Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до екзамену з курсу.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Білет № 5

Пояснити, як ви вели б цей діалог на місці вчительки? Ваша мета, шлях ЇЇ досягнення, можливий результат. Продемонструйте рішення.

Біля учительської. Мати недбалого учня, ефектна жінка, дорого, але без смаку одягнена, атакує вчительку.

Мати (кричить): Дві двійки йому вліпили, а він каже, що вчив. Я йому вірю, він мені ніколи не бреше. Я знаю, ви його просто не злюбили за те, що правду сказав на виховній годині: у вас мазунчики є в класі.

Вчителька: Але він не вчив, не знав навіть елементарного...

Мати: Я офіційно заявляю: ще одна двійка, і я піду в міськвно. Чого вас тільки в інституті учать, нічого самі не знаєте і дітям поясни­ти не можете.

Вчителька: Інші, проте, розуміють. Тільки ваш Коля...

Мати (кричить ще голосніше): Я тебе виведу на чисту воду, давно зрозуміла, що тільки мій Коля в тебе поганий...

Білет № 3

Розв’яжіть педагогічну ситуацію.

Майже на кожному уроці третьокласник Вадим ста­вить запитання «світового масштабу», які мало стосуються теми. Сьо­годні тільки-но почався урок, як він підняв руку й заявив:

Віро Степанівно, чи не лякає вас те, що роботи скоро будуть такими, як і ми: розмовлятимуть з нами, працюватимуть поруч?

Варіанти Вашої відповіді:

  1. Промовчати і продовжити роботу з класом, подумавши при цьому: «Більше я не дозволю цьому Вадимові зривати мені урок».

  2. Звернутися до учнів: «Можливо, хтось із вас задовольнить цікавість нашого чомучка?»

  3. Ґрунтовно відповісти на поставлене запитання і на кожне наступ­ не, вважаючи, що не можна гальмувати активність школяра.

  4. Відповісти рішуче: «Це питання не стосується уроку. Мені на­бридли твої проблеми. Ми їх розглядаємо і не встигаємо виконувати програму».

  5. Побачивши, що учнів зацікавило це питання, обговорити його зра­зу, залучивши клас до з'ясування проблеми і пов'язавши її з темою уроку.