Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот_ел_струм_в_вакуумі.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
11.86 Mб
Скачать

Підсилювальна дія вакуумного тріода /ознайомитися/

Установку збирають по малюнку 210. В анодний ланцюг включають демонстраційний гальванометр від вольтметра, для котрого в якості додаткового опору застосовують резистор опором 10 кОм. За допомогою потенціометра R2 на сітку лампи подають нульовий потенціал відносно катода. Включають універсальний випрямляч і, змінюючи напругу, установлюють такий анодний струм, щоб стрілка гальванометра відхилилася на 1-2 поділки. Змінюють сіткову напругу за допомогою потенціометра R2, відмічають зміну анодного струму. Міняють полярність і повторюють дослід. Знову відмічають значення анодного струму. Роблять висновок про роль сітки лампи-тріода.

Питання. Чи можна в досліді замість акумулятора застосувати ебонітову паличку, наелектризовану негативно? скляну паличку, наелектризовану позитивно?

Завдання 11 Принцип дії електронно-променевої трубки

Демонструвати основні властивості електронних пучків можна за допомогою електронно-променевої трубки (ЕПТ). За допомогою цього приладу можна спостерігати збудження люмінофора екрану, відхилення і фокусування електронних пучків в електричному і магнітному полі. Джерело анодної напруги вмонтоване в прилад; живлення накалу (6,3 В) здійснюють від стороннього джерела. Вивчають пристрій електронно-променевої трубки (мал. 212). Знаходять електронний прожектор, флюоресцируючий екран, відхиляючі пластини, аноди.

а) Ставлять регулятори «Яскравість» і «Фокусування» в крайнє ліве положення. Включають штепсельну вилку в розетку. Подають напругу 6,3 В на катод і через 1 хв. включають тумблер «Анод». Повільно обертаючи за годинниковою стрілкою ручку «Яскравість», регулюють світіння плями на екрані, а ручкою «Фокусировка» домагаються чіткої плями. В процесі налаштування можна переміщати або обертати постійний круглий магніт, надітий на горловину ЕПТ.

б) Підносять до горловини ЕПТ згори постійний дугоподібний магніт, звертають увага на зміщення точки на екрані; роблять висновок. Підносять магніт збоку і знову помічають зміщення плями.

в) Демонструють електролітичне відхилення променя від джерела постійного струму з регульованою напругою. Подають на горизонтально відхиляючі пластини (а потім на вертикально відхиляючі) постійну напруга з виходу ВУП-2 «±100 В». Плавно повертають ручку регулятора на 60-90°, що відповідає зміні напруги на 10-30 В, і спостерігають рух плями, що світиться, по екрану.

Питання. Куди зміститься пляма на екрані електронно-променевої трубки, якщо дугоподібний магніт розташований збоку від горловини з північним полюсом вгорі?

Контрольні запитання.

1) Для чого в електронних лампах створюють вакуум?

2) Які особливості вольт-амперної характеристики вакуумного діода і сіткової характеристики вакуумного тріода? Як отримати ці характеристики?

3) Як здійснюється управління електронними пучками?

4) Дайте визначення понять, що застосовуються в цій роботі.

5) Які основні елементи автоколивальної системи в ламповому генераторі?

6) Які джерела живлень можна використовувати для роботи вакуумних діода і тріода, електронно-променевої трубки для демонстраційних дослідів?