Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
547.89 Кб
Скачать

Внутрішня кровотеча

Ознаки та симптоми внутрішньої кровотечі Внутрішню кровотечу виявити значно важче, ніж зовнішню, бо її ознаки і симптоми не такі виразні і можуть з'явитися лише через деякий час. • Посиніння шкіри (утворення синця) на місці травми. • М'які тканини болісні, опухлі або тверді на дотик. Наприклад, «твердий» живіт при внутрішній кровотечі в брюшну порожнину. • Відчуття хвилювання або неспокою у постраждалого. • Частий слабкий пульс. • Часте дихання. • Бліда шкіра, прохолодна або волога на дотик. • Нудота, блювання. • Відчуття невтоленої спраги. • Зниження рівня свідомості. • Кровотеча з природних отворів організму (рот, ніс, пряма кишка та ін.).

18. Травми хребта. Травми хребта зустрічаються рідко, але потенційно небезпечні важкими наслідками. Важлива річ з травмами спини - завжди правильно визначати, чи не був пошкоджений хребет і якщо можливо, що був - надати правильну допомогу щоб запобігти погіршення стану. Ця тема описує анатомію хребта, механізми, пов'язані з травмами спини, коли підозрювати їх наявність і як поводитися з ними в передгоспітальний період.

Будова хребта

Спинний хребет центральна підтримуюча опора тіла і продовжується від основи черепа до кінця куприка. Його функція - підтримка ваги голови і тулуба, яка потім лягає на стегна і нижні кінцівки, і захист тонкого спинного мозку. Спинний хребет складається з окремих кісток, що називаються хребцями, розділених міжхребетними дисками які зроблені з м'якшого матеріалу. Хребці організовані в п'ять різних груп. Назви зверху вниз:

  • Шийний відділ (7 хребців)

  • Грудний відділ (12 хребців)

  • Поперековий відділ (5 хребців)

  • Крижовий відділ (5 зрощених хребців створюючих крижі)

  • Копчиковий відділ (4, 3 з яких звичайно зростаються)

Спинний мозок проходить через центр кожного хребця і містить нерви, які передають як відчуття і функції (рухи) до і від різних частин тіла. Чим важча травма спинного мозку, тим більше обширне пошкодження. Наприклад, якщо спинний мозок пошкоджений в районі шиї, це може вплинути на функціональність нижче за цю крапку і залишити когось паралізованим від шиї вниз так і з відсутністю відчуттів нижче за шию. Пошкодження нижньої частини крижового відділу може привести до дуже малої втрати функціональності в цілому. У додаванні до цього необхідно відзначити, що кістки ослабляються вгору по хребту. З цих причин, травми шиї і верхньої частини спини заподіюють максимальний неспокій, оскільки вони є травмами, що приводять до руйнівних наслідків.

Типи травм хребта

Найпростіший шлях уявити травми хребта це розглядати спинний хребет як набір цегли, одина поверх іншої з прошарками з м'яких дисків. У середині кожної цеглини і диска проходить крізний отвір, через який проходить спинний мозок. Диски, будучи м'якими, дозволяють хребту бути гнучким, оскільки вони можуть згинатися вперед (згинання) і назад (розширення) і з боків (бічна гнучкість) як і крутитися з одного боку в інший (обертання). Цегла також розрізняється по міцності - шийні хребці маленькі і досить тонкі - по цьому менша сила потрібна, щоб зламати їх. Поперекові кістки, які повинні витримувати велику частину ваги тіла, великі і міцні і потрібна велика сила, щоб пошкодити їх. Грудні знаходяться у середині - чим нижче, тим вони міцніше.

Два основні механізми отримання травми:

  • Згинання/надзвичайне розтягування - коли голова нахиляється вперед і потім відкидається назад

  • Стиснення - коли кістки тиснуть одна на одну.

У таких травмах прямі сили стиснення буквально роздавлюють кістки, в результаті вони зменшуються у висоту.

Симптоми і ознаки травми хребта

Важливо пам'ятати, що травма хребта не повинна виключатися, якщо потерпілий може рухати кінцівками або відчувати ними. Якщо травма відбулася від великої ударної сили, необхідно підозрювати гірше і поводитися з потерпілим необхідно, неначе у нього пошкоджений хребет. Нижче приведені звичайні скарги хребта, що одержав травму.

