Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

voda шпори

.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.81 Кб
Скачать

38. Підготовчий- готують нормативні док снип 2.02-89, ознайомлення з доу буд, якщо він уже експлуатувався то ознайомл з наглядовою справою. Звертаєм увагу на недоліки, створ комісії для обстеж, люд яка відповз п пож.б повинна супроводж вас, директор, головн енергетик. Обстеження- поч. за напрямом руху води від вододж. На вододж перевір запас води, перевір час настання льоду і звільнення від криги. Перевір водозабірні споруди чи є пристрої для відмороження, кілк подпючих трубопров їх повинно бути не менш 2х. оформлення док.

39.внутр мережа пож від колод до якого приєдн дана буд,як прац засувка,огляд підв(вводи2),наявн обвідн лінії і пломби,к-ть всмокт ліній,цільн водопров сист,перев. Напір в пож кранах,пуск води ч-з рукава.

40.3 етапи:ПЕРШ-підгот наказу пров випроб,визнач склад коміс,порядок матер-техн забезп,метод випроб,нормат л-ра,інструкт.ДРУГ:ділянки найб віддал від нас станц,найб старі,щойно прокл,тупикові,з мал. Діам труб,з пониж тискомТРЕТ:склад актів

41.вибир діл водопров мережі,встан 2 пож на гідр ділянки водопров мережі які випроб,показники мановакуометрів занос в протокол,вкл. В робот один з насос створ мах реж роб насосу який підтер 2 хв,післ вих. Насос в мах реж в прот фікс час початку випроб,а післ зак 2-х хв. Занос до проток показн мановакуом на всмокт патрубку і манометрів встан на стволах водомірах,труб піто або п.а,після вкл. В роб 2 насос зб оберти валів,ч-з 2 хв занос показн мановакуом

42) Водопровід високого тиска забезпеч подачу води в най вищу точку най вищой будівлі з вільним напором 10м. У водопроводах в.тиску напір повинен бути не менше 2 атм, а під час пожежжі не менше 6 атм. Перед випроб визнач витрати води на пож гасіння за СНиП 2.04.02-84.приймаємо витрату,визнач кільк струмені nстр=Qпож/q. кількість ПГ nпг=nстр/2. Проводять випробування 2 схемами. За 1ю схемою Нв=28+Т, Т-висота буд. Довжина рук.лінії 120м Qпож=1,9кореньНм-Т; Qпож=2,2 √Нм-Т. 2га схема подаємо воду по пов землі подає воду в 1й пов для обох схем викорст рукава 66(77)не прогумовані насадка=19,22. Є два способи випробувань:1) за допомогою пож колонки ви значаємо кількість пож.гідрантів встановлюємо колонки на ці гідранти створиємо штучну пожежжу, в ключаємо в роботу всі гідранти і визнач витрату перед насадком 15м і більше то водопров мережа працездатна Н=S*q2 , S=AL 2. за допомог пож авто. Встанов на гідрант де випробовуєтьс водопровід. Запис показ мановокуометра в журнал, включ в роботу насоси на авто, знімаємо показники на мановокуометрах показники запис і за таблицею визнач витрати води. Коли провод випроб напір на авто насосі не повинен перевищ 9ат, правильність установки ПГ в колодязях.

43.1. визначити витрати води на внутрішнє пожежогасіння і число струменів. 2. Визн. Найвіддал. Кран від вводу у будівлю, а також необх. Напір. 3. Приєднати пристрій з манометром і визн. Опір біля пож. крану. 4. Прокласти рукавні лінії від 1 або 2 пож. Кранів, стволи вивестиу вікно або двері. 5. Визначити фактичну витрату на внутр.. пожежогасіння. 6. Порівняти необхідний напір і витрату води на внутр.. пожежогасіння з фактичним.

44. боротьба з місцевими розмивами берегів ведеться двома методами: !. зменшення розвиваючої сили потоку шляхом відхилення струменя від зони розмиву. 2. Підвищення опору русла в зоні розмиву.. регуляційні способи захисту наступні : !. обвалування, тобто огородження земель, що затоплюються земляними дамбами.2. влаштування обвідних чи розвантажувальних русел завдяки яким витрати води знижуються до безпечних відміток.3. підсипка і підвищення території.

45)Матеріал та конструкції для захисту русел рік та верхових відкосів дамб від розмивів. Найвигідніше використовувати місцеві матеріали такі як: камень,дерево,грунт(пісок,глина)метал(проволка,скоби,цепи)щебень,галька..

