Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи гос фтиз.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
110.59 Кб
Скачать

13. Який характер мають вогнища при міліарному туберкульозі?

A. Дрібні ексудативного характеру без тенденції до злиття та розпаду.

B. Крупні ексудативного характеру зі тенденцією до злиття та розпаду.

C. Дрібні продуктивного характеру, ущільнені та кальциновані.

D. Поліморфні.

E. Крупні кальцинати.

14. Хвора 19-ти років захворіла поступово: з'явилася загальна слабість, головний біль, головокружіння, двоїння в очах, блювання, температура тіла підвищилась до 37°С. Знаходилася в контакті з хворим на туберкульоз легень. Запідозрено туберкульозний менінгіт.

Який із перелічених симптомів не характерний для туберкульозного менінгіту?

A. Диплопія (двоїння в очах).

B. Головний біль.

C. Поступовий розвиток захворювання.

D. Нормальна температура тіла.

E. Блювота.

15. Чоловік 43-х років, курець, скаржиться на кашель з незначним виділенням харкотиння, субфебрилітет. Госпіталізований у діагностичне відділення. На рентгенограмі у верхній частці правої легені відмічається затемнення розміром 1*1см з нечітким, розмитим зовнішнім контуром. Аналіз крові: Л - 9,0 109/л, ШОЕ - 18 мм/год. Аналіз харкотиння: лейкоцити - 8-12 в полі зору. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л- інфільтрат діаметром 22 мм.

Який діагноз у хворого є найімовірнішим?

A. Периферичний рак.

B. Абсцес легені.

C. Туберкульома.

D. Вогнищевий туберкульоз.

E. Аспергільома.

16. Хвора 39-ти років. Хворіє на цукровий діабет впродовж 6-ти років. При рентгенологічному обстеженні у нижній частці лівої легені виявлено інфільтративну тінь з проясненням у центрі. Загальний стан хворої задовільний. Аналіз крові: Л - 10,5 109/л, ШОЕ - 25 мм/год.

Який діагноз у хворої є найвірогіднішим?

A. Рак легені.

B. Пневмонія.

C. Інфільтративний туберкульоз.

D. Абсцес легені.

E. Первинний туберкульозний комплекс.

17. Чоловік 36-ти років захворів гостро після операції з приводу перфоративної виразки шлунку. На рентгенограмі у верхній частці правої легені визначено масивну інфільтрацію легеневої тканини з декількома порожнинами розпаду. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л сумнівна. Аналіз крові: Л - 17,0 10 /л, ШОЕ - 52 мм/год. В харкотинні знайдено МБТ.

Яка найімовірніша форма туберкульозу легень виявлена у хворого?

A. Інфільтративна.

B. Вогнищева.

C. Фіброзно-кавернозна.

D. Казеозна пневмонія.

E. Циротична.

18. Чоловік 43-х років, курець, скаржиться на кашель з незначним виділенням харкотиння, субфебрилітет, схуднення. З підозрою на абсцедуючу пневмонію госпіталізований у діагностичне відділення. На рентгенограмі у верхній частці правої легені відмічається затемнення розміром 4*4 см з чітким зовнішнім контуром та серпоподібним проясненням. Аналіз крові: Л - 9,0 10 /л, ШОЕ - 19 мм/год. Аналіз харкотиння: лейкоцити - 2 в полі зору.

Яке захворювання найімовірніше діагностовано у хворого?

A. Периферичний рак.

B. Абсцес легені..

C. Туберкульома.

D. Доброякісна пухлина.

E. Аспергільома.

19. Хворий 47-ми років скаржиться на слабість, нездужання, втрату апетиту, підвищення температури до 38,5°С, тупий біль у правій половині грудної клітки. Об'єктивно: хворий лежить на правому боці, частота дихання 40/хвилину, права половина грудної клітки відстає в акті дихання. У середній і нижній третині правої половини грудної клітки голосове тремтіння не проводиться, перкуторно визначається тупість, дихання не вислуховується. Вище верхньої межі тупості легеневий звук з тимпанічним відтінком. Останні півроку мав контакт з хворим на відкриту форму туберкульозу, тому є підозра на туберкульоз.

Для якої форми туберкульозу характерні такі фізикальні дані?

A. Інфільтративний туберкульоз легень.

B. Циротичний туберкульоз легень,

C. Ексудативний плеврит.

D. Казеозна пневмонія.

E. Фібринозний плеврит.

20. Хворий 35-ти років скаржиться на кашель з виділенням харкотиння, слабість, задишку при незначному фізичному навантаженні. Три місяці тому повернувся з місць позбавлення волі. При огляді права половина грудної клітки звужена, відстає в акті дихання. МБТ виявлені бактеріоскопічно.

Яку клінічну форму туберкульозу легень виявлено у хворого?

A. Туберкульому.

B. Вогнищевий туберкульоз,

C. Туберкульозний плеврит.

D. Дисемінований туберкульоз легень.

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

21. Хворий 47-ми років звернувся зі скаргами на підвищення температури, кашель з харкотинням слизово-гнійного характеру, задишку. П'ять років тому переніс інфільтративний туберкульоз. Після вилікування постійно турбувала задишка при фізичному навантаженні. Рентгенологічно: верхня частка правої легені зменшена в об'ємі, органи середостіння зміщені вправо, корінь правої легені підтягнутий угору; у ділянці верхньої частки правої легені - неоднорідне інтенсивне затемнення.

Яка клінічна форма туберкульозу спостерігається зараз у хворого?

A. Фіброзно-кавернозна.

B. Інфільтративна.

C. Циротична.

D. Казеозна пневмонія.

E. Вогнищева.

22. Хвору 29-ти років доставлено машиною швидкої допомоги до обласного протитуберкульозного диспансеру. Скаржиться на кашель, задишку, біль в правій половиш грудної клітки. Об'єктивно – коробковий звук над правою половиною грудної клітки при перкусії, аускультативно - відсутність дихання.

Який найімовірніший діагноз у хворої?

A. Інфаркт легені.

B. Ателектаз.

C. Ексудативний плеврит.

D. Спонтанний пневмоторакс.

E. Плевропневмонія.

23. Хворий 58-ми років. В минулому ефективно лікувався з приводу інфільтративного туберкульозу верхньої частки правої легені в фазі розпаду, МБТ+. За останні три місяці стан хворого погіршився: з'явилося кровохаркання, задишка, біль в правій половині грудної клітки. При об'єктивному обстеженні над правою ключицею пальпуються збільшені щільні лімфатичні вузли. На рентгенограмі - масивне затемнення верхнього відділу правої легені. ШОЕ - 65 мм/год. Реакція на пробу Манту з 2 ТО ППД-Л негативна.

Який діагноз у хворої є найімовірнішим?

A. Еозинофільний інфільтрат.

B. Плевропневмонія.

C. Ателектаз верхньої частки правої легені.

D. Аспергільома.

E. Центральний рак.