Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина психология экзамен 2й курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать
  1. Визначте сутність характеру та розкрийте його структуру.

Характер – індивідуально своєрідне сполучення постійних істотних властивостей особистості, що виявляються в її поведінці. Структура характеру: 1) Риси характеру, в яких виявляється ставлення людини до інших людей: уважливість, принциповість, прихильність, комунікативність, миролюбність, лагідність, альтруїзм, дбайливість, тактовність, коректність або протилежні риси. 2)Риси характеру, в яких виявляється ставлення людини до справ: сумлінність, допитливість, ініціативність, рішучість, ретельність, точність, серйозність, ентузіазм, зацікавленість або протилежні риси. 3) Риси характеру, в яких виявляється ставлення людини до речей: бережливість, економність, акуратність, почуття смаку або протилежні риси. 4)Риси характеру, в яких виявляється ставлення людини до себе: впевненість в собі, моральне самолюбство, почуття власної гідності або протилежні риси.

  1. Визначте поняття «воля» та розкрийте вольові якості особистості.

Воля – свідома регуляція своєї поведінки і діяльності. Воля людини виявляється в діях і вчинках. Особливостями вольових дій є: 1) Свідома цілеспрямованість: постановка цілі і мобілізація зусиль на її досягнення. 2) Зв’язок з мисленням: людина може досягти цілі лише тоді, коли вона ретельно проаналізувала різні варіанти досягнення цілі. 3) Зв’язок з рухами: для реалізації цілей людина обирає оптимальні рухи, змінює форми активності. Воля притаманна всім людям, проте спостерігаються також і індивідуальні особливості волі, властиві окремим людям. Їх називають вольовими якостями особистості. Цілеспрямованість полягає в умінні людини керуватися в своїх діях і вчинках загальними і стійкими цілями, обумовленими її твердими переконаннями. Самостійність полягає в умінні обходитися у своїх діях без чужої допомоги, а також в умінні критично ставитися до чужих впливів, оцінюючи їх відповідно до своїх поглядів і переконань. Ініціативність же характеризується умінням знаходити при цьому нові, нешаблонні рішення і засоби їх здійснення. Витримка характеризується вмінням людини гальмувати небажані спонукання і не припускати дій, які перешкоджають досягненню поставленої мети. Рішучість полягає в умінні приймати рішення: а) своєчасно, тобто без гаяння часу, але й не поспішаючи; б) обдумано, тобто в результаті обговорення, але без зайвих вагань при цьому; в) твердо, тобто не змінюючи без особливої потреби прийнятого рішення. Наполегливість людини полягає в умінні активно викликати дії, потрібні для переборення труднощів, енергійно діяти й добиватися мети до кінця, тобто її досягнення. Організованість полягає в умінні людини керуватися в своїй діяльності твердо наміченим планом. Самовладання виявляється у здатності людини володіти собою, керувати власною поведінкою та діяльністю. Негативними проявами волі є упертість, навіюваність, нестриманість, імпульсивність, конформність.

  1. Визначте основні методи психологічного дослідження.

Методологія – це вчення про методи пізнання.

Класифікація методів психології (за б.Г. Ананьєвим)

Перша група - організаційні методи:

  • лонгітюдний метод;

  • порівняльний метод (метод зрізів);

  • комплексний метод.

Друга група - емпіричні методи:

  • спостереження і самоспостереження;

  • експеримент;

  • психодіагностичні методи;

  • аналіз продуктів діяльності;

  • біографічний метод;

  • трудовий метод;

  • соціометрія.

Третя група - методи обробки даних дослідження:

  • кількісний аналіз;

  • якісний аналіз.

Четверта група - інтерпретаційні методи:

  • генетичний метод аналізу психологічних даних;

  • структурний (системний) метод.

Спостереження – метод отримання інформації про об’єкт шляхом цілеспрямованого сприйняття його активності.

Експеримент – метод дослідження, при якому експериментатор створює спціальна умови, в яких проявляються певні особливості об’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]