Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (12).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
42.6 Кб
Скачать

Курсова робота

з теми: «Музика та розвиток розумової діяльності дошкільників»

Зміст

Вступ

1. «Розумовий розвиток» і «розумове виховання»

1.1 Поняття «розумовий розвиток» і «розумове виховання»

1.2 Основні функції і завдання розумового виховання

2. Розвиток розумової діяльності дитини

3. Вплив музики на розвиток розумової діяльності

3.1 Поняття естетичного виховання

3.2 Музичне виховання та розвиток розумової діяльності дошкільників

Висновок

Бібліографія

музика розумова діяльність дитина

Вступ

Для сучасної освітньої системи проблема розумового виховання надзвичайно важлива. За прогнозами вчених 3-е тисячоліття, на порозі якого стоїть людство, буде ознаменовано інформаційною революцією, коли знають і освічені люди стануть цінуватися як істинне національне багатство. На перший план висувається завдання формування здатності до активної розумової діяльності. На сучасному етапі треба давати дітям ключ до пізнання дійсності, а не прагнути до вичерпної сумі знань, як це мало місце в традиційній системі розумового виховання.

Між тим у багатьох країнах світу в усіх ланках системи освіти - від дошкільних закладів до університетів - відзначаються, з одного боку, зростання інформованості, з іншого боку - зниження в цілому якості знань, розумового розвитку учнів.

У роботах вітчизняних і зарубіжних вчених дошкільне дитинство визначається як період, оптимальний для розумового розвитку і виховання. Так вважали педагоги, які створили перші системи дошкільного виховання, - Ф. Фребель, М. Монтессорі. Але в дослідженнях А.П.Усовой, А.В.Запорожца, Л. А. Венгер, Н.Н.Поддьякова виявлено, що можливості розумового розвитку дітей дошкільного віку значно вище, ніж вважалося раніше. Дитина може не тільки пізнавати зовнішні, наочні властивості предметів і явищ, як це передбачено в системах Ф. Фребеля, М. Монтессорі, але і здатний засвоювати уявлення про загальні зв'язках, що лежать в основі багатьох явищ природи, соціального життя, опановувати способами аналізу і рішення різноманітних завдань.

Естетичне виховання - найважливіша сторона виховання дитини. Воно сприяє збагаченню чуттєвого досвіду, емоційної сфери особистості, впливає на пізнання моральної сторони дійсності. Результатом естетичного виховання є естетичний розвиток. Складовою цього процесу є мистецька освіта-процес засвоєння мистецтвознавчих знань, умінь, навичок, розвиток здатності до художньої творчості.

Умовою і засобом естетичного виховання є мистецтво: образотворче, музика, література, архітектура, театр. Раннє залучення дітей до цього високого мистецтва сприяє зародженню в дитячій душі естетичного сприйняття дійсності.

Світ музики особливо привабливий для дитини, так як музичне виховання є синтезом різних видів діяльності. Одним з перших заговорив про необхідність систематичного музичного виховання дітей з раннього віку В. М. Бехтерєв. У своїх роботах, присвячених цьому періоду дитинства, він писав про те, що саме період «першого дитинства» є найсприятливішим для розвитку уваги, відчуттів, чуттєвої сфери. Ось чому головною метою музичного виховання має бути розвиток музичного слуху дитини в співі і слуханні музики.