Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.вказивки до контр. роб..doc международные...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Методичні вказівки щодо виконання завдань та завдання для контрольної роботи

При виконанні практичного завдання студенти повинні дотримуватись наступних порад:

- не намагатись виконувати завдання, попередньо не опрацювавши лекційний матеріал, або не вивчивши його самостійно. Слід також опрацювати законодавчі та нормативні акти , інструкції, тощо, з питань, що розглядаються;

- приступаючи до рішення завдань переконатись, що зрозуміли їх зміст та зв’язували , до яких кінцевих результатів потрібно дійти;

- щоразу записувати хід рішення (розв’язання) завдання.

Методичні вказівки до рішення задач з котирування валют, визначення курсів покупця і продавця.

Валютний курс— це „ціна” грошової одиниці однієї країни, виражена в іноземних грошових одиницях.

У банківській практиці прийняте таке позначення курсів валют: одна валюта / інша валюта.

Наприклад, курс долара США до української гривні позначається USD/UAN.

У даному позначенні ліворуч ставлять базу котирування (базова валюта — що вимірюють), а праворуч — валюту котирування (котирувальна валюта — чим вимірюють);

Наприклад, курс USD/UAN = 5,3236 визначає кількість коти­рувальної валюти за одиницю базової валюти (у даному разі 5,3236 українських гривень за один американський долар).

USD UAN = 5,3236

база валюта курс

котирування котирування

Валютний курс, як базове співвідношення цін двох валют, може встановлюватися законодавчо або визначатися в процесі їх взаємного котирування.

Котирування валют (від французького соtег - розмічати, нумерувати) —встановлення валютного курсу на основі ринкових механізмів.

Кількісне значення валютного курсу розраховується (котирується), як правило, з точністю до 1/10 000, тобто визначається до 4-го знака після коми.

Котирування курсів валют буває прямим та непрямим. Пряме котирування визначає кількість національної валюти за одиницю іноземної. Як правило, валюти порівнюють з американським доларом: кількість національної валюти за один долар США (тут долар є базою котирування, а інша валюта — котирувальною). У вигляді прямого котирування офіційно визначаються курси більшості валют світу.

Непряме (зворотне) котирування визначає кількість іноземної валюти, що виражається в одиницях національної валюти (долар є валютою котирування, а інша валюта — базою котирування). Як правило, це менш поширений вид встановлення валютного курсу.

Так, за прямого котирування курс долара до гривні виглядатиме як USD/UAN = 5,3236, а за непрямого котирування USD/UAN = 5,3236 = 0,1878.

Оскільки основна частина міжнародних розрахунків здійснюється в доларах, для полегшення визначення курсів національні валюти у більшості країн котируються не одна до одної, а до долара США і через нього — до інших валют світу, тобто використовується крос-курс.

Крос-курс співвідношення між двома валютами (жодна з яких не є доларом США), що визначається на підставі курсів цих валют щодо третьої, як правило, — долара США.

Наприклад, 1 USD = 5,3236 UAN

1 EUR = 4,4628 UAN

тоді : USD =

Отже, крос-курс долара до евро становить 1,1929.

На валютних ринках банки котирують обмінні курси з позначенням

двох рівнів bid ( курс покупця) та offer (курс продавця). У газетах, в пунктах обміну або на моніторі інформаційного агентства «Рейтера», практикуються такі позначення котирування курсів:

bid offer

USD / UAN 5,3230 5,3242

Bid — курс купівлі. За цим курсом банк купує базову валюту, в

нашому випадку - USD долари США, продає валюту котирування, тобто гривні.

Offer — курс продажу. За цим курсом банк продає базову валюту— долари, купує валюту котирування — гривні.

Наприклад, клієнт має на валютному рахунку українські гривні, але за умовами угоди повинен заплатити долари за обладнання, яке він має намір купити. Виставляючи банку платіжне доручення в доларах проти свого рахунку в гривнях, він фактично доручає здійснити йому конверсію гривень у долари, необхідні для купівлі обладнання. Банк виконує конверсію з котирування оbbег, купуючи у клієнта гривні (шляхом списання їх з рахунка клієнта) та продаючи йому долари (зараховуючи на рахунок клієнта і здійснюючи платіж).

Різниця між курсами bid або offer створює маржу, яка викорис­товується для покриття видатків того, хто здійснює котирування, а також для отримання прибутків і певною мірою для страхування валютних ризиків. У відсотках маржа розраховується так: