Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕГІНАпрактика22.05.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

4. Характеристика служби матеріально-технічного постачання приватного акціонерного товариства «мурованокуриловецький завод мінеральної води «регіна»

Матеріально-технічне забезпечення - це спосіб організації діяльності підприємства, що дозволяє об'єднати зусилля різних одиниць, які виготовляють та реалізовують товари і послуги, з метою оптимізації фінансових, матеріальних і трудових ресурсів, що використовує фірма для реалізації своїх економічних цілей. В процесі свого функціонування підприємству потрібен цілий комплекс матеріально-технічних засобів. Процес матеріально-технічного забезпечення виробництва направлений на своєчасне постачання на склади підприємства або відразу на робочі місця потрібних відповідно до бізнес-плану матеріально-технічних ресурсів. До складу матеріально-технічних ресурсів входять: сировина, матеріали, що комплектують вироби,технологічне устаткування і технологічне оснащення (пристрої, ріжучі та вимірювальні інструменти), нові транспортні засоби, навантажувально-розвантажувальне устаткування, обчислювальна техніка і інше устаткування, а також паливо, енергія, вода. Іншими словами, все, що поступає на підприємство у формі речей і у вигляді енергії, відноситься до елементів матеріально-технічного забезпечення виробництва.

Основними постачальниками сировини для ПрАТ «МКЗ «Регіна» є:

  • ПрАТ «Вінницька обласна друкарня» постачає: етикетка Дюшес 0,5л; етикетка Лимон-лайм 0,5л; етикетка Лимонадний 0,5л; етикетка Полуничний 0,5л; етикетка Яблучний 0,5л; етикетка Ананас 1,5 газована; етикетка Апельсин 1,5 газована; етикетка Груша Дюшес 1,5 газована; етикетка Квас 1,5 газована; етикетка Лимон 1,5 газована; етикетка Лимон-Лайм 1,5 газована; етикетка Лимонад 1,5 газована; етикетка Мін.вода 0,33 негазована; етикетка Мін.вода 0,33 сильногазована; етикетка Мін.вода 0,5 газована; етикетка Мін.вода 0,5 газована (скло); етикетка Мін.вода 0,5 газована (флексо скло нова); етикетка Мін.вода 0,5 газована (флексо скло); етикетка Мін.вода 0,5 газована (флексо); етикетка Мін.вода 0,5 негазована; етикетка Мін.вода 0,5 негазована (флексо скло нова); етикетка Мін.вода 0,5 негазована (флексо скло); етикетка Мін.вода 0,5 негазована (флексо); етикетка Мін.вода 0,75 газована; етикетка Мін.вода 1 газована; етикетка Мін.вода 1 негазована; етикетка Мін.вода 1,5 газована; етикетка Мін.вода 1,5 газована (флексо); етикетка Мін.вода 1,5 негазована; етикетка Мін.вода 1,5 негазована (флексо); етикетка Мін.вода 18,9 негазована; етикетка Мін.вода 5 негазована; етикетка Персик 1,5 газована; етикетка Полуниця 1,5 газована; етикетка Яблуко 1,5 газована.

  • ТОВ «ЛЮКС-Х»: Клей Люкс К-20П; Клей Люкс К-89; Клей термопластичний; Клей Фронт.

  • ТОВ «ТНС»: Преф./18,7 гр – зелена; Преф./22 гр – 0,5л; Преф./33-34 гр – зелена; Преф./33-34 гр – прозора; Преф./36,5 гр – голуба; Преф./36,5 гр – зелена; Преф./39 гр – зелена; Преф./39 гр – прозора; Преф./39 гр – синя; Преф./ бутель 5л.

  • ТОВ «Компанiя Євроiмпекс» м.Київ: Композиція Груша (Дюшес); Композиція Лимон-Лайм; Композиція Лимонад; Композиція Полуниця; Композиція Яблуко; Емульсія Ананас; Емульсія Апельсин; Емульсія Лимон; Емульсія Персик.

