Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
139
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
112.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ДЗ «Дніпропетровська медична академія» МОЗ України

Кафедра дитячої стоматології

Затверджено

на методичній нараді кафедри

дитячої стоматології

протокол № __ від ____________

Зав.кафедрою __________проф. І.В.Ковач

Методичні рекомендації для студентів

Навчальна дисципліна

Профілактика стоматологічних захворювань

Модуль № 1

Профілактика стоматологічних захворювань

Змістовий модуль № 2

Карієсрезистентність та гігієна порожнини рота.

Тема заняття

Гігієнічне стоматологічне навчання та виховання дітей в організованих дитячих колективах. Проведення уроку здоров’я.

Санітарна освіта – складова первинної профілактики стоматологічних захворювань. Організація стоматологічної санітарної освіти, її форми, методи, засоби.

Курс

ІІІ

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

5

Виконавець : ас. О.О. Сіньковська

ДНІПРОПЕТРОВСЬК – 2012

Тема заняття: Гігієнічне стоматологічне навчання та виховання дітей в організованих дитячих колективах. Проведення уроку здоров’я.

Санітарна освіта – складова первинної профілактики стоматологічних захворювань. Організація стоматологічної санітарної освіти, її форми, методи, засоби.

1. Конкретні цілі

  1. Проводити навчання методам гігієни порожнини рота;

  2. Санітарна освіта в системі комплексної профілактики стоматологічних захворювань.

  3. Знати методи санітарно-просвітницької роботи та використовувати їх для гігієнічного навчання.

  4. Знати основні форми санітарно-просвітницької роботи з різними контингентами населення.

  5. Знати складові підготовчого періоду в організації первинної профілактики карієсу. Їх характеристика.

2. Базовий рівень підготовки

Назва попередніх дисциплін

Отримані знання, вміння, навички

Пропедевтика дитячої терапевтичної стоматології

Знати основні чинники ризику розвитку карієсу

Пропедевтика терапевтичної стоматології

Знати правила техніки безпеки в лікувальному закладі.

3. Організація змісту навчального модулю

1. Організація навчання методам гігієни порожнини рота;

2. Санітарна освіта в системі комплексної профілактики стоматологічних захворювань.

3. Методи санітарно-просвітницької роботи та їх використання для гігієнічного навчання.

4. Основні форми санітарно-просвітницької роботи з різними контингентами населення.

5. Складові підготовчого періоду в організації первинної профілактики карієсу. Їх характеристика.

4. Зміст навчального матеріалу.

Світова профілактиктична стоматологія будує свої попереджувальні заходи на трьох основних постулатах:

  • Загальне здоров’я дитини

  • Збалансоване харчування дитини

  • Гігієна порожнини рота

Тому при проведенні гігієнічних заходів в дитячих колективах слід чітко звернути увагу на ці основні проблеми.

Незважаючи на те, що перші дві відносяться до соціальних, державних, загально-медичних і не залежать від індивідуальних заходів, разом з тим навіть при низькому фінансуванні сім’ї можна приділити увагу загальному оздоровленню та оптимальному харчуванню дитини. Культура фізичного розвитку та збалансованого харчування можлива навіть при низьких витратах з сімейного бюджету на ці потреби. Це також важливо і з позиції дисциплінованості кожного члена сім’ї, умов в дитячих садках і школах, де формуються дитячі колективи, де діти отримують ази загальної культури, поведінки, дисципліни. Адже систематичні порушення законів розвитку дитячого організму при активному формуванні загального здоров’я призводять до формування хронічних патологічних станів систем і органів, порушення стоматологічного здоров’я. Особливо відповідальним є дитячий вік, де закладається здоров’я на усе життя.

Зміст уроків здоров’я

Всі ці питання як проблеми необхідно донести до дітей у відповідному віці, щоб дитина заклала основи навичок відповідальності за своє загальне і стоматологічне здоров’я. Це найбільш вдало формується на уроках здоров’я, які введені в навчальний план школярів.

Доцільним на таких уроках є згрупування дітей за віком:

- середня дошкільна;

- випускна группа дошколят;

- молодші (1-3 класи);

- середні (4-7 класи);

- старші школярі (8-11 класи);

В дошкільному віці слід проводити заняття в формі гри, вони повинні бути зрозумілими та емоційними, з використанням посібників, рисунків, слайдів, мульт- і кінофільмів за темою стоматологічної профілактики, казок, сценок тощо.

Школярам краще забезпечити:

- бесіди

- семінари

- лекції з візуальними засобами (брошури, листівки, стенди, муляжі).

Діти з раннього віку повинні усвідомити необхідність власної відповідальності за загальне і стоматологічне здоров’я і виконувати основні правила здорового образу життя. Особлива увага повинна приділятися гігієнічним навичкам.

Гігієнічний виховання - це система прищеплення корисних навичок і на основі знання правил здорового способу життя, переконаність у необхідності їх дотримання.

