Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина психология экзамен 2й курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Особливості сприймання:

Предметність полягає в тому, що різні за якостями відчуття, отримувані від предмета, поєднуються і відносяться до цього предмета як до окремої речі, що має певне призначення. Цілісність сприймання полягає в тому, що образи предметів, що відображаються, виступають у свідомості людини у сукупності багатьох їх якостей і характеристик, навіть тоді, коли окремі якості в даний час не сприймаються. Константність сприймання полягає в тому, що форма, розмір, колір сприймаються більш-менш стереотипно незалежно від умов, за яких вони сприймаються. Усвідомленість сприймання полягає в тому, що сприйняті предмети мають для людини певний смисл. Вони можуть бути шкідливими або корисними, бажаними або небажаними та ін. Сприймання людини має узагальнений характер, а кожен сприйманий предмет позначається словом-поняттям і відноситься до певного класу. Повнота і адекватність сприймання залежать від потреб людини, її особистого досвіду взаємодії з довкіллям, установок, емоційного стану, завдань, що стоять перед нею. Залежність сприймання від змісту психічного життя людини має назву аперцепції.

  1. Визначте прийоми створення образів уяви.

Уява – це психічний пізнавальний процес створення людиною на основі її попереднього досвіду образів об’єктів, яких вона безпосередньо не сприймає і не сприймала.

Прийоми створення образів творчої уяви

1. Гіперболізація – збільшення або зменшення предмета, а також аналогічна зміна окремих частин (Змій Горинич та ін.).

2. Аглютинація – створення образів шляхом поєднання якостей, властивостей або частин, узятих з різних об’єктів (образи русалки, кентавра та ін.).

3. Прийом аналогії. Суть його в тому, що створюваний новий образ схожий на реально існуючий образ, але в ньому практикується принципово нова модель явища чи факту (локатор „електронне око” та ін.).

Загострення – підкреслення окремих ознак (шаржи, карикатури).

5. Типізація – виділення суттєвого, яке повторюється в однорідних образах (художні образи).

  1. Визначте поняття «мислення»та його особливості.

Мислення – це процес опосередкованого й узагальненого відображення людиною предметів і явищ об’єктивної діяльності в їхніх істотних властивостях, зв’язках та відношеннях.

Особливості мислення:

  • Відображення на стадії мислення відрізняється від чуттєвого пізнання на стадії сприймання тим, що мислення відбиває дійсність опосередковано, за допомогою системи засобів, зокрема мисленнєвих операцій, мови і мовлення.

  • Відображення дійсності на рівні мислення має також узагальнений характер. Виділяючи загальне, людина спирається не тільки на ті об’єкти, які він сприймає в даний момент, а й на ті, які сприймав в минулому.

  • Мислення завжди є відображенням зв’язків і відношень між предметами у словесній формі. Мова є знаряддям формування і способом існування думки.

  • Мислення людини органічно зв’язане з практичною діяльністю. За своєю сутністю воно спирається на суспільну практику. Мислення породжується потребами практики і розвивається у процесі пошуку шляхів їх задоволення.

  1. Визначте поняття «група», надайте основні характеристики колективу.

Група - це спільнота людей, об’єднаних у ній за якимись ознаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]