Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belozertsev_PMP_SR_2_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Тема 9. Планування регіонального розвитку економіки

Суть і значення регіонального планування. Його роль у забезпеченні найбільш ефективного використання потенціалу регіонів, стимулюванні їхнього економічного та соціального розвитку. Методика планування натуральних, вартісних та інших показників соціального й економічного розвитку регіону.

Планування пропорції і структура економіки регіонів. Сучасні підходи при визначенні пропорції; між галузями виробничої і невиробничої сфери між запланованою спеціалізацією регіону і виробничою інфраструктурою, між чисельністю населення і трудовими ресурсами тощо. Застосування важелів впливу на поліпшення структури економіки регіонів.

Державне регулювання регіонального розвитку. Врахування специфіки регіонів у здійсненні структурної, інвестиційної, фінансової, податкової, соціальної, зовнішньоекономічної політики перенесення деяких напрямів реформ на регіональний рівень (мале підприємство, соціальна сфера, охорона природи та використання природних ресурсів), необхідність розробки спеціальних програм проведення реформ у регіонах з особливими умовами; створення механізму вертикальної та горизонтальної взаємодії суб'єктів господарювання й органів управління, розвитку системи територіального розподілу праці і ринкового простору, запобігання та подолання розпаду міжрегіональних зв'язків.

Тема 10.Планування рівня життя населення

Планування доходів населення. Регулювання мінімальної заробітної плати, норм і гарантій у праці, міжгалузевих співвідносин у розмірах оплати праці працівників державних підприємств, максимальних розмірів посадових окладів їх керівників. Система тарифних угод і її значення в регулюванні оплати праці.

Розрахунки реальних доходів населення за обсягом споживання благ і послуг, динамікою споживання, складом і джерелами надходження реальних доходів; ступені їх диференціації. Шляхи стабілізації реальних доходів населення за рахунок підвищення оплати праці, розвитку підприємницької діяльності та збільшення доходів, оптимізації податків, зниження цін на товари й тарифів на послуги.

Соціальний захист населення. Соціальне страхування як цивілізована форма виплат відшкодувань працюючим громадянам за умови їх участі у формуванні страхових фондів. Пенсійне забезпечення громадян. Трудові та соціальні пенсії, порядок їх обчислення. Державні гарантії пенсійних виплат.

Тема 11. Планування зовнішньоекономічної діяльності

Мета планування; забезпечення збалансованості економіки та рівня внутрішнього ринку, стимулювання прогресивних структурних змін в народному господарстві; створення сприятливих умов для залучення економіки країни в систему світового розподілу праці. Показники плану зовнішньої економічної діяльності: обсяг експорту продукції за галузями народного господарства, обсяг імпорту машин, устаткування, сировини, матеріалів, комплектуючих виробів і послуг за галузями виробничих сфер.

Платіжний і торговельний баланси як засоби обґрунтування плану; схеми балансів. Методика розрахунку їх показників. Засоби узгодження складових частин балансу.

Важелі державного і недержавного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (закони України; акти тарифного і нетарифного регулювання, що видаються державними органами; заходи валютно-фінансового і кредитного, оперативного регулювання в межах законів; рішення недержавних органів управління економікою, які приймаються за їх статутними документами; угоди, що укладаються між суб‘єктами зовнішньої економічної діяльності і не суперечать законам держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]