Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
к потенциалу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

29. Розкрийте особливості впровадження систем управління потенціалом на сучасних підприємствах.

Управління конкурентоспроможним потенціалом може здійснюватися як в рамках загальних завдань системи управління підприємства в цілому, так і спеціальною системою управління, що має всі необхідні атрибути, елементний склад, принципи функціонування, структуру, інформаційне, економічне, кадрове, правове і організаційне забезпечення.

У тих випадках, коли управління конкурентоспроможним потенціалом проводиться в рамках загальних завдань управління підприємством, виникають труднощі системного розвитку і використання наявних можливостей. Рішення окремих блоків завдань в рамках функціональних підсистем, що діють, не дає того ефекту, який можна було б чекати при правильному їх поєднанні. В даному випадку виявляється дія кібернетичного закону – емерджентности, виходячи з якого витікає, що нова якість і необхідні результати досягаються на основі налагоджених певним чином зв'язків між елементами, а не шляхом простого підсумовування їх властивостей.

Тому при управлінні конкурентоспроможним потенціалом в рамках загальної системи управління зв'язку між окремими підсистемами, задіяними в управлінні їм, слабкі або повністю відсутні, що і зумовлює низьку ефективність результатів.

В умовах централізовано-планової системи управління економіки термін організаційно-економічний механізм (ОЭМ) управління ототожнювався з господарським механізмом. Господарський механізм трактується як сукупність організаційних структур, спеціальних форм і методів управління, а також правових норм, за допомогою яких реалізуються економічні закони, що діють в конкретних умовах.

До різних областей формування механізму відносяться економіка, управління, планування, організація виробництва. Останнім часом у зв'язку з швидкими змінами в економічному середовищі механізм став об'єктом уваги підприємців, менеджерів, економістів практиків. Теорії питання розробки механізму управління присвячена достатньо багато робіт. Проте, до цих пір ще немає єдності в розумінні щодо змісту і структури внутрішніх взаємозв'язків механізму.

Одному із заходів, направлених на прискорення робіт по управлінню конкурентоздатним потенціалом підприємства, є організація роботи не за «естафетним»принципом, а на основі одночасного паралельного рішення задач, що стоять перед різними підрозділами.

Такий варіант організаційної структури управління має значні переваги, оскільки поліпшується міжфункціональна координація; ефективний контроль над всіма видами діяльності, оскільки вони безпосередньо зв'язані між собою; з'являється значний виграш в часі завдяки інтенсифікації робіт; створюються умови, що дозволяють більш повно використовувати творчий потенціал колективу. Підсумковий аналіз зводиться по всіх елементах конкурентоздатного потенціалу підприємства, і на координаційній раді намічаються заходи стратегічного і поточного характеру щодо зміцнення конкурентних позицій підприємства на ринку.

Таким чином, формування системи управління конкурентоздатним потенціалом підприємства сприяє отриманню синергічного ефекту в цілому для всього підприємства, оскільки забезпечує взаємозв'язок, взаємодію її підрозділів і різних напрямів їх діяльності. Механізм управління конкурентоздатним потенціалом підприємства – це інструмент, правильне використання якого розширює вузькі міжфункціональні канали підприємства і дає можливість формувати і розвивати конкурентоздатний потенціал.