Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія та евол. ЦНС.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
228.19 Кб
Скачать

13. Загальний огляд нервової системи

 Нервова система — цілісна морфологічнаі функціональна сукупність різних взаємопов'язанихнервовихструктур, яка спільно згуморальною системоюзабезпечує взаємопов'язану регуляцію діяльності усіх системорганізмутареакціюна зміну умов внутрішнього та зовнішнього середовища. Нервова система діє як інтегративна, зв'язуючи в єдине ціле чутливість, рухову активність та роботу інших регуляторних систем (ендокринноїтаімунної).

У більшості тварин нервова система складається з двох частин — центральноїтапериферичної. Центральна нервова система хребетних (зокремалюдини) складається зголовноготаспинного мозку. Периферична нервова система складається з сенсорнихнейронів, сукупностей нейронів, що називаютьсягангліями, та нервів, що сполучають їх між собою та з центральною нервовою системою.

Нерви залежно від складу їхніх волокон поділяють на чутливі, рухові і змішані. Чутливі нерви містять доцентрові волокна, рухові — відцентрові волокна, а змішані — обидва види нервових волокон. Багато нервів та їхніх розгалужень на периферії крім нервових волокон мають нервові вузли (ганглії). Вони складаються з нейронів, відростки яких входять до складу нервів, та їхніх розгалужень (нервові сплетіння).

Одним з основних фізіологічних процесів для здійснення всіх функцій нервової системи є розповсюджується збудження . Виникаючи в тілі нейрона, збудження поширюється по аксону до наступного нейрона або до ефекторній клітини (секреторної, м'язової). Перехід збудження з аксона одного нейрона на інший або на ефектор здійснюється за допомогою синапсів .Нервова система функціонує за принципом рефлексу. Структурною основою його є рефлекторна дуга.