Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина психология экзамен 2й курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать
  1. Визначте поняття «емоції» та форми переживання емоцій і почуттів.

Емоції і почуття – це переживання людиною свого ставлення до явищ дійсності, обумовлене їх відповідністю або невідповідністю потребам особистості.

Афект – це сильне і відносно короткочасне емоційне переживання, що супроводжується руховими та вісцеральними проявами (сильна радість, гнів, жах).

Настрій – це загальний емоційний стан, що забарвлює протягом значного часу окремі психічні процеси і поведінку людини.

Стрес, як і ефект, виникає за напружених умов життя та діяльності, у небезпечних ситуаціях, що виявляються несподівано й потребують негайних заходів. Канадський фізіолог Г. Сельє визначає стрес як сукупність стереотипних, філогенетично запрограмованих неспецифічних реакцій, що первинно готують організм до фізичної активності, тобто до опору, боротьби або втечі.

Пристрасті – це сильні, стійкі, тривалі почуття, які захоплюють людину, володіють нею і виявляються в орієнтації всіх прагнень особливості в одному напрямку, у зосередженні їх на одній меті. Розрізняють пристрасті позитивні (захоплення працею, навчанням, наукою) і негативні (пристрасть до алкоголю, куріння, наркотиків).

  1. Визначте основні розумові операції.

Мислення – це процес опосередкованого й узагальненого відображення людиною предметів і явищ об’єктивної діяльності в їхніх істотних властивостях, зв’язках та відношеннях.

Аналіз – це уявне розчленування об’єктів свідомості, відокремлення в них частин, боків, аспектів, елементів, ознак і властивостей.

Синтез – це уявне поєднання окремих частин, боків, аспектів, елементів, ознак і властивостей об’єктів в єдине, якісно нове ціле.

Абстрагування – уявне відокремлення одних ознак і властивостей предметів від інших і від самих предметів, яким вони властиві.

Узагальнення – це об’єднання багатьох предметів або явищ за якою-небудь спільною ознакою.

Класифікація – це групування об’єктів за видовими, родовими та іншими ознаками.

  1. Визначте поняття «темперамент» та назвіть основні теорії темпераменту

Темперамент – це індивідуальні психологічні особливості індивіда, що характеризують динаміку психічних реакцій – їх темп, ритм, швидкість, інтенсивність.

Гуморальна теорія, згідно з якою темперамент спричинює перевагу в організмі певної рідини. Давньогрецький лікар і філософ Гіпократ, засновник вчення про темперамент, вважав, що темперамент людини залежить від співвідношення між кров’ю, жовчю та слизом (лімфа, флегма). Вітчизняний вчений, лікар і педагог П.Ф. Лесгафт пояснював темперамент особливостями кровообігу, які залежать від діаметра отвору та товщини стінок судин.

Прибічник гуморальної теорії темпераменту І. Кант вважав органічною основою типів темпераменту якісні особливості крові.

Конституціональна (соматична) теорія пояснює типи темпераменту особливостями типів конституції тіла людини.

Класифікація типів темпераменту (за Є. Кречмером)

Тип конституції тіла

Тип темпераменту

1. Астенічний:

1. Шизотимічний,

2. Пікнічний:

2. Циклоідний,

3. Атлетичний:

3. Іксотемічний,.

Класифікація типів темпераменту (за Шелдоном)

Тип конституції тіла

Тип темпераменту

1. Ендоморфний:

1. Висцеротонічний:

2. Мезоморфний:

2. Соматотонічний:

3. Ектоморфний:

3. Церебротонічний:

Тип ВНД і темперамент

Наукова основа побудови теорії темпераменту була розроблена І.П. Павловим (1849-1936) у його вченні про типологічні властивості нервової системи тварин і людей.

Основні властивості нервової системи за Павловим: сила, врівноваженість, рухливість. Сила нервової системи – це здатність її витримувати вплив підразників зовнішнього середовища. Врівноваженість нервових процесів указує на особливості співвідношення процесів збудження і гальмування у людини. Рухливість нервових процесів – це здатність збудження і гальмування швидко змінюватися одне на друге.

Класифікація типів ВНД і темпераментів ( за І.П. Павловим)

Типи вищої нервової діяльності

Типи темпераменту

1. Сильний, врівноважений, рухливий.

2. Сильний, неврівноважений, рухливий.

3. Сильний, врівноважений, інертний.

4. Слабкий.

1. Сангвінічний.

2. Холеричний.

3. Флегматичний.

4. Меланхолічний.

  1. Визначте поняття «свідомість» та надайте основні функції свідомості людини.

Свідомість - це вища форма узагальненого відображення людиною об’єктивних стійких властивостей і закономірностей навколишнього світу, формування у людини внутрішньої моделі цього світу, внаслідок чого здійснюється пізнання і перетворення навколишньої дійсності.

  1. Визначте поняття «пам'ять»та її види залежно від того, що запам’ятовується.

Пам’ять – це закріплення, зберігання та наступне відтворення людиною її попереднього досвіду.

Залежно від того, що запам’ятовується і відтворюється, яка діяльність переважає, виділяють чотири види пам’яті:

Рухова пам’ять полягає у запам’ятовуванні та відтворенні рухів.

Емоційна пам’ять – це запам’ятовування та відтворення людиною своїх емоцій і почуттів.

Образна пам’ять полягає в запам’ятовуванні образів, уявлень про предмети та явища навколишнього світу, властивостей і зв’язків між ними. Вона буває зоровою, слуховою, дотиковою, нюховою, смаковою залежно від аналізаторів, з якими пов’язане її походження.

Словесно-логічна пам’ять є специфічно людська пам’ять. Зміст словесно-логічної пам’яті – це думки, поняття, судження, умовиводи, які відображають предмети та явища в їх істотних зв’язках і відносинах, у загальних властивостях.

  1. Визначте поняття «сприймання» та його основні види.

Сприймання – це психічний процес відображення в мозку людини предметів та явищ в цілому, у сукупності всіх їх якостей та властивостей при безпосередній дії на органи чуття. У результаті сприймання виникають суб’єктивні образи сприйманих об’єктів – уявлення.

  1. Визначте поняття «відчуття» та назвіть основні їх властивості.

Відчуття – пізнавальний психічний процес відображення в мозку людини окремих властивостей предметів і явищ при їх безпосередній дії на органи чуття людини.

Загальними властивостями відчуттів є:

Якість відчуттів – це особливість, якою одне відчуття відрізняється від інших.

Інтенсивність відчуттів – це кількісна характеристика відчуттів, тобто більша чи менша сила їх виявлення.

Тривалість відчуттів залежить від тривалості дії подразників на органи чуття. Як і інші властивості відчуттів тривалість відчуття містить в собі суб’єктивний компонент. Він виявляється в тому, що відчуття виникає дещо пізніше від початку дії подразника й не зникає одразу після закінчення його дії. Інерція відчуттів має назву післядії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]