Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот_ел_струм_в_вакуумі.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
11.86 Mб
Скачать

Завдання 9 Явище термоелектронної емісії

Устаткування: універсальний випрямляч ВУП, електронна лампа (діод), тріод на панелі, трубка електронно-променева демонстраційна, реостати опором 30 Ом, 100 Ом, 10 кОм, демонстраційні гальванометри від амперметра і вольтметра, трансформатор універсальний, дросельна котушка, гучномовець, ебонітова паличка, дугоподібний магніт, шматок вовняної тканини, конденсатор ємністю 0,5-1,0 мкФ

Для вивчення явища термоелектронної емісії і принципу дії електронних ламп застосовують діод електровакуумний демонстраційний (мал. 208). Діод є скляним балоном, у верхній частині якого є анод у вигляді диска, а в нижній частині — катод у вигляді спіралі. Для підключення катода до джерела живлення на цоколі лампи є дві клеми; для підключення анодного джерела живлення служить клема у верхній частині балона і клема накалу.

Установку збирають по малюнку 209 (без вольтметра). На нитку накалу подають напругу 6,3 В, на анод – регульовану напругу з виходу універсального випрямляча «±100 В». У ланцюг анода включають гальванометр від амперметра.

а) Перед демонстрацією досліду вводять повністю опір в ланцюги накалу R1, а ручку регульованої напруги «±100 В» встановлюють в середнє (нуль витків) положення. Включають універсальний випрямляч і переміщають движок реостата, зменшуючи опір в ланцюзі катода, спостерігають світіння нитки накалу. Звертають увагу на показ гальванометра : воно дорівнює нулю. Повертають ручку регулятора напруги у бік збільшення анодної напруги і стежать за показами гальванометра. Роблять висновок. Не змінюючи анодної напруги, зменшують струм накалу за допомогою реостата R1, відмічають показ гальванометра; роблять висновок.

б) Збільшують струм накалу до номінального значення і поворотом ручки регулятора напруги «±100 В» подають на анод негативний потенціал. Відмічають, що струм гальванометра рівен нулю. Роблять висновок про односторонню провідність діода.

Питання. Чи вплине на анодний струм піднесений до діода збоку постійний магніт, наелектризована ебонітова паличка?

Завдання 10 Вольт-амперна характеристика діода

Установку збирають по малюнку 209. Для виміру напруги застосовують демонстраційний гальванометр від вольтметра, для якого в якості додаткового опору застосовують резистор опором 10 кОм, що розширює межу вимірювання до 45 В. Встановлюють шкалу з 15 поділками (одна поділка складатиме 3 B). Або можна застосовувати не демонстраційний вольтметр.

Перед проведенням досліду ручку регулятора напруги 100 В ставлять в середнє (нульове) положення. Включають універсальний випрямляч і домагаються нормального світіння катода. Подають на анод лампи напругу 12 В і відмічають показ гальванометра, включеного в ланцюг анода. Змінюють анодну напругу від 0 до 36 В (через 12 В) і кожного разу відмічають показ гальванометра. Дані заносять в таблицю:

U, В

0

12

24

36

I ,А

За результатами досліду будують вольт-амперну характеристику діода. (Дослід можна повторити при іншій напрузі накалу катода.)