  • ПП «Акрілат-Хімконтракт»: аспартам гранули; сахаринат натрію; бензоат натрію; кислота лимонна; кислота молочна.

  • ТОВ «Дніпропласт»: пробка; ручка синя (5л).

  • ПП «Полiмер-Грант»: плівка стрейч; плівка термозбіжна.

  • ПрАТ «Рокитнівський скляний завод»: пляшка 0,5л «NRW гвинт» скло.

  • ТОВ «Гуала КЛОЖЕРС УКРАЇНА»: ковпачки алюмінієві; корок синій; кришка алюмінієва срібляста; кронепробка (лак).(Додаток П)

На даний час на пiдприємствi встановлена i працює нова лiнiя по розливу мiнеральної води в ПЕТ-пляшку 1,5 л, виробництва австрiйської фiрми "Косме", продуктивнiстю 6500 пляшок на год. Це дало змогу автоматизувати виробничi процеси та суттєво збiльшити продуктивнiсть виробництва, а також скоротити витрати на обслуговування виробничого процесу.

Доставка будь-якої сировини вимагає значних зусиль і немало часу, тому для кращої роботи і уникнення проблем під час доставки складаються ось такі договори купівлі – продажу:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гуала КЛОЖЕРС УКРАЇНА», іменоване надалі «Продавець», в особі Першого заступника Генерального директора - головного інженера Проскурні Івана Миколайовича, що діє на підставі довіреності, реєстраційний № 922 від 31.05.2013 року, з одного боку, і Приватне акціонерне товариство «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Регіна», іменоване надалі« Покупець», в особі Голови правління Кагляк Іллі Максимовича, діє на підставі Статуту, з іншого боку, надалі іменовані «Сторони», уклали цей Договір про наступне:  

  1. Предмет договору

    1. Продавець зобов'язується продати Покупцю ковпачки алюмінієві розміром 28х15 мм моделі Весна сріблястого кольору в кількості 20 500 штук , надалі по тексту - «Товар», а Покупець зобов'язується прийняти Товар та оплатити його на умовах цього Договору.

    2. Поставка Товару здійснюється однією партією.

    3. Виробником Товару, який поставляється Покупцеві за цим Договором, є: Guala Закриття Iberica, S.A, Іспанія.

  1. Ціна товару і сума договору

    1. Ціна Товару становить 270,00 гривень за 1000 штук. У тому числі ПДВ. Ціна Товару встановлена ​​виходячи з умов поставки DDP смт. Муровані Курилівці ( ІНКОТЕРМС 2010).

    2. Загальна вартість Товару, що поставляється за цим Договором, на дату його підписання становить 5 535,00 ( п'ять тисяч п'ятсот тридцять п'ять ) гривень, в тому числі ПДВ.

  1. Умови оплати товару

    1. Оплата Товару здійснюється Покупцем шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Продавця на умовах 100 % попередньої оплати на підставі рахунку Продавця.

    2. Посилання в платіжних документах на даний Договір обов'язкове.

  2. Умови продажу товару

    1. Поставка Товару Покупцеві здійснюються Продавцем на умовах DDP смт. Муровані Курилівці, Вінницька область, відповідно до «ІНКОТЕРМС 2010» в термін до 13 вересня 2013 року, за умови виконання Покупцем умов оплати (п. 3.1.).

    2. Датою виконання Продавцем своїх зобов'язань вважається дата підписання Покупцем документів про прийом-передачу Товару. Право власності на Товар, ризик його випадкової загибелі, пошкодження переходить від Продавця до Покупця від дати підписання документів про прийом Товару.

    3. Товар повинен мати упаковку, що забезпечує його збереження при транспортуванні і зберіганні.

    4. Товар вважається переданим за цим Договором від дати підписання документів про прийом Товару.

    5. Прийом - передача Товару за кількістю та якістю здійснюється відповідно до вимог Інструкцій П-6, П-7, затверджених Госарбитражем СРСР відповідно 15.06.1965 року та 25.04.1966 року.

