Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказівки ФІНАНСИ перепод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольної роботи

з дисципліни «Фінанси»

для студентів перепідготовки

галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

Рекомендовано

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № від

Затверджено

на засіданні метод ради ДонДТУ

Протокол № від

Алчевськ

ДонДТУ

2011

УДК : 336

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Фінанси» для студентів перепідготовки галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво». Укл.: Акмаєва Н.В. – Алчевськ : ДонДТУ 2011 - стор.

Методичні вказівки призначено до виконання контрольної роботи з дисципліни «Фінанси» і підготовки до іспиту. Наведено програму дисципліни, завдання і методичні рекомендації до виконання контрольної роботи, перелік контрольних запитань, термінологічний словник.

Укладач Н.В.Акмаєва, доц.

Відповідальний за випуск Н.В.Акмаєва, доц.

Відповідальний редактор

Загальні положення

Програма дисципліни «Фінанси» призначена для студентів галузі знань «Економіка і підприємництво» системи перепідготовки спеціалістів. Курс вивчення дисципліни передбачає набуття студентами теоретичних знань фундаментальних засад фінансової науки.

Предметом вивчення є фінансові відносини, їх взаємозв’язок з іншими економічними категоріями.

Завдання вивчення дисципліни «Фінанси» полягає в тому, щоб розглядаючи ту або іншу форму фінансових відносин, зрозуміти їх сутність, об’єктивно оцінювати економічні процеси і фінансові відносини в суспільстві.

Завдання на контрольну роботу

Завдання на контрольну роботу складається з 2-х теоретичних питань, обсягом 8-10 сторінок кожний. Теми завдання вибираються згідно варіанту, що визначається за порядковим номером списку групи.

Контрольна робота повинна мати план роботи, перелік використаної літератури. Робота повинна бути оформлена згідно вимог до оформлення студентських робот.

Контрольна робота здається у деканат не пізніше ніж за тиждень до екзаменаційної сесії.

Програма дисципліни Тема №1 Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

Фінанси як історична та економічна категорія. Функції фінансів як прояв їх сутності. Розподільча функція та механізм її дії в ринкових умовах. Первинний і вторинний фінансовий розподіл. Об'єкти і суб'єкти фінансового розподілу.

Контрольна функція фінансів. Суспільне призначення фінансового контролю як форми реалізації контрольної функції фінансів. Дискусійні питання щодо суті і функцій фінансів.

Фінансові ресурси, їх суть і призначення. Класифікація фінансових ресурсів. Роль і значення централізованих фондів у забезпеченні загальнодержавних потреб. Децентралізовані фінансові ресурси: суть, склад, роль у фінансуванні потреб розширеного відтворення. Фінансові резерви: види та методи формування. Механізм формування та використання фінансових ресурсів суспільства.

Вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва. Роль фінансів у регулюванні вартісних пропорцій народного господарства, галузевої і територіальної структури суспільного виробництва.

Тема №2 Генезис і еволюція фінансів

Історичні передумови виникнення фінансів. Походження терміну «фінанси». Фінанси – продукт наявності держави і товарно-грошових відносин. Еволюція терміну «фінанси».

Взаємозв'язок фінансів з іншими економічними категоріями в процесі вартісного розподілу. Фінанси і ціна. Фінанси і заробітна плата. Фінанси і кредит.

Грошовий характер фінансових відносин. Співвідношення між категоріями “фінанси” і “гроші”.

Тема №3 Становлення та розвиток фінансової науки

Еволюція фінансової науки. Основні етапи її розвитку. Період ненаукового стану: від часів Древньої Греції та Риму до кінця середньовіччя.

Другий період розвитку фінансової науки – перехід до наукової обробки: систематизація знань про фінанси італійських, французьких та англійських вчених.

Третій період становлення фінансової науки – раціональний (науковий) – виникнення систематизованої фінансової науки як самостійного напрямку дослідження. Становлення та розвиток класичної теорії фінансів. Розвиток ринкових відносин в економіці, як передумова формування неокласичної теорії фінансів.

Формування і розвиток фінансової науки у СРСР. Загальне та специфічне у розвитку фінансової науки в Україні. Новітні уявлення вітчизняних вчених про розвиток фінансової науки. Сучасна українська фінансова школа.