Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот_ел_струм_в_вакуумі.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
11.86 Mб
Скачать

Завдання 6 Коронний розряд

Установку збирають по рис. 224. Дроти діаметром 0,2— 0,3 мм від борнов високовольтного перетворювача «25 кВ» протягують між ізолюючими штативами. При включенні перетворювача помічають біля дротів слабке світіння. Спостерігати коронний розряд можна тільки в затемненому приміщенні.

Питання. При якому діаметрі дроту краще спостерігати коронний розряд?

Контрольні питання

1. Як міняється вид тліючого розряду (дослід 3) в процесі розрідження повітря в трубці?

2. У чому трудність демонстрації коронного розряду?

Завдання 7 Трансформатор Тесла

Трансформатор Тесла (мал. 38) дозволяє отримувати струм високої напруги і високої частоти. За допомогою його можна показати багато цікавих демонстрацій, що ілюструють властивості високочастотних струмів, які широко застосовуються в сучасній науці і техніці.

Трансформатор Тесла складається з первинного коливального контура і індуктивно пов'язаного з ним вторинного контура. Первинний контур складається з конденсатора змінної ємності, утвореного плоскопаралельними пластинами, змінної індуктивності (декілька витків товстого дроту) і іскрового проміжку.

Вторинний контур складається з циліндричної багатошарової котушки, один з кінців якої приєднаний до кульки нагорі котушки, другий – до заземленого металевого стержня на підставці каркаса котушки. Цей стержень вставляється в отвір панелі приладу, чим досягається центрування первинної котушки.

Ємністю вторинного контура служить розподілена ємність між витками вторинної котушки.

Налаштування контурів в резонанс робиться зміною індуктивності первинної котушки і ємності конденсатора. Налаштування потрібно робити під час демонстрації. Живлення трансформатора Тесла робиться від вторинної обмотки високовольтного індуктора ИВ-100.

При роботі з приладом слід строго дотримуватися правила техніки безпеки.

Основні технічні дані:

Максимальна ємність конденсатора 6-10~3 мкФ.

Індуктивність первинної котушки коливального контура-11 мкГн.

Ознайомтеся з будовою трансформатора Тесла і складіть його принципову схему.

Зберіть установку по рис. 39.

-

Відрегулюйте іскровий проміжок в трансформаторі Тесла так, щоб в нім виникла іскра.

Покажіть в затемненій кімнаті коронний розряд біля кульки вторинної котушки.

Змінюючи ємність або індуктивність первинного контура, настройте його в резонанс з вторинним контуром і покажіть, що в цьому випадку виникає максимальний іскровий розряд біля кульки вторинної котушки.

Не змінюючи частоти коливань, що збуджуються трансформатором Тесла, встановіть, як впливає на розряд відстань іскрового проміжку первинного контура.

Який вплив робить заземлення приладу?

Яке призначення іскрового проміжку?

Покажіть світіння газів під дією струмів високої частоти. /ознайомитися/

Настройте контури трансформатора Тесла в резонанс і піднесіть до кульки його вторинної котушки газорозрядні трубки з різними газами (неон, водень та ін.). Встановіть особливості світіння окремих газів.

Покажіть світіння скла пустотної лампи розжарювання.

Продемонструйте світіння неонової лампи. Тримаючи лампу за скляний балон, піднесіть її до кульки вторинної обмотки (зверніть увагу, чи рівномірно світиться увесь балон лампи).

Покажіть світіння трубок Тесла.

Візьміть пряму трубку Тесла в руку за один кінець, а інший кінець її піднесіть до кульки вторинного контура трансформатора Тесла. (Не ближче 2-3 см} Покажіть, що в цьому випадку світиться уся трубка.

Зберігаючи відстань трубки від кульки, змініть положення руки, що утримує трубку, при цьому змінюється і світіння трубки.

Покажіть, що з видаленням трубки від кульки світіння її зменшується.

Якщо трубок Тесла немає, то замість трубок застосовуйте люмінесцентну лампу ЛБ-40