  3. Відповідальність сторін

    1. Сторона, винна в невиконанні або неналежному виконанні зобов'язань за цим Договором, зобов'язана в повному обсязі відшкодувати іншій стороні завдані збитки.

    2. За прострочку передачі Товару Продавець за вимогою Покупця виплачує йому неустойку (пеню) у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості не переданого в строк Товару за кожен день прострочки.

    3. За прострочку виконання грошових зобов'язань Покупець сплачує Продавцю неустойку (пеню) у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми за кожен день прострочення.

    4. Сплата неустойки не звільняє Сторони від виконання зобов'язань за Договором. (Додаток Р)

ВИСНОВКИ

Завод мiнеральної води "Регiна" має одну з найбагатших iсторiй, яка сягає у столiтню давнину. У 1898 роцi у польського дворянина графа Олександра Сабанського важко захворiла донька - красуня Регiна. Перебуваючи на вiдпочинку у родовому маєтку Житники, донька графа лiкувалась водою з цiлющого джерела i невздовзi повнiстю одужала. На честь цiєї подiї джерельна вода отримала iм'я дiвчини - "Регiна". Граф Сабанський був пiдприємливою людиною i вирiшив налагодити розлив та реалiзацiю мiнеральної води "Регiна", здiйснив ряд дослiджень її властивостей. Неодноразовий аналiз води "Регiна" проводився у хiмiчних та медичних лабораторiях Берлiна, Риги, Петербурга. В 1902 роцi мiнеральна вода "Регiна" вiдзначена похвальним листом на кулiнарнiй виставцi у Варшавi. Вода була нагороджена срiбними медалями: - у вiддiлi вод у Цихоцинку (1908 р.); - на гiгiєнiчнiй виставцi в Люблiнi (1910 р.); - на сiльськогосподарськiй виставцi в Проскуровi (1912 р.). Вперше розлив мiнеральної води "Регiна" було налагоджено графом Сабанським безпосередньо бiля джерела. У значнiй кiлькостi вода експортувалась за кордон до Австро-Угорщини, Румунiї, Нiмеччини. Пiсля 1917 року Джерело не використовували. Розлив мiнеральної води було поновлено у 1956 роцi бiля джерела. У 1961 роцi вступив в експлуатацiю завод по розливу мiнеральної води "Регiна" у смт. Мурованi-Курилiвцi, а з 1978 року - водопровiд сполученням джерело "Регiна" - завод "Регiна", де здiйснювався розлив мiнеральної води у склянi пляшки ємкiстю - 0,5 л. Максимальний об'єм випущеної продукцiї за рiк складав 30258000 пляшок у 1988 роцi. Пiсля 1995 року мав мiсце спад виробництва, зумовлений iнфляцiйними процесами в економiцi країни, засилля ринку мiнеральними водами зарубiжного виробництва, а також низькою конкурентоспороможнiстю продукцiї нашого пiдприємства через непривабливий товарний вигляд. У жовтнi 1995 року державне пiдприємство "Мурованокуриловецький завод мiнеральної води "Регiна" було перетворено у процесi приватизацiї у вiдкрите акцiонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мiнеральної води "Регiна". Такi подiї розвитку як злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл за звiтний перiод не вiдбувались. На загальних зборах акцiонерiв (протокол №1/10 вiд 22.03.2010 р.) з метою приведення дiяльностi товариства у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства" було прийнято рiшення визначити тип акцiонерного товариства ВАТ "Муронанокуриловецький завод мiнеральної води "Регiна" - Приватне акцiонерне товариство, скорочено - ПрАТ та змiнити найменування Вiдкритого акцiонерного товариства "Муронанокуриловецький завод мiнеральної води "Регiна" на Приватне акцiонерне товариство "Муронанокуриловецький завод мiнеральної води "Регiна". Протягом звiтного року такi подiї розвитку як злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл не вiдбувались.

