Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravlinnya_organizatsiynoyu_kulturoyu.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
497.66 Кб
Скачать

2.2 Дослідження кадрового потенціалу підприємства "Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця" в контексті організаційної культури підприємства

Дане підприємство можна охарактеризувати як підприємство з чітко організованою кадровою діяльністю, що наглядно видно з попереднього матеріалу. Досягти цього дозволили наявність посадових інструкцій, інструкцій щодо повноважень та компетенції трудового колективу, штатного розкладу, необхідний професійно-кваліфікаційний рівень працівників, дотримання корпоративних вимог щодо обслуговування клієнтів.

Методи керування на підприємстві – адміністративні, хоча частіше використовуються економічні та соціально-психологічні, при цьому тип управління – демократичний. Працівники отримують обов’язкові пільги відповідно до діючого законодавства України.

Стосунки на підприємстві теплі, не дивлячись на відносно великий колектив. Рівень заробітних плат середній, є можливість навчитись – допомагають у освоєнні працівники з якими стикається по роботі нова людина та керівники підрозділів, які направляють до певного працівника, який навчає та готує новачка до екзамену. Підприємство є гарним плацдармом для розвинення знань та починань у роботі, тому що нових робітників приймають привітно, з розумінням та бажанням допомогти, навчають й роз’ясняють найменші подробиці. Приблизно раз на один-два роки працівників відправляють на семінари – усіх по групах в залежності від посади – менеджерів окремо, майстрів окремо і т.д.

З часом підприємство набирає більший колектив, розвивається, на даний час вакантних місць немає.

Генеральний директор в своїй роботі використовує наступні способи мотивування:

- здійснює заохочення працівників у вигляді подяки;

- за порушення дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку, які зазначені у колективному договорі працівнику виносять догану, за повторне порушення виносять догану вдруге, а за третім разом працівника звільнюють;

Щоб охарактеризувати рух працівників, розрахуємо коефіцієнти за три останні роки:

а) обігу з прийому на роботу, що визначається як відношення кількості прийнятого на роботу персоналу за період до середньооблікової кількості персоналу за період: [45]

Ко(11)=9/32*100% = 28,1%

Ко(12)=4/39*100% = 10,3%

Ко(13)= 2/41*100% = 4,9%

б) плинності кадрів, що визначається як відношення кількості звільнившихся за період працівників до середньооблікової кількості персоналу: [45]

Кm(11)=2/32 *100%= 6,3%

Кm(12)=3/39 *100%= 7,7%

Кm(13)=2/41*100% = 4,9%

в) загального обігу, що визначається як відношення суми прийнятих та звільнених працівників за період до середньооблікової кількості персоналу [19]:

Кз.о.(11) = (9+2)/32*100%= 34,4%

Кз.о.(12) = (4+3)/39*100% = 18%

Кз.о.(13) = (2+2)/41*100%= 9,8%

Розрахувавши ці показники ми можемо зробити висновок, що підприємство характеризується зміцненням основного складу, а саме за три роки зменшився набір нових працівників на 23,2%, при тому що кількість звільнених також зменшилася з 6,3% до 4,9%, тобто на 1,4%; загальний обіг працівників на підприємстві зменшився з 34,4% до 9,8%, тобто на 24,6%;

Зробивши аналіз можна стверджувати що підприємство почало набувати постійності з 2013 року, у зв’язку зі змінами у керівному складі та зміною деякої кількості працівиків, через що підприємство не понесло втрат. Протягом 2012-2013 року було найнято близько 6 чоловік, які склали постійний склад працівників, що беззаперечно є позитивним. Тобто можна зробити висновок, що кадрова політика ведеться у необхідному напрямку – плинність кадрів зменшується, а стійкість складу колективу – збільшується.

