Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Модуль 1. Дерматовенерологія

Змістовний модуль № 10.

Тема 24. Вторинний період сифілісу та його клінічні прояви

Еталони відповідей 1 етап

  1. в

  2. а

  3. а, б

  4. а, б, г, д

  5. а, г

  6. б, г

  7. а, в, д

  8. в

  9. а, б

10. а, б, в, г, д.

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ.

Змістовний модуль № 10. Вторинний період сифілісу та його клінічні прояви.

Тема № 24 Вторинний період сифілісу та його клінічні прояви.

Ситуаційні задачі – письмове опитування. Етап 2.

Задача 1. Хворий 30 років скаржиться на значне випадіння волосся. На волосистій частині голови спостерігаються безладно розташовані чисельні вогнища 0,5 × 0,5, на яких відсутнє волосся. Шкіра у вогнищах ураження без патології, зламаного волосся та атрофії шкіри немає.

  1. Які додаткові дослідження необхідно провести.

  2. Обґрунтуйте діагноз.

  3. Поясніть клінічні прояви.

Задача 2. Хворому 45 років, страждає на алкоголізм. Понад 2 місяці тому з’явився висип на шкірі голови, тулуба, нижніх кінцівок. На волосистій частині голови багаточисельні кірочки розміром, як 1 копійка. При видаленні кірок на споді інфільтрована волога поверхня. На шкірі тулуба чисельна висипка лентикулярних папул мідно-червоного кольору з гладенькою поверхнею і кірки, такі самі як і на голові. На шкірі нижніх кінцівок поодинокі значних розмірів (2×2 см) округлі елементи, вкриті геморагічними кірками, по периферії кірок шкіра не змінена. При видаленні кірок видно виразку. На шкірі статевого органу свіжий рубець округлої форми 1,5×2 см з інфільтратом на споді. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені з обох боків, щільної консистенції, не болючі. При пальпації виявлено збільшення лімфатичних вузлів на шиї і у аксилярних ямках при цьому вони також не болючі. Реакція Васермана позитивна 4+.

  1. Обґрунтуйте діагноз.

  2. Які додаткові дослідження необхідно провести?

  3. Дайте пояснення щодо усіх перерахованих клінічних проявів.

Задача 3. Жінка 35 років скаржиться на слабкість і лихоманку, температура тіла 37,2С. При огляді на шкірі тулуба чисельна розеольозна висипка, еритематозна ангіна, збільшені пахвинні та шийні лімфатичні вузли. На внутрішній поверхні лівої великої соромітної губи округлої форми виразка розміром з 1 копійку, дно якої червоного кольору, краї виразки рівні, на споді виразки щільний безболісний інфільтрат. При темнопольній мікроскопії знайдено бліду трепонему – з відокремлюваного виразки.

  1. Сформулюйте попередній діагноз.

  2. Які ще необхідно провести дослідження для уточнення діагнозу?

  3. Які диспансерні заходи слід здійснити першочергово?

Задача 4. У гінекологічне відділення поступила жінка 30 років, у якої було встановлено діагноз гострий бартолініт. Було проведено розтин і призначені ін’єкції пеніциліну. Через декілька годин у хворої виникла лихоманка, температура піднялась до 4 С і на шкірі тулуба з’явилась висипка. Черговий лікар поставив діагноз – токсикодермія і відмінив пеніцилін, призначивши димедрол. Оглянувши хвору дерматовенеролог зробив наступний запис: «На шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок має місце розповсюджена дрібна розеольозна висипка, збільшені до 1 см у діаметрі шийні лімфатичні вузли. У правій пахвинній ділянці збільшені до розмірів сливи лімфатичні вузли, безболісні, щільні. Звертає на себе увагу різко збільшена (у 2-3 рази) велика соромітна губа. Шкіра на цій ділянці червоного кольору, при пальпації визначається еластична щільність на всьому протязі. На її внутрішній поверхні виразка 2×2 см округлої форми з рівними краями і дном червоного кольору. При пальпації на споді виразки щільний безболісний інфільтрат».

  1. Обґрунтуйте попередній діагноз.

  2. Поясніть усі перераховані клінічні прояви.

  3. Які дії необхідно застосувати для уточнення діагнозу?

Задача 5. Хворий 40 років був запрошений ШВД як статевий партнер хворої, у якої встановлено вторинний свіжий сифіліс. Він підтвердив, що 6 місяців тому мав статеві відносини з цією жінкою. Останнім часом лікувався у хірурга з приводу геморою, а також звертався до лікаря – отоларинголога з приводу порушень з боку голосу (зникав голос). Зміни голосу пояснив переохолодженням. При огляді: папульозна ангіна і гіпертрофічні папули біля анусу. При дослідженні з широких кондилом виділено бліду трепонему.

  1. Ваш попередній діагноз.

  2. Що необхідно зробити для уточнення діагнозу?

  3. Чи міг інфікувався пацієнт від цієї жінки?

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР