Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

79. Освіта на Поділлі (кін 20-поч 21 ст): досягнення та перспективи.

Найбільш поширеними в містах Поділля з початкових шкіл були мiськi двокласні училища з 1869 р. Мiськi училища мали два вiддiлення - чоловіче та жіноче. Діяли на Подiллi i мiськi чотирикласні училища. 1904 р.– нижчі ремісничі школи. Їх поява була викликана потребою у професійних робочих кадрах. Центральне місце в системи середньої освіти на Поділлі займали гімназії. ХIХ ст. в губернії діяло дві чоловічі гімназії - у Кам’янці – Подільському (відкрита у 1833р) та Немирові. Напередодні світової війни 1914 р. на Подiллi нараховувалося 9 чол. гiмназiй. У другій половині ХIХ подiльськi міста відчували гостру потребу у жіночих навчальних закладах. Вона була викликана загальним піднесенням соцiально-економiчного розвитку міст, яке вимагало ширшого залучення жінок до суспільного . Лише з початку ХХ ст. на Подiллi починають масово з’являтися нові жiночi гімназії. Станом на початок 1914 р. на Подiллi нараховувалося 14 жіночих гiмназiй. Під впливом соціально-економічних зрушень масово виникають середні навчальні заклади нового типу - технiчнi та комерційні училища (1.Могилівське учил.1885). Втілення в життя реформи загальної освіти викликало потребу в педагогічних кадрах. Для їх підготовки створювалися учительські інститути й учительські семінарії та курси. Єдиним закладом, що готував кадри для медицини - акушерська школа у Кам’янці-Подiльському. Прискорення розвитку вимагало значно рівня освіченого населення. Вiдповiдно зростали i його культурні потреби. - бiблiотеки, театри, музеї тощо

Білет 26

26. центи гал-вол князівства Головними культурними центрами Г-В князівства були великі міста і православні монастирі. Провідну роль у культурному житті країни займала Волинь, а саме місто Володимир. Місто прославилося завдяки діяльності князя Василька, якого літописець згадував як «книжника великого і філософа». Цей князь розбудував Берестя і Кам'янець, створив власну бібліотеку, спорудив чимало церков по всій Волині, яким дарував ікони і книги. Другим за значенням культурним центром був Галич, відомий своїм митрополичим собором, церквою св. Пантелеймона, а також пам'ятками письменства — Галицько-Волинським літописом та Галицьким євангелієм. До найбільших і найвідоміших монастирів князівства входили Полонинський, Богородичний та Спаський монастирі.

53 Назвіть відомі творчі обєднання художників кінця 19- початку 20ст.

В кінці XIX - на початку XX століття в образотворчому мистецтві України і Росії переважали дві течії: реалізм і модернізм. В 1890 році в Одесі було сформоване Товариство південноросійських художників (ТПРХ). В кінці XIX - на початку XX століття виникли нові виставкові об'єднаня: "Світ мистецтва", "Союз російських художників".Ідеологом "Світу мистецтва" був А.Н. Бенуа.У цей період виділяється своєрідністю московське об'єднання художників під назвою "Бубновий валет", створене в 1910 році. Майстри цього об'єднання зосередили свою діяльність в жанрі натюрморту, портрету і пейзажу: їх творам властива підкреслена деформація, грубість ,життєрадісна, і соковитість кольору.