Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belozertsev_PMP_SR_2_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКІЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І ФІНАНСІВ

Методичні вказівки

для самостійного вивчення дисципліни

«ПРОГНОЗУВАННЯ ТА

МАКРОЕКОНОМІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ »

Для студентів заочної форми навчання

Алчевськ 2011

ВСТУП

Перехід до ринкових відносин, розвиток її сучасної науки i вдосконалення електронно-обчислювальної техніки вимагають розвитку якісно нових напрямків економічної теорії i практики.

Сучасне існування характеризується високим ступенем невизначеності як соціально-політичних, так і економічних процесів, яка посилюється змінами, що відбуваються у структурі суспільних зв’язків, трансформації і дезинтеграції народного господарства. Невизначеність зростає через, з одного боку, злам економічних і соціальних структур, що, звичайно, породжує зміну або перекручення усталених стереотипів поведінки основних економічних агентів, з іншого боку - зростання взаємозалежності економічних, соціальних і політичних факторів. У зв’язку з цим підвищується роль і значення макроекономічного прогнозування.

Прогнозування та макроекономічне планування - це процес розроблення прогнозів розвитку національної економіки, що ґрунтується на науковому пізнанні економічних явищ і використанні всієї сукупності методів, засобів і можливостей прогностики.

Мета: оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками, які необхідні для глибокого розуміння процесів, що відбуваються в економіці на макрорівні, їх динаміки та отримання адекватної макроекономічної моделі з відповідним рівнем прогнозу. Програмою дисципліни «Прогнозування та макроекономічне планування» передбачається вивчення проблем, що пов‘язані з засвоєнням теоретичних знань і оволодіння інструментарієм застосування методів і побудовою макроекономічних моделей в контексті розробки прогнозів розвитку національної економіки.

Завдання дисципліни: Вивчення методології прогнозування макроекономічного розвитку: набуття вмінь і практичних навичок самостійно формувати моделі аналізу та прогнозування національної економіки.

Предмет: процеси розроблення прогнозів розвитку національної економіки, що ґрунтується на науковому пізнанні економічних явищ і використанні всієї сукупності методів, засобів і можливостей прогностики. Незалежно від того, які цілі переслідуються для проведення макроекономічного аналізу потрібно: економічна теорія; статистичні дані; економетричні методи оцінювання. Предметом вивчення даної дисципліни є побудова макроекономічних моделей та їх прогноз, які мають широке застосування в економіці і зокрема в фінансах, макро- та мікроекономіці.

Взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Цей курс ґрунтується на знаннях, які студенти отримали під час вивчення таких дисциплін, як “Математичний аналіз”, “Теорія ймовірності та математична статистика”, “Економетрія”, “Економічна теорія”, “Мікроекономіка”, “Макроекономіка”. Логіка курсу витримана у відповідності до основних етапів макроекономічного прогнозування. Практичні навички і знання, отриманні студентами в макроекономічному прогнозуванні, широко використовуватимуться ними при вивченні наступних предметів економічного напрямку, а саме: менеджменту в оподаткуванні, державних фінансів, банківській та страховій справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]