Конструкції для берега укріплення фашини- із лази довжиною 2-3м одна комлеві і двокомлеві товщиною 80см із фашин виготовляють мати із 2-3 фашін,а дліною понесколько десятком метрів.Габіони- плетеная стка ставят в тех. Местах где надо укрепіть берег Синої на 3ногах(Чарної) на 4 ногах.Залізобетонні гнучки мати(закладні деталі,зварені між собою) Гнучки асвальто бетонні покриття.

46)дати визначення повені і селевому потоку- повені-це природне явище яке викликає тимчасове затоплення водою значної частини суші.(від таяння снігу,від рісних дощів,від вітрових нагонів хвиль)вражаючи фактори під час повиння(велика маса води,фрагменти зламаних БіС,уламкм гірських порід,електричний струм при обриві проводів,пожежі під час обрива проводів) забиття, переломи,розрізи,перехолодження,утоплення) Селевий потік- це потік води який насичений гірськими породами,камінням,глиною,піском виникає у гірській місцевості при великих повинях.Скорость потоку от1.5-10 метров.

47)Способи регулювання русел- обвалування земель, що затоплюється,влаштування обвідних чи развантаження русел,зробити із одного декілька русел, підвищення рівня землі на територій,що підлягає затопленню

48)Захист від селевих потоків.Для боротьби з селевим потоком використовують ситчасті загати.село утоплювачи вбивають два больших кола і натягівают більшу сітку.

49) Способи зниження рівня грунтових вод. Застосування дренажних систем сестиматичного дренажу(велики площі підтоплення )2) головного або уловчого дренажу (при значному приліві ГВ з боку вододілу )3) берегового дренажу Механічне осушення водойм.

50. Дренаж. !. Систематичний дренаж( заст. у випадках коли підтоплюються великі за S території.) Дренаж проектують по всій території з розрахунковими параметрами. 2.Головний дренаж –(при значному припливові грунтових вод з боку вододілу.) влаштов. На шляху руху грунтових вод до території що підтоплюється, біля верхньої границі. 3. береговий дренаж (у вип. Значного припливу фільтраційних вод з боку водоймища аба ріки.) . берегову дрену закл. Біля нижньої границі території , що захищається, побл. Берегової лінії.. він є най розповсюдженим. 4.Кільцевий дренаж.(для захисту окремо стоячих невеликих об8ктів) проект. Навколо об*єкта, що захищається. 5. Вертикальний дренаж – вертикальна свердловина з відкачкою води з неї насосом.

1.Класифікація систем водопостачання

2Схеми водопост населених пунктів

3Схеми водопост промис підприємств

4Джерела водопостачання

5.Вимоги до РЧВ

6.Класиіфкація насосних станції

7.Водонапірні башти

8. Напір води у водопроводах

9.Категорії водо споживачів

10.Водопідготовка для споживачів

11.норми водоспоживання

12.норми витрати води для пожежогас

13. зн протипожеж водопроводи в тиску.

14. будова протипож водопров в і н тиск

15.Лафетні стволи.

16.Протипож водопров з пінними устан

17Внутрішній водопровід

18.Класифікація внутр.. водопров.

19.Схеми внутр.. водопроводів.

20.Будова внутр. Водопровод.

21.витрара води на вироб та побут потреби.

22.пожежні витрати води для вн водопров.

23.визнач відстані між ПК

24.гідравлічний розрах вн водопроводів.

25. підбір насосів та водонапірних баків

26. пневматичні установки внутр сист

27.Водопроводи будівель підв.плверховості.

28.Протипож.водопров. житлових будинків.

29.Вимоги до влаштування пож водоймищ

30.Класифікація водоймищ

31.Експлуатація водоймищ

32.Забезп.надійності роботи водоводів

33.Забезп.надійності р водопров мережі

34.Пожежні гідранти

35.Забезпеч надійності роб насосних ст

36.Експертиза проектів зн протипож.в

37.Експертиза проектів вн протипож.в

38.Методика обстеження зн протипож.в

39.Методика обстеження вн протипож.в

40.Випробовув зн водопров мереж.

41.Водовіддача водопров низ тиску.

42.Водовіддача водопроводів вис тиску.

43.Випроб вн водопровід мережі

44.Захист населених пунктів від затоплень

45.Матеріали для захисту русел рік , дамб.

46.Дати визн. Повені, селевому потоку

47.Способи регулювання русел

48.Захист від селевих потоків

49.Способи зниж рівня грунтових вод

50.Дренаж

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]