Підприємство дотримується КЗпП України та діє відповідно інструкцій щодо повноважень та компетенції трудового колективу, в яких зазначено, що трудовий колектив підприємства складають всі громадяни, які беруть участь своєю працею в його діяльності на основі колективного договору. Працівники підприємства зобов’язані не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність "Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця". Трудові відносини членів трудового колективу регулюються законодавством України, дійсним статутом і порядком найму працівників товариства, який затверджується ген.директором, який самостійно визначає фонд оплати заробітної платні без обмеження його росту з боку державних органів. Компанія самостійно встановлює форми і системи оплати праці, гарантує найманим працівникам оплату їх праці в розмірі не нижче встановленого мінімального розміру заробітної платні. Генеральний директор самостійно здійснює процедуру найму й звільнення робітників. Порядок прийому на роботу, оплата праці, звільнення працівників, перелік соціальних пільг оговорені у колективному договорі.

Працівники підприємства підлягають соціальному і медичному страхуванню і соціальному забезпеченню в порядку і за умовами, встановленими діючим законодавством України, самостійно встановлює для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день й інші пільги в межах діючого законодавства України.

З метою сприяння регулювання трудових відносин і соціально-економічних інтересів працівників і власників "Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця", в особі генерального директора укладений колективний договір, умови якого є обов’язковими для обох сторін, і не можуть трактуватися у випадку будь-яких суперечок і розбіжностей, що погіршують, у порівнянні з чинним законодавством України, становище працівників, інакше відповідні умови визнаються недійсними. Положення укладеного колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства й обов'язкові як для власників й управлінського персоналу підприємства, так і для кожного члена трудового колективу підприємства. Жодна із сторін, що уклала колективний договір, не може в односторонньому порядку припинити його дію або виконання своїх зобов'язань за даним колективним договором. Колективний договір зберігає свою сили також у випадку зміни складу, структури и найменування підприємства, а у випадку реорганізації підприємства колективний договір може бути переглянутий за згодою сторін. Дія колективного договору – до моменту підписання нового колективного договору між сторонами.

На підприємстві існує чіткий графік роботи, який може корегуватися тільки на період державних свят: працівники адміністрації, генеральний директор, директора технічного центру і автосалону, працюють з 9:00 до 18:00 з перервою на обід, з понеділка по п’ятницю, а господарський відділ з 8:00 до 17:00, з перервою на обід з 12:00 до 13:00, також з понеділка по п’ятницю.

- менеджери автосалону, майстри-приймальники, менеджери відділу запчастин, касир, механіки, електрики та мийник працюють за графіком із зсунутими вихідними, тому що підприємство працює сім днів на тиждень, з них – з понеділка по суботу з 9:00 до 18:00, а у неділю – 9:00 до 16:00, завжди з перервою на обід з 13:00 до 14:00, але при цьому все одно кожний має п’ять робочих та два вихідних дня згідно колективному договору.

У підприємстві при прийомі на роботу віддають перевагу кандидатам, які мають вищу освіту, посвідчення водія та володіють іноземною мовою. Окремі вимоги до майстрів-приймальників – вони обов’язково повинні мати посвідчення водія, механіки – бажано технічну освіту та досвід роботи не менше 1 року. Всі працівники проходять співбесіду спочатку з керівниками підрозділу, а потім з генеральним директором, на якій людина має довести, що вона дійсно бажає працювати, що вона чесна, старанна, якщо це претендент на посаду менеджера, майстра-приймальника або менеджера відділу запчастин – дуже важливо проявити себе кмітливими, розумними, комунікабельними, з добрими мовними здібностями (грамотність) та мати приємну зовнішність.

Основною формою задоволення особистих потреб людини є отримання заробітної платні. На підприємстві застосовується система посадового окладу або оплата праці за певний об’єм відпрацьованих нормо-годин з урахуванням вартості однієї відпрацьованої нормо-години, але не нижче мінімальної заробітної плати встановленої законодавством України. Почасову систему оплати праці з місячною тарифною ставкою застосовують для оплати труда, наприклад, механіків, електриків та мийника.

Однією з найголовніших функцій управління підприємством є планування. Завдяки йому підприємство може розробити план свого розвитку, визначає що необхідно досягти і як цього досягти, які можуть виникнути перешкоди, як передбачити їх та запобігти виникненню.

