Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
72.59 Кб
Скачать

1.Спадок – це …?

а) система правових норм, що регулюють права та обов'язки від спадкодавця до спадкоємця;

б) права та обов'язки на майно, речі, що були у власності спадкодавця на момент його смерті;

в) правовий документ, являє собою зроблене у встановленій законом формі розпорядження дієздатного громадянина (заповідача) на випадок смерті про належне йому майно;

г)  особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

2.Що таке заповіт?

а) права та обов'язки на майно, речі, що були у власності спадкодавця на момент його смерті;

б) це система правових норм, що регулюють права та обов'язки від спадкодавця до спадкоємця;

в) це правовий документ, являє собою зроблене у встановленій законом формі розпорядження дієздатного громадянина (заповідача) на випадок смерті про належне йому майно.

3.Що вважається місцем відкриття спадщини?

а)місце де народився спадкодавець;

б)місце останього проживання спадкодавця;

в)місце його смерті;

г)місце його роботи (якщо працював).

4.Що таке спадкове право?

а) це система правових норм, що регулюють права та обов'язки від спадкодавця до спадкоємця;

б)особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті;

в) права та обов'язки на майно, речі, що були у власності спадкодавця ;

г) це правовий документ, являє собою зроблене у встановленій законом формі розпорядження дієздатного громадянина (заповідача).

Задача 1.

За тиждень до смерті С. склав заповіт, у якому будинок вартістю 200 000 грн. та автомобіль вартістю 100 000 грн. заповів релігійній громаді, до якої належав. Щодо земельної ділянки, яка належала йому на праві особистої приватної власності заповідального розпорядження не зробив. Після смерті С. залишився його брат-інвалід, який був на утриманні спадкодавця, 48-и річна вдова Анастасія, яка вийшла на пенсію за вислугою років, 25-и річна дочка Г., яка працювала у лікарні медсестрою та 16-и річні сини-близнюки І. та В. . Релігійній громаді довелося одну п’яту вартості отриманого нею за заповітом майна віддати спадкоємцям за законом.

Чому релігійна громада була змушена це зробити? Якою була загальна вартість спадкового майна?

Розвязання:

У ситуації, що аналізується, мають місце спадкові правовідносини. Основним джерелом права з цього приводу є Цивільний Кодекс України. Відповідно до ч.1 ст.1241 ЦК, неповнолітні особи мають право на обов’язкову частку у спадщині, яка становить 50% від вартості майна, право на успадкування якого б вони мали у разі спадкування за законом. Оскільки у Семена було четверо спадкоємців першої черги, з яких тільки двоє мали право на обов’язкову частку у спадщині (Іван та Василь), то частка близнюків мала становити 25% від загальної вартості майна, яке успадковувалося (як того, що успадковувалося за заповітом, так і того, що успадковувалося за законом). Успадкувавши 1/2 земельної ділянки, Іван та Василь стали спадкоємцями майна такої вартості, яке на 60 000 грн. менше від вартості обов’язкової частки у спадщині. Якщо вартість земельної ділянки невідомо, то для визначення вартості земельної ділянки, яка була успадкована близнюками як спадкоємцями за законом у рівних частках, та вартість обов’язкової частки братів у спадщині, необхідно припустити що це 30000 грн.

Отже, вартість 1/2 земельної ділянки, яка була успадкована І. та В. становила 30 000 грн., а загальна вартість майна, що успадковувалося дорівнювала 360 000 грн. Тому обов’язкова частка у спадщині обох близнюків разом повинна була становити 90 000 грн. Учні середньої школи Залізняк, якому виповнилось 16 років, і Мороз — 14 років, влаштувалися на роботу поштарями. Адміністрація встановила їм робочий день тривалістю по 6 год. щоденно (36 год. на тиждень), при цьому роз'яснивши, що оплата буде проводитись пропорційно відпрацьованому часу. Залізняк і Мороз не погодилися з таким рішенням, заявивши, що вони можуть працювати по 8 год., щоб заробити більше грошей. Отримавши відмову, вони звернулися за консультацією до юрисконсульта.

Задача 2.

Хто і в яких частках буде спадкувати майно, яке складається з жилого будинку, який раніше був подарований заповідачу його батьком?

Відповідь:

Жилий будинок - це особиста приватна власність заповідача, так як набута ним на підставі дарування. Право на обов’язкову частку є тільки у дружини померлого, так як його дочка не відноситься до категорії осіб, що мають право на обов’язкову частку.Дружина спадкодавця – спадкує 1/4 частку жилого будинку.Два спадкоємці за заповітом спадкують по 3/8 частки жилого будинку

Тема №5 «Зобов’язальне право»