Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КС т М 3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

1.3.Безпровідні технології нашого часу .

В наш час в області звязку відбувається бурхливий розвиток безпровідних технологій. Області їх застосування найрізноманітніші. В залежності від напрямку застосування зона покриття безпровідним звязком може складати одиниці метрів для безпровідного зєднання близько розміщених пристроїв що обладнані відповідними модулями для забезпечення безпровідного звязку куди належать технології Bluetooth чи десятки метрів для створення бездротових локальних мереж як то Wi-Fi. Іншим зразком можуть служити стільникові системи бездротового звязку GSM, CDMA та WCDMA що дозволяють отримувати доступ до глобальної мережі Інтернет.

Без перебільшення можна назвати революційною подією в світовій історії безпровідного звязку появу технології WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access чи глобальна сумісність для мікрохвильового доступу), це технологія на основі безпровідних територіально розділених мереж широкосмугового доступу розроблена і запропонована до інтеграції корпорацією Intel. Було розроблено декілька стандартів даної технології сюди належать IEEE 802.16e і старші IEEE 802.16, IEEE 802.16a. Ця технологія є звязуючою ланкою між високошвидкісними безпровідними локальними мережами і глобальними мережами типу Internet. Окремо слід згадати за IEEE 802.16 який від початку існування був розроблений для організації безпровідних мереж в межах великих міських територій, і в літературі часто зветься стандартом Wireless MAN (WMAN Metropolitan Area Network-мережа для міських регіонів).

Висновок

Термін бездротовий (також безпровідний) використовується відносно будь-якого виду електричної або електронної дії, що виконується без використання дротового зв'язку.

Словосполучення «безпровідне середовище» може ввести в оману, оскільки означає повну відсутність проводів в мережі. В більшості випадків це не зовсім так. Звичайно бездротові компоненти взаємодіють з мережею, в якій як середовище передачі використовується кабель. Така мережа із змішаними компонентами називається гібридною.

Бездротовий зв'язок — це передача інформації на відстань без використання електричних провідників або «дротів». Ця відстань може бути як малою (декілька метрів, як у телевізійному дистанційному керуванні), так і дуже великою (тисячі або навіть мільйони кілометрів для телекомунікацій). Бездротовий зв'язок як правило розглядається як галузь телекомунікацій.

Термін бездротова технологія в загальному використовується для обладнання мобільних інформаційних технологій. До їх складу входять мобільні телефони, надолонники (PDA) та бездротові мережі. Інші приклади бездротових технологій включають пристрої глобальної системи позиціонування, пристрої дистанційного відкривання гаража, бездротові комп'ютерні миші та клавіатури, супутникове телебачення і мобільні і радіо телефони.

Список використаної лiтератури :

1. Администратор сетевой операционной системы NetWare v.3.11.– К.:АО "Квазар–Микро", 1994.–191с.

2. Баня Е.Н. Компьютерные сети.– К.:СВІТ, 1999.–112с.

3. Буров Є. Комп’ютерні мережі.– Львів:БаК, 1999.–468с.

4. Галіцин В.К., Левченко Ф.А. Багатокористувацькі обчислювальні системи та мережі.– К.:КНЕУ, 1998.–360с.

5. Горлач В.М., Макар В.М. Побудова та адміністрування INTRANET-мереж Ч.1. Основи мережних технологій. Тексти лекцій.– Львів: Львів. ун–т, 1999.-45с.

6. Горлач В.М., Макар В.М. Побудова та адміністрування INTRANET-мереж Ч.2. Адміністрування мереж Windows NT. Тексти лекцій.– Львів: Львів. ун–т, 1999.-41с.

7. Гук М. Локальные сети Novell. Карманная энциклопедия.– СПб:Питер, 1996.–288с.

8. Кулаков Ю.А., Луцкий Г.М. Компьютерные сети.– К.:Юниор, 1998.–384с.

9. Рикалюк Р.Є., Стягар О.М., Данчак П.В. Вступ до комп’ютерних мереж. Текст лекцій.– Львів: Львів. ун–т, 1996.–60с.

10. Фролов А.В., Фролов Г.В. Сети комп'ютеров в вашем офисе.– М.:Диалог–МИФИ, 1995.–272с.

11. http://informatyka179.blox.ua/2010/02/Kompyuterni-merezhi-1-chastina.html