Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR4.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
289.79 Кб
Скачать

5.2.2. Дуга

Дуга є частиною кола (рис. 5.5). Для побудови дуги використовується команда ARC (Дуга). Якщо користувач для побудови об'єктів застосовує панель Draw (Малювання) пульта інструментів, то для створення дуги необхідно послідовно ввести координати трьох крапок, розташованих на цій дузі.

Рис. 5.5.  Приклад дуги

Якщо ж побудова дуги по трьом точкам користувача не влаштовує, то можна скористатися іншими варіантами побудови. Вибрати необхідний метод побудови можна у випадному меню Draw Arc (Малювання Дуга) (рис. 5.6).

Рис. 5.6. Обирання варіанту побудови дуги

При натисканні на панелі інструментів Draw (Малювання) кнопки Arc (Дуга) отримуємо запрошення для вказування координат початкової точки дуги:

Command: _arc

Specify start point of arc or [Center]:

(Команда: дуга

Початкова точка дуги або [Центр]:)

Потім необхідно послідовно ввести координати другої точки, розташованої на дузі:

Specify second point of arc or [Center/End]:

(Друга точка дуги або [Центр/Кінець]:)

Після вказування другої точки потрібно ввести координати кінцевої точки дуги:

Specify end point of arc:

(Кінцева точка дуги:)

Таким чином, побудували дугу за трьома точками, тобто шляхом завдання трьох точок (початкової точки дуги, точки, що лежить на дузі, і кінцевої точки дуги).

Зазвичай дуги створюються в напрямі проти ходу годинникової стрілки. Окрім розглянутого вище методу, існує декілька інших способів побудови дуг. Так, якби користувач на запит про другу точку дуги обрав параметр Center (Центр), то запит був би таким:

Specify center point of arc:

(Центр дуги:)

Далі:

Specify end point of arc or [Angle/chord Length]:

(Кінцева точка дуги або [Кут/Довжина хорди]:)

Під час обирання параметра Angle (Кут) програма видає наступний запит:

Specify included angle:

(Центральний кут:)

Вкажіть необхідний кут. Якщо ж ви виберете параметр chord Length (Довжина хорди), то програма відповідно видасть запит для вказівки довжини хорди:

Specify length of chord:

(Довжина хорди:)

При вказування довжини хорди можна скористатися вводом з клавіатури. Важливо, що при цьому способі вводу можна вказати як негативну, так і позитивну довжину. При негативному числі знак довжини впливає на напрям обходу дуги.

Існує також можливість побудови дуги за умов, коли початковою точкою дуги приймається кінцева точка останнього об'єкту малюнка серед відрізків і дуг. Тоді програма побудує дугу, дотичну до останнього об'єкту. Для цього після вводу початкової точки дуги просто натисніть клавішу Enter. Після проведених дій вкажіть тільки кінцеву точку дуги:

Specify end point of arc:

(Кінцева точка дуги:)

Після вказування координат кінцевої точки AUTOCAD будує дугу як продовження попереднього об'єкту.

Є також можливість побудови суміжних дуг і відрізків, тобто з кінцевої точки дуги можна провести відрізок. Для цього необхідно викликати команду LINE (Відрізок) і натиснути клавішу Enter у відповідь на запит Specify first point: (Перша крапка:). Початкова точка відрізку і його напрям по дотичній визначаються координатами кінцевої точки дуги. Користувачеві необхідно лише задати його довжину.

Можна з кінцевої точки відрізку, у свою чергу, провести дугу. Для цього слід викликати команду ARC (Дуга) і у відповідь на запит

Specify start point of arc or [Center]:

(Початкова точка дуги або [Центр]:)

натиснути Enter. Початкова точка дуги і її напрям визначаються кінцевою точкою відрізку таким чином, що відрізок утворює дотичну до створюваної дуги. Користувачеві необхідно лише задати кінцеву точку дуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]