  • Біль у області шиї і нижче. Пам'ятай, що біль в хребті може перегукуватися хворобливішою травмою у іншому місці.

  • Втрата функцій (Наприклад, не може рухати ногами)

  • Втрата або зміна відчуттів, де-небудь в тілі (наприклад, поколювання)

  • У пацієнта без свідомості можуть бути наступні симптоми:

    • Ознаки шоку хребта (повільний пульс і низький тиск)

    • Загальна млявість всіх кінцівок

    • Випрямленность кінцівок

    • Втрата контролю над кало і сечовиділенням

Перша медична допомога при травмах хребта

Кращий спосіб вивчити першу медичну допомогу при будь-яких травмах - пройти курс надання першої медичної допомоги в твоєму регіоні. Нижчеприведені рекомендації не можуть замінити такі курси і просто дають короткий огляд можливих дій у разі травм хребта:

  1. Безпека - найголовніша рекомендація - у будь-якому випадку завжди думай про свою безпеку - не пригай з висоти, травмувавши себе, ти просто збільшиш кількість нещасних випадків!

  2. Проявіть увагу - Ідеально підтримати шийний відділ. Не дозволь людині задихнутися.

  3. Утримуй пацієнта у спокої - Будь-яким Способом, утримуй хребет наскільки можливо нерухомим - не рухай або не дозволяй потерпілому рухатися інакше він може померти або одержати сильнішу травму. Шия повинна утримуватися абсолютно нерухомою і кращий спосіб зробити це - попросити кого-небудь утримувати голову з обох боків, як на показано на малюнку, будь-хто може зробити це!

Після прибуття професіоналів, потерпілий буде поміщений в жорстку підтримку шиї і дуже дбайливо перенесений і зафіксований безрухомо за допомогою спеціальної техніки (див. нижче).

17. Перша допомога при травмі голови 

Травми голови можуть супроводжуватись струсом мозку, переломом кісток черепу. При струсі мозку може бути короткочасна втрата свідомості, порушення дихання і серцевої діяльності. Перелам кісток черепу супроводжується втратою свідомості, кровотечею із вушних раковин, носа, рота. Пізніше можуть з’явитися синьці коло очей (симптом «окулярів»).

Схема надання першої допомоги:

- очистіть область коло рани, обробіть йодом;

- накладіть стерильну пов’язку;

- покладіть постраждалого на спину;

- підкладіть під голову валик з одягу, згорнутий у вигляді кільця, такі ж самі валики покладіть з обох боків голови для забезпечення її нерухомості;

- якщо потерпілий непритомний, поверніть голову на бік;

- очистить рот постраждалого від сторонніх тіл, слизу, блювотних мас;

- якщо у постраждалого запав язик, витягніть його із рота і зафіксуйте;

- покладіть на голову холод;

- викличте швидку допомогу;

- при відсутності у пульсу на сонній артерії приступіть до непрямого масажу серця та штучного дихання.

Неприпустимо:

- не викликати швидку допомогу;

- виймати частки кісток або чужорідні предмети з рани;

- залишати постраждалого без догляду (є можливість виникнення шоку);

- залишити постраждалого у стані коми лежати на спині;

- намагатися транспортувати постраждалого самостійно.

Основні види пов’язок на область голови

1- чепець; 2 - шапочка; 3 - на одне око; 4 - на два ока;5 - на вухо (неаполітанська пов’язка); 6 – восьмиподібна пов’язка на потиличну область и шию; 7 - на підборіддя и нижню щелепу (уздечка); 8 – пов’язка сітчастим бинтом; шапочка Гіппократа: 9 – початок накладання; 10 – загальний вид; 11 - на ніс; 12 - на підборіддя; 13 - на тім’яну область; 14 - на потилицю; 15 - контурна пов’язка на щоку.