На підприємстві ця функція управління досить розвинена. Заздалегідь розраховуються витрати підприємства, можливості щодо розвинення та розширення видів діяльності, ведуться розрахунки відносно грошових та матеріальних запасів, методи їх більш швидкої реалізації, прискорення їх оборотності, що звісно дуже добре впливає на розвинення підприємства, його закріплення на ринку. На будь-які рішення у плануванні впливає аналіз минулих періодів, обробка даних щодо продажу товарів та надання послуг, вивчення ринку, з’ясування необхідності тієї чи іншої послуги, тобто існування на неї попиту. При розрахунках та обробці даних керівник спирається на програмне забезпечення – Бухгалтерія 1С версії 7.7, що значно спрощує аналіз та звітність головного бухгалтера, директорів підрозділів перед керівником підприємства. Також безумовно важливим моментом планування є розподілення робочої сили підприємства, тобто створення такого графіку роботи, щоб задіяти потенціал підприємства максимально.

"Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця" піклується про максимальну інформованість діючих та потенційних клієнтів, спеціально з цією метою на підприємстві є відповідна штатна одиниця – маркетолог.

Головна ціль роботи маркетологу – зробити так, щоб залучити як найбільше клієнтів, тому що чим більше останні будуть знати про новий товар, тим вище ймовірність вибору саме цього товару. Покупцеві необхідно знати про існування товару на ринку, про потреби, які цей товар задовольняє, про те, як його використовувати, тому що коли людина «бачить себе» у рекламі, то вона одразу розуміє, що їй потрібен саме цей товар. Необхідно надати майбутньому клієнтові докази високої якості товару та повідомити про гарантії задоволення претензій, якщо покупець виявиться чимось невдоволений.

За допомогою різних заходів щодо формування попиту і товарної реклами "Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця" у свідомості потенційних покупців створюється позитивний образ товару та компанії загалом, і потім цей образ відіграє головну роль при ухваленні рішення відносно покупки.

У підприємства є й стратегічні плани (які розраховані на довгий термін) – це закріплення та збільшення частки ринку у загальному обсязі продажу на території Вінницької області, збільшення обсягів виконуваних робіт та розширення клієнтської бази (стратегія розвитку організації), у тому числі збільшення оптових покупців.

Ще одним пунктом стратегічного планування є стимулювання працівників до придбання власного авто саме марки Renault, пропонуючи пільги на придбання авто та на подальше його обслуговування, що безумовно підвищує зацікавленість робітників у їх роботі та підвищує таким чином ефективність праці.

Ще Генрі Форд вважав, що авто має бути доступним, і на той час, у 1908 році, людина, яка працює на заводі або фабриці по 40 годин у неділю, вперше отримала можливість купити новеньке авто «Модель Т», саме завдяки йому. [37, ст.42]

Виходячи із стратегічних цілей необхідно будувати й тактичні плани, так запропонованою тактичною ціллю підприємства є підвищення прибутків, збільшення авторитетності на ринку послуг технічного обслуговування.

На підприємстві використовують метод планових економічних показників – балансовий метод, тобто створюється баланс на основі прибутків й витрат. Крім того "Преміум Моторс Тойота Центр Вінниця" є оперативні цілі – це підвищення зарплатні, надання кредитів та інше. Взагалі на підприємстві намагаються зробити якомога ліпші умови для працівників, оскільки саме від них залежатимуть ефективність, результативність та якість діяльності підприємства.

Важливим елементом продуктивного маркетингу є маркетингова інформаційна система, що являє собою безперервно діючу систему, яка включає набір процедур і методів для регулярного збирання, аналізу та інтерпретації інформації з різних джерел і забезпечує інтегрування, підтримку й передачу менеджерам інформації у формі, придатній для прийняття рішень [29, ст. 39].

