Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з охорони праці.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
118.03 Кб
Скачать

67. Загальні положення

1.1.Згідно з Законом України "Про охорону праці" (2694-12) служба охорони праці створюється директором школи для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у навчально-виховному процесі.

1.2.Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо директору школи.

1.3. Навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

1.4. Працівники служби охорони праці школи в своїй діяльності керуються законодавством України, нормативно-правовими актами з охорони праці, колективним договором та актами з охорони праці, що діють в межах школи.

1.5. Ліквідація служби охорони праці допускається тільки в разі ліквідації школи.

68. Розслідування проводиться у разі раптового погіршення стану здоров'я працівника, одержання ним поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, теплового удару, опіку, обмороження, у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень унаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха, контакту з представниками тваринного і рослинного світу, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу терміном не менш як на один робочий день, у разі зникнення працівника під час виконання ним трудових обов'язків, а також у разі смерті працівника на підприємстві (далі - нещасні випадки).

Про кожний нещасний випадок свідок, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги потерпілому.

69. Спеціальному розслідуванню підлягають:

- нещасні випадки зі смертельними наслідками;

- групові нещасні випадки, які сталися одночасно з двома або декількома працівниками, незалежно від ступеня тяжкості ушкодження їх здоров'я;

- випадки смерті працівників на підприємстві;

- випадки зникнення працівників під час виконання трудових (посадових) обов'язків;

- нещасні випадки з тяжкими наслідками, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого (за рішенням органів Держгірпромнагляду).

Спеціальне розслідування нещасних випадків триває 10 робочих днів. У разі необхідності цей термін може бути продовжений органом, який призначив спеціальну комісію. За результатами спеціального розслідування складаються: акт форми Н-5; акт форми Н-1 стосовно кожного потерпілого, нещасний випадок з яким визнано таким, що пов'язаний з виробництвом, або форми НПВ - в іншому випадку; карта форми П-5 стосовно кожного потерпілого у разі настання професійного захворювання (отруєння), пов'язаного з виробництвом, а також оформляються інші матеріали.

70. До акта за формою Н-1 додаються пояснення свідків, потерпілого, а у разі необхідності також витяги з експлуатаційної документації, схеми, фотографії та інші документи, що характеризують стан робочого місця (устаткування, машини, апаратури), медичний висновок щодо діагнозу ушкодження здоров'я потерпілого в результаті нещасного випадку, а у разі необхідності також про наявність в його організмі алкоголю, отруйних чи наркотичних речовин. Нещасні випадки, про які складаються акти за формою Н-1, реєструються на підприємстві у спеціальному журналі за встановленою формою. Власник повинен розглянути і затвердити акти за формою Н-1 протягом доби після закінчення розслідування, а щодо випадків, які сталися за межами підприємства,— після отримання необхідних матеріалів.

71. Не складається акт за формою Н-1 та не береться на облік нещасний випадок, що стався внаслідок отруєння алкоголем і наркотичними речовинами або внаслідок їх дії (інсульт, зупинка серця та інші), якщо це не викликано застосуванням цих речовин у виробничих прцесах чи неправильним їх зберіганням і транспортуванням. Факт отруєння повинен бути письмово підтверджений висновком медичного закладу.

72. Комісія повинна провести розслідування нещасного випадку упродовж трьох діб і скласти Акт про нещасний випадок (5 примірників). Керівник навчального закладу зобов’язаний затвердити Акт і один з примірників надати потерпілому учню, його батькам.

Керівник навчального закладу протягом 3-х діб після закінчен­ня розслідування затверджує акт форми Н-Н і направляє по одному примірнику:

1. потерпілому, його батькам або особі, яка представляє йо­го інтереси;

2. до підрозділу, де стався нещасний випадок;

3. начальнику служби охорони праці або особі, на яку покла­дено ці обов'язки (відповідальному);

4. до архіву навчального закладу;

5. до органу управління освітою за місцем навчання потерпі­лого.

Копія — міністерству, засновнику (власнику), до сфе­ри управління якого належить навчальний заклад.

Матеріали розслідування нещасного випадку, який стався під час проведення далеких походів, екскурсій, експедицій, у т. ч. акти за формою Н-Н, направляються до органу управління освітою за міс­цезнаходженням навчального закладу або засновнику (власнику) навчального закладу.

Акт, складений за формою Н-Н, підлягає зберіганню в архіві органу управління освітою, навчального закладу протягом 55 ро­ків. Інші примірники акта та його копії зберігаються до здійснення всіх запланованих у ньому заходів, але не менше ніж 5 років.