В склад товариства входить цех з розливу мiнеральної води у ПЕТ-пляшку. Цехи з розливу мiнеральної води знаходяться у смт. Мурованi-Курилiвцi. Пiдприємство має:

  • чотири склади готової продукцiї, з них два знаходяться у смт. Мурованi-Курилiвцi, один - на залiзничнiй станцiї с. Котюжани Пiвденно-Захiдної залiзницi (Мурованокуриловецький р-н), один - у м.Вiнниця;

  • джерело "Регiна" с. Житники Мурованокуриловецького району. Мiсцезнаходження пiдприємства - смт. Мурованi-Курилiвцi Вiнницької областi. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв Товариство не має. За звiтний перiод змiн в органiзацiйнiй структурi товариства не було.

Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу – 98 осiб; середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом – 2 особи; чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) – 2 особи. За звiтний рiк фонд оплати працi склав 2194 тис. грн. Вiдносно попереднього року фонд оплати працi збiльшився на 575 тис.грн. Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї його працiвникiв операцiйним потребам емiтента полягає в належнiй i своєчаснiй оплатi працi працiвникiв, наданнi їм соцiальних i матерiальних пiльг, що зацiкавить персонал в пiдвищеннi рiвня його знань та квалiфiкацiї.

Пiдприємство є незалежним членом Корпорацiї "Прем'єр-Фiнанс" з 2001 року. Корпорацiя "Прем'єр - Фiнанс" об'єднує порядка 30 пiдприємств Вiнницької областi з харчової та переробної галузi промисловостi, торгiвлi та побутового обслуговування, фармацiї та юриспруденцiї. Корпорацiя надає пiдприємствам, що входять до її складу, консультативнi та методологiчнi послуги з адмiнiстративного i органiзацiйного управлiння та корпоративних стратегiях.

Пiдприємство спецiалiзується на виробництвi мiнеральної столової води "Регiна" та безалкогольних газованих напоях на основi мiнводи "Регiна", а також її збутом. Додатково для покупцiв надаються послуги по доставцi продукцiї автотранспортом пiдприємства. Продукцiя виробляється та реалiзується на протязi року. Найбiльш пiковими перiодами є травень-вересень мiсяцi. Основними покупцями є клiєнти Вiнницької, Житомирської, Хмельницької областей i представленi в переважнiй частинi приватними пiдприємцями. Ризики в дiяльностi - наявнiсть на ринках збуту пiдробок продукцiї - придiляється увага використанню запатентованих товарних знакiв, надписiв, оригiнальних форм пляшки, пробки; проблема збуту продукцiї в осiнньо-зимовий перiод - проводиться робота по пошуку нових перспективних ринкiв збуту через рекламнi заходи, оптимiзовано веб-сайт пiдприємства. Основними каналами збуту є продаж продукцiї через фiрмовий магазин, магазин-склад, який знаходиться у м. Вiнниця, через готiвковий та безготiвковий розрахунок безпосередньо покупцям iз заводу. Для покупцiв, якi працюють iз великим оптом (100 тис.пляшок i бiльше), встановлено знижки в цiнi. Сировина (пробка, преформа, плiвка, вуглегаз), що використовується при виробництвi продукцiї, надходить вiд основних постачальникiв-пiдприємств на територiї України. Основними постачальниками сировини є ПрАТ «Вінницька обласна друкарня», ТОВ «ЛЮКС-Х», ТОВ «ТНС», ТОВ «Компанiя Євроiмпекс», ПП «Акрілат-Хімконтракт», ТОВ «Дніпропласт»; ПП «Полiмер-Грант»; ПрАТ «Рокитнівський скляний завод»; ТОВ «Гуала КЛОЖЕРС УКРАЇНА». На даний час на пiдприємствi встановлена i працює нова лiнiя по розливу мiнеральної води в ПЕТ-пляшку 1,5 л, виробництва австрiйської фiрми "Косме", продуктивнiстю 6500 пляшок на год. Це дало змогу автоматизувати виробничi процеси та суттєво збiльшити продуктивнiсть виробництва, а також скоротити витрати на обслуговування виробничого процесу. Географiя поширення мiнеральної води "Регiна" розширилась практично на всi регiони України, що дає змогу збiльшувати кiлькiсть споживачiв, якi вiддають перевагу продукцiї пiдприємства. Пiдприємство планує створити мережу представництв, дiлерiв по всiй територiї України. На сьогоднiшнiй день в Українi дуже багато виробникiв мiнеральних вод. Це суттєво вплинуло на попит продукцiї пiдприємства. Поряд iз вiтчизняними виробниками безалкогольної продукцiї значну частину ринку займають такi великi компанiї як "Кока-Кола", "Пепсi", а також виробники iз Захiдної Європи. Конкурентами мінеральній воді складають такі відомі марки, як: «BonAqua», «Миргородська», «Моршинська», «Біола Знаменівська».

