Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки Україн1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
40.36 Кб
Скачать

3. Сутнісні характеристики теорії людських відносин

Проаналізуємо основні принципи теорії людських відносин.

Мері Фоллет - основоположник доктрини «людських відносин», закликаючи до «спільної влади» на противагу «одноосібної влади» передбачила перехід до стилів спільного управління. Вона одна з перших застосувала прийоми психології та соціологію для вивчення промислового підприємства. Її роботи фокусувалися на людських відносинах всередині індустріальних груп, співвідношенні раціоналістичного й гуманістичного підходів в управлінні людьми. Зокрема, її цікавила проблема впливу процесу постановки реальних цілей в організації на кількість конфліктів. Описала концепцію соціальних конфліктів, яка полягає у безперервному виникненні конфронтацій і союзів на основі наявних бажань людей, які пов'язані один з одним різними відносинами. Її концепція наділення персоналу владою; надання працівникам швидше допомоги, ніж здійснення жорсткого контролю, надання співробітникам прав незалежно від їхніх владних повноважень, робота по ситуації (ситуаційний підхід), відкрили нову еру в теоретичних дослідженнях.

Мейо, який опублікував перший звіт по хоторнским дослідженням у 1933 р., описав шляхи покращення організації в термінах теорії людських відносин і мотивацій. Він сформулював соціальну філософію менеджменту і ввів поняття «точок дії, які змінюють групову продуктивність». У процесі «хоторнским» досліджень він озвучив революційну для того часу ідею про те, що робочі схильні до впливу мотивацій в тій же мірі, що і впливу технічних аспектів праці. Усвідомлення робочим причетності до «команді» чи колективу, який працює в покращених умовах або умовах «патронажу» з боку адміністрації підприємства, в значній мірі підвищує продуктивність його праці. Це відкриття пізніше успішно було використано в Японії при створенні «гуртків якості», що передбачають активну участь робітників у обговоренні виробничих проблем, а також повсюдно при реалізації концепції автоматизованих робочих місць.

Честер Барнард, який почав свою кар'єру в AT & T і закінчив її президентом New Jersy Bell, був ідейним продовжувачем Фоллет. У 1938 році він опублікував свою теорію організації, виділяючи важливість ефективних комунікацій та кооперативної природи бізнесу. Його теорія сприяла корінної зміни уявлень про поведінку працівника в організації у післявоєнний період. Одне з найважливіших досягнень Барнарда - концепція неформальної організації, яка існує в будь-якій організації і утворюється природним чином склалися соціальними групами. Неформальні відносини можуть представляти потужну силу, яку менеджер зобов'язаний враховувати. Інший значний внесок у теорію менеджменту - концепція прийняття влади, яка стверджує, що володіють свободою волі індивідууми мають право вирішувати, йти за ними вказівок менеджера чи ні. Основну увагу було приділено функцій організації з виділенням аспектів лідерства і мотивації. Виділив проблему неспроможності менеджерів-практиків вирішувати завдання, сформульовані з використанням наукових термінів. Його робота стала основоположною для розвитку теорії поведінки організацій. Він одним із перших зробив спробу побудувати теорію прийняття рішень як основний елемент теорії адміністрування.

Представник школи людських відносин Д. Макгрегор висунув два підходи до організації управління: перший заснований на застосуванні примусу і заохочення («батога і пряника»), другий - на створенні умов стимулювання у працівників ініціативи, винахідливості і самостійності в досягненні цілей організації.

На думку Макгрегора, у міру переходу від примусу до заохочення ініціативи структура організації повинна зазнавати зміни у бік зменшення жорсткості ієрархії.

Критики теорії людських відносин відзначають, що вона привертає увагу до основного елементу організацій: до людей. Вона дає знання про те, як люди взаємодіють і реагують на різні ситуації в прагненні задовольнити свої потреби.