Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіон.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
67.42 Кб
Скачать

22. Фактори регіонального відтворення

Кожний регіон повинен розв’язувати досить складну проблему найефективнішого використання власних місцевих факторів виробництва. На сумарний обсяг виробництва будь-якого регіону суттєво впливають кількість та якість його ресурсів – землі, праці, капіталу (факторів виробництва).

Для здійснення безперервного процесу виробництва (відтворення) необхідні такі основні компоненти: земля, праця, капітал.

Земля – основа багатства, простір для організації виробництва та функціонування господарства.

У широкому розумінні земля – це всі види природних ресурсів, що використовуються в суспільному виробництві. Це простір для розміщення продуктивних сил регіону, це і простір для рекреації – відпочинку, туризму, лікування.

Такі природні ресурси як клімат, сонячне світло, повітря не вважаються безпосередніми факторами виробництва, але вони також беруть участь у виробничому процесі. Зокрема, кліматичні умови впливають на спеціалізацію та характер виробництва. Таким чином, роль природних факторів не можна недооцінювати. Їх потрібно більш широко використовувати у відтворювальних процесах, особливо у сфері біотехнологій.

Праця – це людські зусилля, що спрямовані на виробництво, а виробництво – це процес сукупної праці створення матеріальних благ. 

Щоб виробляти необхідні блага, створювати цінності, людська праця доповнюється знаряддями (засобами) праці та предметами праці, які в сукупності складають засоби виробництва.

Капітал – це різноманітні ресурси, зокрема, виробничі будівні машини, інструменти, сировина, напівфабрикати, транспортні засоби.

Загальною характеристикою капіталу є те, що ці речі споживаються людиною (відразу або постійно) для виготовлення інших товарів. З іншого боку, капітал є накопичення результатів минулих людських зусиль. До капіталу також відносяться знання людей, їх вміння виробляти різного роду продукцію тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]