Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
72.59 Кб
Скачать

1.Зобов'язання – це …?

а)  система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій; ідея певної теорії.

б)  вимоги, які пред'являються на активи підприємства кредиторами, або іншими суб'єктами, нерегульована заборгованість підприємства. 

в) державний закон, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства тагромадян.

г) система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій.

2.Що не є підставами виникнення зобов’язань?

а)договори або правочини;

б)адміністративні акти;

в)продаж автомобіля;

г)нанесення моральної шкоди.

3.Що не є підставами припинення зобов’язань?

а) за згодою сторін;

б) смерть родича боржника;

в)прощення боргу;

г) за домовленням сторін.

4.Кредитор - це …?

а) громадянин або юридична особа, яка має підтверджені належними документами майнові вимоги до боржника.

б) людина, яка досягла дорослого віку.

в) сторона в зобов'язанні, від якої інша сторона — кредитор,має право вимагати здійснення визначеної діяльності, або утримання від визначеної діяльності.

5.Боржник – це …?

а) громадянин або юридична особа, яка має підтверджені належними документами майнові вимоги до боржника;

б) сторона в зобов'язанні, від якої інша сторона  кредитор,має право вимагати здійснення визначеної діяльності, або утримання від визначеної діяльності;

в)  людина, яка досягла дорослого віку;

г) людина, яка не досягла дорослого віку.

Тема №6 «Основи трудового права. Трудовий договір, трудовий контроль»

1.Трудове право – це …?

а)  система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій; ідея певної теорії.

б)   галузь права, яка об'єднує юридичні норми, що регулюють відносини як між держ. органами в процесі їхньої виконавчої і розпорядчої діяльності, так і між ними та громадськими організаціями й громадянами;

в) державний закон, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства тагромадян;

г) провідна галузь українського права, яка є системою правових норм, що регулюють сукупність трудових відносин працівників із роботодавцями, а також інші відносини, що випливають із трудових або тісно пов'язані з ними і встановлюють права й обов'язки в галузі праці на підприємствах.

2.На скільки груп поділяється трудове право?

а)3;

б)2;

в)5;

г)4.

3.Що не є формою власноті?

а) комунікативна форма;

б)державна форма;

в)комунальна форма;

г)приватна форма.

4. Аварії, що призводять до загибелі людей, називаються: а)надзвичайною ситуацією;

б)стихійним лихом;

в)катастрофо;

г)цунамі.

5. Чи зобов'язаний власник під час укладання трудового договору про інформувати громадянина про небезпечні

та шкідливі чинники на його робочому мiсцi, про його права i пільги?

а) Нi

б) Так

в) Так, якщо громадянин цього вимагає;

г)як він сам забажає.

Задача 1.

 Директор комунального підприємства відмовив у прийомі на роботу підлітку 15 річного віку, обгрунтовуючи свою відмову тим, що по закону особи молодше 16 років можуть бути прийняті на роботу у виняткових випадках і лише за попередньою згодою профкому. Чи правомірна відмова директора? Куди її можна оскаржити? В якому порядку повинен розглядатися даний спір? Вирішіть справу.

Розвязання:

Директор має рацією в частині прийому на роботі. Згідно ст.188 ч.1 КЗпП "Не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років". В частині згоди на прийняття неповнолітніх віком до 16 років необхідно згода профкому він помиляється. Згідно ст. 188 ч.2 КЗпП "За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років".

Задача 2.

З вини бухгалтера підприємства,яка допустила помилку в порівняльній відомості по акту інвентирезації. підприємству було завдано шкоди на суму 2600 грн. заробітна плата бухгалтера складає 1150 грн/міс. адміністрація видала наказ про утримання 2600 грн з зарплати бухгалтера в рахунок повного відшкодування шкоди. якими галузями права регулюються наведені в задачі відносини?чи правильні дії адміністрації? який порядок відшкодування матеріальної шкоди працівниками?

Розвязання:

Дії адміністрації не правомірні. Адміністрація повина була звернутися з позовом до бухгалтера «Про відшкодування шкоди» (ст.ст. 22,1166 ч.2 ЦК). Згідно ст.70 ч.3 абз.1 ЗУ «Про виконавче провадження» у разі відшкодування шкоди може бути утримано 50% із заробітної плати.

Тема №7 «Сімейне право»