підігрітою пелюшкою, після чого пелюшка викидається, одягає дитині чисті шапочку і шкарпетки, здійснює клемування пуповини, вільно пеленає і вкриває ковдрою. Дитина переводиться у палату спільного перебування, де знаходиться під спостереженням медичної сестри.

У разі проведення операції кесарів розтин із застосуванням епідуральної анестезії контакт ”шкіра-до-шкіри” здійснюється у палаті спільного перебування за умови задовільного стану матері за висновком лікаря-акушер-гінеколога.

При наявності умов здійснюється контакт ”шкіра-до-шкіри” дитини з батьком. Перше прикладання до грудей, наступні годування за вимогою дитини, догляд за новонародженим у перші дві доби здійснюється за допомогою медичної сестри, родичів.

Тепловий ланцюжок.Важливою умовою дотримання теплового ланцюжка є забезпечення температури у пологовій залі (операційній) не нижче 25°С Організаційні умови забезпечення підтримки теплового ланцюжка Ці заходи впроваджуються під час пологів та в перші дні після народження дитини з метою зменшення втрат тепла у всіх новонароджених. Невиконання хоча б одного з цих заходів розриває тепловий ланцюжок та ставить новонародженого під загрозу переохолодження. Межами нормальної температури тіла новонародженого слід вважати 36,5°С -37,5°С при вимірюванні в аксилярній ділянці. Недотримання теплового ланцюжка підвищує ризик розвитку у новонародженого гіпоглікемії, метаболічного ацидозу, інфекції, дихальних розладів, уражень центральної нервової системи (крововиливи, судоми).

Соседние файлы в папке Акушерство-1