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Базецька Г.І. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. – К. Центр учбової літератури, 2011. – 254 с.

  2. Гончаров С.М. Практикум з маркетингу: Навчальний посібник. – К. Центр учбової літератури, 2012. – 205 с.

  3. Євтух О.Т. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. – К. Центр учбової літератури, 2011. – 407 с.

  4. Коваленко В.В., Тридід С.О. Маркетинг: Навчальний посібник. - Новий Світ-2000, 2011. – 266 с.

  5. Ковальчук С.В., Карпенко Л.В., Коваль Л.М., Бойко Р.В. Маркетинг. Навчальний посібник. - Новий Світ-2000, 2011. – 679 с.

  6. Лій Д.Д. «Маркетинг якості життя:принципи просування товарів широкого споживання», Вид. «Інтернет-трейдинг», М., 2010. - 367

  7. Петруня Ю.Є. Маркетинг: Навч. посіб. — 2-ге вид., перероб. і доп. Рекомендовано МОН /— К.:Знання, 2010. — 351 с.

  8. Турченюк М.О., Швець М.Д. Маркетинг: Підручник. Затверджено МОН /— К.:Знання, 2011. — 318 с.

  9. Сміда -державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Інформація щодо аудиторського висновку - Режим доступу: http://smida.gov.ua/db/emitent/report/year/xml/show/9294

  10. Сміда -державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Текст аудиторського висновку (звіту) - Режим доступу: http://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/28105/122/templ.

  11. Бібліотека економіста / Сучасна економіка (2005) / 10.5.Рентабельність продукції / Режим доступу: http://library.if.ua/book/64/4661.html.

  12. Вікіпедія - вільна енцеклопедія / Рентабельність власного капіталу / Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Рентабельність_власного_капіталу

  13. Вікіпедія - вільна енцеклопедія / Рентабельність продажу / Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Рентабельність_продажу

  14. Офіційний сайт ПрАТ «МКЗ «Реґіна»/ Асортимент – Режим доступу: http://www.regina.ua/assortment_ua.phtml

  15. Сміда -державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Регулярна інформація (XML) / Опис бізнесу - Режим доступу: http://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/28105/156/templ

  16. Офіційний сайт «Караван» / Продукція / Прайс-лист – Режим доступу: http://karavan.net.ua/#awp::price

  17. Сміда - державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Річна інформація / 2011 / Інформація про обсяги виробництва та реалізації основних видів продукції http://smida.gov.ua/db/emitent/year/showform/69/226403

  18. Сміда - державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Річна інформація (XML) / 2012 / Інформація про обсяги виробництва та реалізації основних видів продукції http://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/9294/56/templ

  19. Сміда - державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» / 05513388 - Приватне акціонерне товариство "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" / Річна інформація (XML) / 2013 / Інформація про обсяги виробництва та реалізації основних видів продукції – Режим доступу: http://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/28105/169/templ

ДОДАТКИ