16. Причини носових кровотеч  Однією з найпоширеніших причин носової кровотечі медики вважають крихкість судин. Слизова оболонка носа досить ніжна і пошкодити її незграбним рухом нічого не варто Для профілактики в цьому випадку лікарі радять приймати вітамін С, саме він відповідальний за вироблення колагену - речовини підтримує міцність і еластичність тканин.  Інша причина носових кровотеч може бути в підвищеному тиску. Якщо це саме твій випадок, постарайся приділяти своєму тиску більше уваги. Дотримуйся приписану лікарем дієту і вчасно приймай ліки регулюють його рівень.  Сухість слизових оболонок також може призвести до спонтанного кровотечі з носа . Щоб цього уникнути, тобі слід періодично зволожувати повітря в приміщенні, в якому ти знаходишся велику частину часу. Для цього існують спеціальні прилади, які можна купити в магазині побутової техніки.  Якщо у тебе приладу немає, або ти не збираєшся тягнути досить важкий агрегат у свій офіс, тебе виручить звичайне пристосування з розпилювачем, яким ти вдома обприскувати квіти. Просто розпилювати в повітря воду. Можеш навіть додати в неї кілька крапель ефірної олії, тоді ти не тільки зволожити повітря, але і отримаєш задоволення від приємного аромату.  Часто в зимовий час в сухості повітря винні батареї центрального опалення. Вони висушують повітря дуже швидко. Постарайся частіше провітрювати кімнату. А якщо на вулиці мороз, і батареї шпарять щосили, намочи гарненько великий махровий рушник і повісь його на батарею. Вирізняється пар буде відмінним засобом зволоження.  Сухості носових оболонок також сприяє куріння. Відмовившись від цієї шкідливої ??звички, ти можеш суттєво знизити ризик носових кровотеч .  Іноді носові кровотечі провокують речовини, що входять до складу протизаплідних таблеток, так що , якщо ти підозрюєш, що причина твоїх неприємностей у контрацептивах, тобі слід порадитися з лікарем з приводу вибору іншого засобу.  Не захоплюйся прийомом ацетилсаліцилової кислоти. Вона має звичай розріджувати кров, що в твоєму випадку явно зайве.  Харчові продукти також можуть бути причиною носових кровотеч . У цьому плані небезпечні овочі та фрукти, деякі рослини, які містять всі ті ж аспіріноподобние речовини. Тобі не варто захоплюватися полуницею, абрикосами, смородиною, яблуками, виноградом, сливами, персиками, огірками, помідорами і деякими іншими видами рослинної їжі. Краще буде утриматися і від кави.  Якщо носові кровотечі для тебе явище досить часте, зверни увагу на рівень гемоглобіну в крові. Навіть якщо тобі колись здавати аналізи, корисно приймати для профілактики препарати заліза, які сприяють відновленню крові.  Перша допомога при носових кровотечах. Як зупинити носову кровотечу  Але от, не дивлячись на всі обережності, неприємність все ж таки сталася. Необхідно зупинити кровотечу як можна швидше. В області голови пролягає безліч кровоносних судин, і чимала її кількість проходить саме через ніс. Ти, напевно, не раз дивувалася, як з носа може випливати така величезна кількість крові.  Перед тим, як вжити заходів до зупинці кровотечі , варто гарненько висякатися. На перший погляд рада здасться дивним, але він абсолютно необхідний. Справа в тому, що під час кровотечі в носі утворюється невеликий згусток крові, який, прилипнув до країв судини, не дає йому затягнутися під впливом повітря. Цей згусток потрібно обов'язково видалити. Після цього можеш приступати до звичайних процедур.  Найпоширеніший спосіб - вставити в ніздрю тампон. Його можна зробити з вати або шматочка бинта. Головне, що б матеріал був чистим.  Тампон можна застосовувати як у сухому, так і мокрому виді. В аптеці продаються спеціальні засоби, для зупинки кровотеч. У них ти і можеш змочити тампон. Якщо нічого подібного під рукою немає, тобі допоможе звичайний оцет. Змочи тампон в слабкому розчині і встав в ніздрю, кислота, що міститься в оцті, надасть легкий прижигающим ефект, що допоможе ранці швидше затягнутися.  Тампон краще залишити на місці на 10-20 хвилин. За цей час він, звичайно, може присохнути. Тому не намагайся витягати його силоміць. Набери в руки води і опусти туди ніс. Після того, як тампон відмокне, обережно здобудь його.