Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1524
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

10.9. Згущені соки

Екстракт журавлини (ExtractiOxycocci).Вичавлю­ють сік із дозрілих ягід журавлини болотної (Oxycoccus palustris Pers.)род. брусничних (Vacinaceae) за типовою схемою, після чого проводять зброджування соку для видалення пектинових речо­вин, на які багата журавлина. Відокремлюють пектинові речо­вини центрифугуванням. Згущають сік до концентрації густого екстракту у вакуум-апаратах, які всередині посріблені, при розрі­дженні 60,8—65,8 кПа до вмісту 10 % сухих речовин. У згущено­му сокові міститься до 3,6 %цукрів, 3,25 %лимонної кислоти, аскорбінова кислота, вітамін P(цитрин). Застосовують як віта­мінний сік та смаковий засіб при пропасниці і гарячці.

10.10. Сухі соки

Останніми роками багато досліджень присвячено одер­жанню стабільних соків із свіжих рослин у сухому вигляді. Так M. Ю. Чернов і Г. П. Півненко (Харків) розробили мето­ди одержання стабільних сухих соків чистотілу, конвалії, кален­дули, пасльону пташиного, родовика лікарського, цибулі город­ньої тощо.

235

Висушування соків сублімацією зберігає початкову якість біо­логічно активних речовин (особливо летких фітонцидів) і поліп­шує їх властивості через концентрацію цінних компонентів. Одер­жують соки шляхом заморожування з наступною сублімацією.

Розглянемо принципову схему одержання сухих соків.

Для одержання 100частин сухого стабільного соку чистотілу вихідну сировину беруть у таких кількостях: подрібнена сирови­на (трава з квітами) до кашкоподібної маси — 3090частин, спир­ту етилового 96%-вого — 360частин. Спочатку грубо подрібню­ють сировину на траво- і коренерізці, потім удруге подрібнюють на механічному здрібнювачі або на машині-вовчку до кашкопо­дібної маси. Далі сировину завертають у лляні серветки і віджи­мають у перфорованому циліндрі з нержавіючої сталі під пресом із найбільшим навантаженням. Сік збирають у відстійник, де для консервування та осадження баластових речовин додають 360ча­стин 96 %-вого етилового спирту, щоб в отриманому рідкому со­кові містилося його 20 %.Потім сік декантують і центрифугують 10хв на центрифузі і фільтрують. Прозорий відфільтрований сік залишають на семиденне відстоювання в герметично закритому відстійнику. Якщо після 7днів зберігання випаде осад, то сік удруге 5хв центрифугують на центрифузі. Далі із соку випарю­ють етиловий спирт у вакуум-апараті при залишковому тискові 21,3кПа (160 мм рт. ст.) і температурі не вище 50 °Сдо 80 %початкового об'єму. Частково упарений сік розливають у спеці­альні склянки і заморожують методом накочування на сушарці КС-6 (Чехія) протягом 1год. Заморожений сік сушать на зазначе­ній сушарці 18—20год при залишковому тиску в системі 13,3— 21,3кПа (100—160мм рт. ст.) і температурі внутрішнього і зов­нішнього котлів не вище 55 °С.

Отриманий препарат являє собою гігроскопічний аморфний порошок бурого кольору, пористої структури, гіркий на смак, із характерним запахом екстракту чистотілу великого. Добре роз­чинний у воді, у 20%-вому етанолі, при цьому майже цілком відновлюються початкові властивості свіжого соку.