Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підпр.право.роб.програма.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 13. Право промислової власності

Поняття «промислова власність». Законодавство України про за­хист прав промислової власності. Правова охорона винаходів, корисних моделей та промислових зразків. Охорона прав на знаки для товарів та послуг. Фірмове найменування. Ліцензійні договори та договори на передачу права власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, знаки для товарів і послуг. Охорона інших об'єктів промислової власності. Раціоналізаторські пропозиції. Сорти рослин. Зазначення походження товару. Топографії інтегральних мікросхем.

Тема 14. Правове регулювання захисту економічної конкуренції

Правові засади розвитку конкуренції і демонополізації у сфері підприємництва. Державний контроль за дотриманням конкурентного законодавства.

Монопольна діяльність: поняття та прояви. Методика визначення монопольного стану. Антимонопольні узгоджені дії. Неправомірні угоди між підприємцями. Дискримінація підприємців органами державної влади та управління. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства. Недобросовісна конкуренції: поняття, її прояви на ринку. Відповідальність за недобросовісну конкуренцію

Тема 15. Правові основи захисту прав споживачів в Україні

Законодавство, що регулює відносини у сфері захисту прав споживачів. Коло відносин, на які поширюється законодавство про захист прав споживачів.

Державний захист прав споживачів. Правовий статус і функції Держстандарту. Правовий статус об'єднань споживачів.

Забезпечення прав споживачів на якість та безпеку товарів, робіт, послуг.

Право споживачів на інформацію про товари, роботи, послуги.

Відповідальність суб'єктів господарювання за порушення прав споживачів.

Судовий захист прав споживачів. Відшкодування моральної шкоди, завданої споживачам неякісними або небезпечними товарами, роботами, послугами, а також іншими порушеннями їхніх прав.

Тема 16. Правові основи оподаткування підприємств та фінансового контролю

Основи податкового законодавства. Система податків в Україні. Правова характеристика податків з підприємств. Системи спрощеного (альтернативного) оподаткування підприємств. Правовий статус органів державної податкової служби.

Правові основи фінансового контролю в Україні.

Відповідальність підприємств та їх посадових осіб за порушення фінансового законодавства.

Тема 17. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Правовий статус суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим підприємств з іноземними інвестиціями. Система державного регулювання ЗЕД. Тарифне і нетарифне регулювання ЗЕД, Правовий режим ліцензування та квотування експорту (імпорту) товарів (робіт, послуг). Вимоги антимонопольного законодавства стосовно ЗЕД. Правове регулювання зовнішньоекономічних контрактів. Відповідальність у зовнішньоекономічній діяльності. Захист прав і законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Валютне регулювання і валютний контроль. Особливості вирішення зовнішньоекономічних спорів. Міжнародний комерційний арбітраж.