Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belozertsev_PMP_SR_2_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Тема 5. Організація прогнозування та планування

Функції та повноваження державних органів у прогнозуванні та плануванні. Верховна Рада, її роль у розробці та обґрунтуванні соціально-економічної політики та стратегії побудови демократичної держави і формування ринкових відносин. Функції Кабінету міністрів та застосування заходів до створення сприятливих умов для досягнення народним господарством країни показників, передбачених планом. Міністерство економіки України, його завдання та функції в забезпеченні наукового прогнозування та макроекономічного планування, в удосконаленні методології планування та державного регулювання економіки;

Порядок формування прогнозів і планів. Розробка загальної стратегії розв'язання найважливіших проблем соціально-економічного розвитку. Складання довгострокових і короткострокових прогнозів. Формування концепції соціально-економічною розвитку країни на поточний період. Визначення пріоритетів цього розвитку для забезпечення прогресивних, якісних змін п економіці. Розробка цільових комплексних та науково-технічним програм Розрахунки показників плану на поточний рік. Зміст діючих прогнозів плану.

Тема 6. Передпланові дослідження та обґрунтування.

Соціально-економічна ситуація. Уточнення державних пріоритетів з виділенням конкретних напрямів до реально можливих фінансових і матеріальних ресурсів. Аналіз кон'юнктури зовнішнього і внутрішнього ринків збуту продукції, напрямів ефективного використання фінансової допомоги кредитів. Аналіз і прогноз платіжного балансу та обслуговування зовнішнього боргу Вивчення стану життєвого рівня населення та навколишнього середовища з метою відпрацювання заходів по їх поліпшенню.

Державні програми науково-технічного прогресу. Порядок і методика розробки науково-технічних програм.

Схема розміщення продуктивних сил. Мета розробки схеми. Методика побудови галузевої та територіальної схем розміщення продуктивних сил і засоби їх узгодження. Розробка проблем формування розвитку територіально виробничих комплексів. Прогнозування розвитку промислових вузлів.

Тема 7. Методика розрахунку макроекономічних показників плану в умовах формування різних секторів економіки.

Порядок обчислення макроекономічних показників у системі балансу народного господарства й системі національних рахунків. Розрахунки валового суспільного продукту, національного доходу, валового національного продукту, кінцевого продукту, національного багатства, реальних доходів населення та інших показників. Планування темпів, структури пропорцій економіки. Визначення можливого зростання обсягів виробництва суспільного продукту та національного доходу, виходячи з чисельності зайнятих і продуктивності праці, динаміки основних, виробничих фондів, та фондовіддачі й фондомісткості виробництва. Узгодження макроекономічних показників плану з бюджетом країни та емісійними процесами.

Тема 8. Планування розвитку секторів економіки

Планування розвитку нефінансового сектора економіки. Завдання та зміст плану. Методика розрахунку показників, які характеризують напрямки розвитку нефінансового сектора економіки. Важелі державного регулювання виконання планів та програм.

Планування фінансового сектора економіки. Планування бюджету країни, виходячи з його максимально допустимих витрат і дефіциту. Методика формування видаткової частини бюджетів усіх рівнів управління. Податкова політика.

Планування державного сектора економіки. Завдання та зміст планів розвитку державного сектора економіки. Методика розрахунків, які характеризують діяльність підприємств і установ сектора. Інвестиційне регулювання розвитку державного сектора.

Планування економіки домашнього господарства. Особливі формування домашнього господарства за сучасних умов. Державна підтримка розвитку домашнього сектора економіки та індикативний характер планування його господарської діяльності. Завдання та зміст плану. Методика визначення найважливіших показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]