Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belozertsev_PMP_SR_2_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

1. Робоча навчальна програма

Тема 1. Прогнозування та макроекономічне планування в ринковій економіці.

Суть і значення прогнозування соціально-економічного розвитку. Роль прогнозів в розробці господарсько-політичної та науково-технічної концепції розвитку народного господарства. Вплив економічного і соціального прогнозування на розвиток теорії і практики управління. Види прогнозів залежно від завдань, об‘єктів і методів прогнозування, його масштабів, часу упередження, характеру об‘єктів, функції прогнозів.

План як інструмент державного регулювання економіки. Завдання прогнозування та макроекономічного планування. Завдання поточних планів і програм стабілізації розвитку економіки, зупинення спаду виробництва, стримання інфляції, зміцнення фінансово-кредитної грошової системи, створення умов для підвищення життєвого рівня населення.

Тема 2. Методологія прогнозування та макроекономічного планування

Основи методології прогнозування і макроекономічного планування. Економічні закони та їх використання в прогнозуванні і плануванні. Загальні економічні закони, особливі економічні закони специфічні економічні закони і завдання прогнозування.

Методологічні принципи та логіка обґрунтування прогнозів і планів. Принцип наукової обґрунтованості прогнозів і планів та програм. Принцип альтернативності призначення можливих шляхів розвитку народного господарства.

Тема 3. Прогнозування макроекономічних процесів.

Інтуїтивні методи прогнозування як сукупність способів мислення і дослідження прогнозованих об‘єктів, явищ і процесів за умови неможливості врахування впливу на них багатьох факторів. Індивідуальні та колективні експертні оцінки.

Формалізовані методи прогнозування: їх можливості щодо вивчення тенденцій змін кількісних характеристик об‘єктів дослідження та зв‘язків між економічними об‘єктами. Методи екстраполяції, найменших квадратів, експоненційного згладжування, змінних середніх тощо.

Комбінування різних методів у практиці соціально-економічного прогнозування.

Моделі прогнозування макроекономічних показників. Статичні і динамічні моделі. Економетричні моделі: факторні, структурні й комбіновані. Макроекономічні, міжгалузеві, міжрайонні, галузеві, та регіональні моделі. Моделі відтворення основних фондів, трудових ресурсів, системи фінансів, ціноутворення тощо. Модель динамічного міжгалузевого балансу.

Тема 4. Методи планування

Балансовий метод, його зміст і роль у спостереженні й аналізі, найголовніших пропорцій національної економіки. Напрямки вдосконалення роботи з формування матеріальних трудових та вартісних балансів.

Нормативний метод, необхідність і можливість його використання в плануванні. Значення науково обґрунтованих, нормативів у розрахунках ефективності виробництва й обігу товарів та послуг; застосування технічно обґрунтованих норм витрат праці і матеріально-фінансових ресурсів у плануванні.

Програмно-цільовий метод, його значення в розробці соціально-економічних програм і визначенні комплексу взаємопов'язаних заходів, спрямованих на їх виконання. Підпорядкування можливих ресурсів і накреслених заходів програм на досягнення певних народногосподарських і регіональних цілей. Короткий зміст діючих соціально-економічних, науково-технічних, виробничих, регіональних, екологічних та інших програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]