Головна роль інформаційної системи – надання доступу до інформації, своєчасне отримання інформації та її розподіл з прийнятними витратами. Принцип роботи цієї системи зображено в Рис. 2.4

Рис. 2.4 Структура маркетингової інформаційної системи

Зі схеми видно, що блоки взаємопов’язані завдяки прийнятим рішенням та комунікаціям, а саме – потоки інформації, які надходять до маркетингового менеджера, допомагають йому в плануванні та здійсненні запланованих маркетингових заходів, а зворотні потоки в напрямку ринку складаються з маркетингових заходів та інших комунікацій.

Чотири елементи, що виділені як окремий процес – це основні елементи маркетингової інформаційної системи, тому розглянемо їх детальніше.

1. Система внутрішньої звітності підприємства – моніторинг показників, які відображають фінансовий стан підприємства, рівень витрат, обсяги матеріальних запасів та інші показники внутрішньої звітності підприємства. На даному етапі технічного розвитку, важлива роль надається використанню комп’ютерної мережі, а також сучасних засобів телекомунікаційного зв’язку.

2. Система збирання поточної зовнішньої маркетингової інформації – це комплекс засобів і процедур, які застосовуються для отримання достовірної та щоденної інформації щодо маркетингового середовища. Маркетингові відомості збираються за допомогою продавців та інших польових працівників, а також акумулюються з преси, літератури, конкурентів тощо. Наприклад, працівники запитують у клієнта звідки він дізнався про автосалон або технічний центр і тим самим по результах опитування можна зробити висновок яка реклама є самою дієвою та робити акцент у майбутньому саме на неї.

3. Система маркетингових досліджень дає змогу оперувати інформацією, отримання якої потребує проведення окремого дослідження.

Маркетингові дослідження – це систематичний процес постановки мети дослідження, збирання, аналізу об’єктивної ринкової інформації й розробка рекомендацій для ухвалення конкретних управлінських рішень щодо продуктово-ринкової стратегії фірми.

4. Система аналізу маркетингової інформації (аналітична система, система підтримки маркетингових рішень) – набір моделей, завдяки яким зібрана інформація може бути використана в складанні прогнозів та перевірки різних сценаріїв. Ця система охоплює всі прогресивні засоби для аналізу даних і проблемних ситуацій. Аналітична система, у свою чергу, складається із статистичного банку та банку моделей. [29, ст.52]

До функцій підрозділу маркетингу на підприємстві входять:

– дослідження ринків збуту продукції підприємства;

– організація участі підприємства у міжнародних тендерах, виставках, ярмарках тощо.

– проведення досліджень в області організації і управління збутової діяльності підприємства, орієнтованих на задоволення потреб реальних і потенційних споживачів ринку;

– аналіз показників діяльності суб'єктів господарювання для визначення ефективності їх діяльності по кожному з напрямів збуту, виявленні доцільності зміни або збереження стратегії по цих напрямах;

– дослідження попиту, як визначення сегментів ринку через групи критеріїв сегментації в цілях забезпечення ринкового успіху підприємства: географічних, національних, статевовікових, професійних, економічних, майнових і т.д.;

З метою збільшення обсягів продажу продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках маркетинговий відділ підприємства співпрацює спільно з відділом продажу. Метою даного співробітництва є делегування підрозділам не маркетингового спрямування маркетингових функцій. Так, наприклад, менеджери підрозділу автосалон отримують відповідні функції з просування автомобілів для продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Таким чином, планування та маркетинг – це дуже важливі ланки однієї системи, які допомагають у розробці найбільш оптимального рішення відносно розвитку підприємства. Система планування допомагає розробити цілі підприємства і відповідно розробити шляхи для їх досягнення. Система маркетингу допомагає просувати товар, доносити інформацію до покупця, інформувати його так, щоб це було найвигідніше для підприємства, і при цьому з іншого боку максимально освідомляє керівника відносно необхідності того чи іншого товару, тобто наявності або відсутності попиту на нього, а також інформує відносно можливих шляхів розширення діяльності підприємства, а значить і підвищення прибутку.

РОЗДІЛ 3.

НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЮ КУЛЬТУРОЮ ПІДПРИЄМСТВА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]