Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори електрот.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
236.26 Кб
Скачать

16. Аналіз електричного кола трифазного змінного струму при з‘єднанні споживачів трикутником.

Обмотки генератора та навантаження можна об'єднати так, як наведено на рис. 15. Це з'єднання називається з'єднанням трикутни­ком. У цьому разі коло буде трипровідним.

Рис.15

Із схеми з'єднання трикутником випливає

тобто при з'єднанні трикутником завжди лінійна напруга є і фазною напругою. За законом Кірхгофа лінійні струми зв'язані із фазними співвідношеннями:

Векторну діаграму (рис. 16) зруч­но починати будувати з векторів лінійних (вони ж і фазні) напруг. Фазні струми відстають від них на кут ф за симетрією.

У цьому разі з трикутників струмів можна дістати співвідношення

Рис.16

Таким чином, якщо коло має з'єднання трикутником, основні розрахункові співвідношення мають такий вигляд:

Рис.17

До трифазної системи при ( з'єднанні трикутником навантаження вмикається за схемою, що наведена

на рис. 5.7. Перевагою цього з'єднання є відсутність четвертого прово­да. Крім того, якщо навантаження з'єднане трикутником, то явище пе­рекосу фаз не виникає.

17. Співвідношення параметрів електричного кола при перемиканні споживачів із зірки на трикутник

Одним із способів зменшення пускових струмів є пуск електродвигунів з перемиканням обмоток статора із зірки на трикутник (рис. 25). На початку пуску двигуна обмотки статора з'єднують на зірку, а після того як двигун почне працювати з номінальною частотою обертання, їх перемикають на трикутник. При такому перемиканні обмоток пусковий струм і обертаючий момент двигуна зменшуються в три рази, тому цей спосіб пуску застосовують при невеликому моменті зрушення робочої машини. Електродвигуни єдиної серії А2 і АО2 загального призначення розраховані на напругу Д/У 220/380 В, тому в мережу з лінійною напругою 380 В їх можна вмикати тільки при з'єднанні обмоток статора на зірку. Пуск з перемиканням обмоток із зірки на трикутник в цьому випадку неможливий. Електродвигуни нової серії 4А потужністю більше 15 кВт виготовляють на напругу 380/660 В і при лінійній напрузі мережі 380 В можливий пуск з перемиканням обмоток статора із зірки на трикутник. Пуск короткозамкнутих асинхронних двигунів вмиканням симетричних або несиметричних активних і реактивних опорів у коло статора, а також за допомогою автотрансформатора у сільському господарстві практично не застосовується. Регулювання частоти обертання асинхронних електродвигунів Підставивши рівняння (12) значення частоти обертання магнітного поля статора з рівняння (13), одержують вираз для частоти обертання асинхронного електродвигуна: об/хв, (18) де f — частота струму в обмотках статора, Гц; р — число пар полюсів обмотки статора; S — ковзання.

18. Особливості електричних вимірювань та їх значення

Вимірювання фізичних величин застосовують не тільки в технічних науках, а й в інших галузях. Вимірювання є гарантом забезпечення ефективних технологічних процесів та високої якості продукції, без вимірювання не мислимі всі дослідження науки і техніки. Загальний рівень розвитку науки і техніки, технічний прогрес у всіх галузях завжди визначався і визначається рівнем розвитку вимірювальної техніки. Це ствердження випливає з ролі вимірювань як джерела найоб’єктивнішої інформації про навколишній матеріальний світ. Особливо важлива роль електричних вимірювань, які завдяки ряду переваг над неелектричними вимірюваннями, стали основними.

Переваги електричних вимірювань:

  • Універсальність, тобто можливість вимірювань не тільки електричних величин, а й не електричих, попередньо перетворивши на електричні;

  • Дистанційність – можливість передачі вимірюваної інформації у вигляді електричних сигналів на практично довільні відстані від досліджуваного об’єкта;

  • Можливість вимірювань швидкозмінних величин за допомогою малоінерційних електронних засобів вимірювальної техніки;

  • Можливість забезпечення високої чутливості та потрібної точності;

  • Можливість комп’ютеризацї вимірювань.

Сучасна інформаційна техніка дає можливість вимірювати найрізноманітніші величини (електричні, магнітні та неелектричні – теплові, механічні, світлові і т. д.). У переважній більшості неелектричні величини вимірюються електричними вимірювальними приладами після попереднього перетворення неелектричних величин в електричні як найзручнішу для передачі, підсилення, порівняння точного вимірювання. Тому предметом вивчення дисципліни буде вивчення методів, засобів електричних вимірювань електричних, магнітних та неелектричних величин.