Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 7 клас Північна Америка 2 2011.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
52.57 Кб
Скачать

Опади .

Найбільша їх кіль­кістьдо З ООО мм за рік — випадає на Тихоокеанському узбережжі Канади та північному заході США.

Найменше опадів спостерігають у міжгір­них долинах тропічних районів Кордильєр — менше 200 мм на рік.

Характерна ознака клімату материка — меридіональне перенесення повітряних мас. Меридіональне розміщення гір уздовж околиць матери­ка й рівнинність його центральної частини дають змогу холодним повітря­ним масам проникати далеко на південь, а теплим — на північ.

Відносно близьке сусідство холодної Гудзонової та теплої Мексиканської заток по­силюють обмін між різними повітряними масами, що зумовлює часті змі­ни погоди. Нерідко трапляються смерчі (торнадо), а на південному сході материка тропічні циклони.

Клімат прибережних територій зазнає впливу океанічних течій.

Хо­лодні Лабрадорська й Каліфорнійська течії влітку сприяють знижен­ню температури повітря й різко зменшують кількість опадів. Лабра­дорська течія сприяє зміщенню на південь межі кліматичних поясів на сході континенту. Так, межа субарктичного й помірного кліматичних поясів проходить на широті 55°. На заході вона зміщується на південь порівняно з Євразією майже до 60° пн. ш., тому що теплому впливу Тихого океану перешкоджає пасмо Кордильєр, що пролягає вздовж узбережжя.

Північна Америка лежить у межах усіх кліматичних поясів, крім еква­торіального.

Арктичний пояс = суворий арктичний клімат з низькими літніми (липня — 0...+50 С) і зимовими температурами (січня — -ЗО...-35° С). Узимку морози досягають -40° С (у Гренлан­дії, яка є одним з полюсів холоду Північної півкулі, — до -70° С). Опадів мало (200 мм на рік) = вистачає для розвитку істотного зледеніння.

Субарктичний пояс = від 58° пн. ш. на заході й 50° пн. ш. на сході.

Для західної його частини характерні рясні опади (до 1 000 мм), су­вора зима (січня -25° С) і прохолодне літо (липня +5° С).

У центральній частині (на схід від Кордильєр) континентальність клімату зростає січня -36° С), для східної частини характерна м'яка сніжна зима (січня -16...-20° С) і вологе холодне літо

( лип­ня +8°С). Опади збільшуються до 500-1 000 мм на рік. = багаторічна мерзлота,

Узимку тут панують арктичні повітряні маси, уліткупомірні.

Помірний кліматичний пояс, до 40-ї па­ралелі,

Виділяють три області:

помірно континентальну — на сході,

морську — на заході,

континентальну — у середній частині мате­рика.

Протягом року переважають помірні повітряні маси, які різняться своїми властивостями.

Область помірно континентального клімату розміщена в східній час­тині помірного поясу.

Літо не дуже спекотне, зима достатньо прохолодна. Завдяки теплій течії Гольфстрім опадів випадає до 1 000 мм на рік, січня -8° С, липня +16° С.

Для області континентального клімату, яка займає центральну рівнин­ну частину до Кордильєр, характерні більші контрасти температур та зменшення кількості опадів.

Тепле літо (від +18° С на півночі до +24° С на півдні) змінюється холодною зимою (від -20° С на півночі до -6° С на пів­дні). Опадів випадає близько 400-600 мм на рік.

Область морського клімату охоплює узбережжя Тихого океану та західні схили Кордильєр. Температури повітря й опади тут мало змінюються про­тягом року.

Порівняно тепла зима (0...-80 С) і неспекотне літо (+14...+16° С) супроводжуються рясними дощами, які приносять з Тихого океану захід­ні вітри. За рік випадає тут 2 000-3 000 мм опадів.