Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
к потенциалу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

14

7. Визначити інструментарій антикризового управління потенціалом підприємства.

До інструментів антикризового управління потенціалом підприємства відносять антикризове програмування, реструктуризацію та систему механізмів і заходів щодо фінансової стабілізації, бенчмаркінг.

Найважливіша мета антикризової програми - стійкість роботи підприємства,що проявляється не тільки в досягненні необхідних показників платоспроможності та прибутковості, але і в підтримці їхнього рівня,запобігає повторний криза. При розробці та реалізації антикризових програм важливо звертати увагу на підвищення їх ефективності, тобто краще використання виділяються ресурсів. Критерій ефективності - відношення приросту чистого доходу підприємства, що отримується за рахунок інвестування програми, до обсягу інвестицій. Показником ефективності може служити також термін окупності вкладень. Таке програмно-цільове антикризове управління набуває чітко виражене єдність завдань і способів досягнення заданих орієнтирів, ув'язування намічених рубежів з передбачуваними ресурсами.

Головна відмінність реструктуризації підприємств від інших способів подолання неплатоспроможності та нерентабельність полягає в тому, що антикризове управління долають збитковість компаніями реалізується за допомогою розробки і здійснення комплексних програм реструктуризації. Як показує досвід реформування господарської діяльності виробничих комплексів, реструктуризація є дієвим інструментом інтенсивного підвищення конкурентоспроможності підприємств. Прице вона розглядається як органічний набір заходів щодо приведення діяльності підприємств і компаній у відповідність із зовнішніми ринковими умовами господарювання і виробленої конкурентної стратегією функціонування і розвитку виробництва. Реструктуризація спрямована на зростання ефективності виробництва, підвищення конкурентоспроможності підприємств і продукції, що випускається ними продукції, а також на поліпшення їх інвестиційної привабливості. Часто вона включає в себе комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення організаційної структури і функцій управління: модернізацію технічних і технологічних аспектів виробництва; вдосконалення фінансово-економічної політики;зниження виробничо-збутових витрат; краще використання матеріальних і трудових ресурсів; створення сучасної інформаційної системи і документообігу. Як правило,реструктуризація адаптує процеси господарювання підприємства до змін у зовнішньому середовищі і в корпоративних відносинах з партнерами.

До заходів щодо фінансової стабілізації потенціалу підприємства відносять санацію. Санація - це сукупність всіх можливих заходів, які здатні привести підприємство до фінансового оздоровлення. Особливе місце в процесі санації займають заходи фінансово-економічного характеру, які відображають фінансові відносини, що виникають у процесі мобілізації та використання внутрішніх і зовнішніх фінансових джерел оздоровлення підприємств. Джерелами фінансування санації можуть бути кошти, отримані на умовах позики або власності; на поворотній або безповоротній основі.

Метою фінансової санації є покриття поточних збитків та усунення причин їх виникнення, відновлення чи заощадження ліквідності і платоспроможності підприємств, скорочення всіх видів заборгованості, поліпшення структури оборотного капіталу та формування фондів фінансових ресурсів, необхідних для проведення санаційних заходів виробничого характеру. Санаційні заходи організаційно-правового характеру спрямовані на вдосконалення організаційної структури підприємства, організаційно-правових форм бізнесу, підвищення якості менеджменту, звільнення підприємства від непродуктивних виробничих структур, поліпшення виробничих стосунків між членами трудового колективу.

За останні роки бенчмаркінг став одним з ефективних і визнаних методів удосконалення бізнесу і входить до найпопулярніших інструментів управління, зокрема антикризового. Основною метою дослідження є визначення сутності та особливостей бенчмаркінгу в процесі антикризового управління. Бенчмаркінг - це постійне вимірювання і порівняння окремого бізнес-процесу з еталонним процесом провідної організації для збору інформації, яка допоможе підприємству визначити мету свого удосконалення й проведення заходів щодо поліпшення роботи. Яким чином компанія використовує бенчмаркінг, залежить від поставлених перед нею цілей, стадії її розвитку і стану галузі, її основних конкурентів. Використання бенчмаркінгу дає можливість підприємству постійно нарощувати продуктивність, покращувати якість своєї роботи, бути попереду конкурентів. Даний метод використовується як важіль, здатний зламати застарілу структуру організації, стиль ведення бізнесу, орієнтуючись, зокрема, на кращі результати інших підприємств.