Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR4.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
289.79 Кб
Скачать

5.2.1. Відрізок

Відрізок в пакеті AUTOCAD є лінією, що має крапки з координатами почала і кінця. З таких ліній можна побудувати ланцюг відрізків, вказавши для кожної з її складових певні координати, при цьому подальші відрізки починаються з кінців попередніх. Відрізок має три характерні точки. За кінці його можна розтягувати і змінювати напрями, а за центральну точку — переносити. Для побудови цього примітиву можна скористатися будь-яким з перерахованих вище способів.

Покажчик миші в графічній області екрану в режимі очікування команди має форму перехрестя з квадратною мішенню в точці перетину. При виконанні команди покажчик міняє свій зовнішній вигляд і набуває форми перехрестя без квадратної мішені в центрі. Це означає, що програма AUTOCAD чекає подальших вказівок від користувача.

Для побудови відрізка за допомогою командного рядка необхідно ввести команду LINE (Відрізок) і натиснути клавішу Enter. Щоб накреслити відрізок, використовуючи панель Draw (Малювання) пульта інструментів, натисніть на ній кнопку Line (Відрізок).

Після цього AUTOCAD чекає від користувача введення координат початкової точки сегменту майбутнього відрізка. Координати початкової точки можна вказати декількома методами. Простий — клацнувши кнопкою миші на потрібній області екрану. Можна також вказати координати початкової точки прямо в командному рядку, тоді ваші дії виглядатимуть так:

Command: _line

Specify first point:

(Команда: відрізок

Перша крапка:)

ПРИМІТКАТут і надалі приводитимуться два варіанти запиту: спочатку — англомовна версія, потім — переклад.

Після вказування початкової точки в командному рядку користувач бачить запрошення ввести другу точку (кінцеву), координати якої указуються аналогічно першій. Цей запит має наступний вигляд:

Specify next point or [Undo]:

(Наступна крапка або [Відмінити]:)

У квадратних дужках в командному рядку, як було відмічено вище, містяться параметри, що є частиною запиту програми про варіант наступного кроку. В даному випадку в квадратних дужках міститься параметр Undo (Відмінити), який відміняє останню дію команди, тобто тут — введення першої точки, і пропонує ввести її знову (рис. 5.4).

ПРИМІТКА Якщо користувач бажає скористатися яким-небудь параметром в командному рядку, увязненим в квадратні дужки, досить набрати його назву і натиснути Enter або ввести тільки його першу заголовну букву. Для завершення команди завжди слід натискати Enter .

Якщо ж користувач бажає продовжити почату побудову без змін, то слід вказати другу точку. Тоді буде виданий наступний запит:

Specify next point or [Undo]:

(Наступна крапка або [Відмінити]:)

Рис. 5.4.  Побудова відрізка

Вкажіть третю крапку, і запит виглядатиме так:

Specify next point or [Close/Undo]:

(Наступна крапка або [Замкнуть/отменіть]:)

Якщо ви бажаєте побудувати замикання відрізань, то слід вибрати параметр Close (Замкнути) (рис. 5.2.3). Якщо ви хочете закінчити побудову, натисніть Enter, після чого перед вами з'явиться запрошення Command: (Команда:), яке в пакеті AUTOCAD завжди означає завершення попередньої команди.

Необхідно відмітити, що користувачеві часто необхідно побудувати відрізок заданої довжини. Для цього після установки першої крапки можна за допомогою миші вказати напрям майбутнього відрізання, а потім в командному рядку ввести його довжину і натиснути клавішу Enter. В результаті вийде відрізок в заданому напрямі з відомою довжиною.

УВАГА Зверніть увагу, що будь-який ввод з клавіатури повинен закінчуватися натисненням клавіші Enter. Якщо ж користувач хоче перервати команду, що діє, і перейти до іншої, то слід натиснути Esc.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]