Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bileti_mark_16shr_53.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
433.66 Кб
Скачать

48. Процес прийняття рішень про закупівлю товарів організаціями

1) Усвідомлення потреби полягає в тому, що хтось із працівників компанії виявляє якусь проблему або потребу, яку можна задовольнити за допомогою придбання товару або послуги.

2) Загальний опис потреби передбачає визначення покупцем основних характеристик і необхідної кількості товару.

3) Оцінка характеристик товару полягає в розробці переліку технічних характеристик (специфікації) товару за допомогою функціонально-вартісного аналізу - способу скорочення витрат, що включає в себе ретельне вивчення можливостей шляхом внесення змін у конструкцію, стандарти або технологію.

4) Пошук постачальників здійснюється організаційним споживачем шляхом вивчення кваліфікованих постачальників з метою обрання кращих. Він може скласти їх перелік за допомогою торгових довідників, електронних баз даних або інформації, отриманої від інших компаній.

5) Запит пропозицій. На цьому етапі покупець пропонує обраним постачальникам висунути свої пропозиції. Деякі постачальники обмежуються відправленням каталогу або відрядженням торгового агента.

6) Вибір постачальника здійснюється членами закупівельного комітету, які вивчають пропозиції, що надійшли від постачальників, і обирають одного або кількох з них. При виборі постачальника рекомендується скласти список важливих для організації-споживача якостей постачальника в порядку пріоритетності. Серед них виділяють якість товарів і послуг, своєчасність постачання, дотримання принципів корпоративної етики, доступність інформації про компанії і конкурентні ціни, виконання ремонту і технічне обслуговування продукції, що поставляється, допомога і консультування з технічних питань, зручне місцезнаходження постачальника, його колишні заслуги і репутація.

7) Оформлення замовлення. Замовлення містить у собі технічні характеристики товару, необхідну його кількість, передбачувані терміни постачання, умови повернення і гарантії. Якщо покупець хоче одержати від постачальника також технічне обслуговування, ремонт і допомогу в експлуатації устаткування, то замість системи періодичних замовлень використовує генеральний контракт.

8) Оцінка ефективності роботи постачальника. На цьому етапі споживач може зв'язатися з персоналом, що використовує товар, і довідатися, наскільки його задовольняє якість придбаного продукту, післяпродажний сервіс, терміни постачання тощо.

49. Виявлення конкурентів компанії. Основні Види конкуренції.

Для кожного ринку товару повинні бути ідентифіковані найбільш небезпечні (пріоритетні) конкуренти. Перший крок в їх визначенні зазвичай здійснюється, виходячи з відповідних концепцій. Так, залежно від ролі в конкурентній боротьбі, всі організації можуть бути розділені на чотири групи: ринковий лідер(організація з найбільшою ринковою часткою в галузі), ринковий претендент(організація в галузі, яка бореться за збільшення своєї ринкової частки і вхід до числа лідерів), ринковий послідовник (організація в галузі, яка проводить політику проходження за галузевими лідерами, вважає за краще зберігати свою ринкову частку, не ухвалюючи ризикованих рішень) і організація, що діє в ринковій ніші(обслуговують маленькі ринкові сегменти, які інші організації- конкуренти або не відмітили, або не врахували).

В тому випадку, коли в галузі існує багато організацій-конкурентів, відстежування їх діяльності може представляти достатньо трудомістку, а часто непотрібну роботу. Тому виникає завдання звуження кола досліджуваних конкурентів і виявлення пріоритетних конкурентів. Виходячи з вищевикладеного, пріоритетними конкурентами для лідера є інші лідери і деякі претенденти, для претендентів — інші претенденти і деякі лідери.

КОНКУРЕНЦІЇрозріз.:внутрішньогалузеву(економічна боротьба між окремими підприємствами всередині кожної галузі зо одержання більшого прибутку), міжгалузеву(економічна боротьба між підприємствами різних галузей за одержання більшого прибутку), досконалу(продають продукцію, яка має однакові якісні параметри або цілком ідентична) і недосконалу(коли на ринку є багато продавців будь-якого товару, але серед них є такі, що пропонують велику кількість продукції, мають витрати виробництва, нижчі від середніх, і можуть знижувати ціни з метою перемоги конкурентів),

цінова — конкуренція, що здійснюється через зниження цін;нецінова — конкуренція, здійснювана через підвищення якості товарів, їх надійності, збільшення термінів служби, підвищення продуктивності, поліпшення умов реалізації за незмінних цін;монополістична — конкуренція, яка має місце на ринку з багатьма продавцями і покупцями та значною кількістю товарів, що реалізуються за різними цінами;

олігополістична (грец. oligos — мало) — конкуренція, на ринку з небагатьма великими продавцями товарів, здатними суттєво впливати на ціни реалізації цих товарів; модель ринкової структури, за якої небагато великих фірм монополізують виробництво і реалізацію основної маси товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]