Гігієнічний виховання включає два напрямки - санітарно-просвітницьку роботу і навчання й контроль за гігієною порожнини рота. Санітарно-просвітницька робота має на меті виробити у населення переконання в необхідності дотримання правил здорового способу життя на основі знань про причини захворювання, методи їхнього попередження і підтримки організму в здоровому стані. Тільки від людини, переконаної у необхідності підтримки гігієни порожнини рота, можна очікувати неухильного і постійного виконання всіх її вимог санітарно-просвітницької роботи. Санітарно-просвітницька робота складається з двох напрямків - пропаганди медичних знань про здоровий спосіб життя, шляхів і методів збереження здоров'я та агітації населення в необхідності дотримання правил та методів здорового способу життя і профілактики хвороб. У школах санітарно-просвітницька робота проводиться у формі уроків здоров'я. Вони зазвичай поділяються на 2 частини - санітарно-просвітницьку та практичну.

З урахуванням важливої біологічної ролі мінеральних компонентів в етіології і патогенезі карієсу представляє певний інтерес вивчення того, як впливає споживання фторований солі дітьми дошкільного віку на вміст макро - та мікроелементів у тимчасових зубах і на властивості твердих тканин зубів, що визначають карієсрезистентність.

Зважаючи на те, що більша частина населення земної кулі живе в умовах недостатнього вмісту фтору в раціоні харчування, багато дослідників вважають найбільш ефективними такі засоби масової профілактики карієсу зубів, як фторування питної води, молока, харчової кухонної солі. Експерти ВООЗ рекомендують використовувати штучно збагачену фтором харчову сіль в районах, які мають джерела питної води з переважно низьким вмістом фтору при існуванні централізованого виробництва солі. Щоб розрахувати оптимальну концентрації фтору в повареній солі, потрібно знати її добове споживання людиною. Існують методики збагачення фтором солі, призначеною тільки для домашнього використання (Франція, Німеччина), солі для хлібопекарень і підприємств громадського харчування (Коста-Ріка, Швейцарія).

В залежності від обраного методу концентрація фтору в солі може коливатися від 200 до 500 ррм (500 мг/кг). ВООЗ наполягає на вивченні традицій споживання солі в кожному конкретному регіоні з метою адекватного розрахунку профілактичної концентрації фтору. Досвід інших країн показує, що використання на популяційному рівні в якості носіїв фтору питної води та кухонної солі дає приблизно однаковий результат, але має деякі відмінності. Так, діти молодшого віку споживають відносно багато води і мінімум солі, що визначає ризик флюорозу або гипофтороза при регіональному використанні відповідних носіїв фтору. За межами комунальної програми фторування води виявляться споживачі молока, концентрованих соків, комерційної води.

При фторуванні солі неохопленими програмою фторпрофілактики карієсу будуть люди, які дотримуються дієту без солі.

Програмою фторування води можна охопити практично все міське населення, але не населення сіл. В рамках програми фторування солі ступінь охоплення населення залежить від використання фторовмісної солі в централізованих технологіях, від рівня мотивації населення, що робить вибір біля прилавка магазину.

В організмі фтор включається в метаболізм у мінералізованих тканинах. Будучи активним елементом, він легко вступає в реакцію з багатьма компонентами твердих тканин зубів, утворюючи міцні з'єднання - фторапатити. При заміні гідроксіапатиту фторапатитами, тверді тканини зубів стають стійкими до розчинення в кислотах, вироблюваних в процесі метаболізму мікроорганізмами зубного нальоту. Також відомо, що мікроелементам належить важлива роль у регуляції складу тканин зубів і їх дефіцит може призвести до порушення обміну речовин і зміни властивостей твердих тканин зубів, сприяючи розвитку карієсу.

Багато дослідників вказують на взаємозв'язок загального стану здоров'я з поширеністю і інтенсивністю карієсу у дітей: зниження поширеності та інтенсивності карієсу зубів сприяє підвищенню резистентності організму. Відомо про сприятливий вплив малих доз фтору на неспецифічну резистентність організму і на стан місцевого імунітету порожнини рота. Основним імуноглобуліном ротової рідини є секреторний імуноглобулін А (SIgA), який грає значну роль в противірусному і антибактеріальному імунітеті.

Санітарна освіта в системі комплексного профілактики. Основні форми санітарно-освітньої роботи з різними контингентами населення.

Санітарна освіта та гігієнічні навчання - складова частина профілактики стоматологічних захворювань - це надання населенню будь-яких пізнавальних можливостей для самооцінки і вироблення поведінки і звичок які максимально викоренять причини виникнення захворювань. Виділяють 3 групи населення: -вагітні жінки -батьки -діти дошкільного та шкільного віку. Основний напрямок роботи це формування знань про здоровий спосіб життя Основні етапи: отримана інформація, прояв інтересу, вироблення переконання, здійснення дій, прояв звичок, здійснення системних дій, вироблення стійких здорових звичок; Методи: активні, пасивні; Форми: індивідуальні, групові, масові.

Соседние файлы в папке методички для студентов