Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_дипломирование_укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
201.73 Кб
Скачать

5.4 Вибір і розрахунок обладнання відділень цеху

В цьому розділі дипломник визначає перелік робіт, які виконуються на кожній з виробничих дільниць цеху (або на окремій дільниці, якщо проект комплексний). По кожній роботі вказує одиниці її виміру (наприклад, виплавка сталі, т/рік; розливання сталі, ковшів/добу і т.п.). Для виконання кожної роботи дипломник обирає машини і інші технічні засоби з технічними характеристиками, які відповідають виконуваним роботам (наприклад, вантажопідйомність крана, потужність трансформатора, продуктивність димососа і т.п.). Кількість одиниць вибраних технічних засобів дипломник розраховує або обґрунтовано приймає без розрахунку на основі літературних чи виробничих даних.

Розрахунок кількості одиниць обладнання для дипломних проектів загального спрямування слід виконувати по наступних позиціях.

Для конвертерних цехів кількість:

- конвертерів;

- заливних та розливних кранів;

- сталь-ковшів;

- шлакових чаш;

- міксерів (стаціонарних або пересувних);

- розливних потягів (при розливі у виливниці);

- совків для металобрухту.

Для цехів з мартенівськими або двованними печами кількість:

- печей кожного типу;

- заливних та розливних кранів;

- мульдових потягів;

- розливних потягів (при розливі у виливниці);

- завалювальних машин;

- сталь-ковшів;

- шлакових чаш.

Для окремих відділень цеху при виконанні комплексних проектів перелік основного та допоміжного обладнання, яке має бути розраховано чи описано в цій частині, визначається по узгодженню з керівником та відповідним консультантом кафедри, але дотримуючись наступного плану:

- обґрунтування типу і кількості одиниць основного обладнання;

- технічна характеристика і виробничі можливості основного обладнання відділення;

- кількість і технічні можливості пристроїв, якими обслуговують основне обладнання;

- розрахунки узгодження роботи агрегатів дільниці з роботою суміжних відділень цеху;

- кількість одиниць транспортних засобів.

5.5 Спеціальна частина

У спеціальній частині проекту кожний студент відповідно до отриманого завдання повинен виявити повну самостійність у творчій розробці проектних рішень, як правило, у вигляді наукових досліджень технологічного характеру або проектних рішень з конструкторської розробки конкретних елементів сталеплавильних агрегатів, технологічного обладнання і установок.

Як вихідні матеріали при розробці спеціальної частини проекту повинні використовуватися літературні дані, включаючи проектні матеріали, дані науково-дослідних робіт, проведених на заводі, кафедрі, результати НДРС.

Якщо темою спеціальної частини проекту є науково-дослідна робота технологічного характеру, то після аналізу стану питання повинна бути описана методика досліджень, наведені отримані експериментальні дані, результати їхньої обробки і основні висновки.

На закінчення повинна бути зроблена оцінка можливостей і ефективності застосування результатів дослідження в практиці металургійного підприємства, по якому виконується дипломний проект.

Якщо основним змістом спеціальної частини є розробка технології виробництва заданої марки сталі, то після літературно-патентного огляду в порядку послідовності технологічного процесу рекомендується привести: вимоги до шихтових матеріалів; вплив складу і якості шихти на хід процесу, продуктивність агрегату і якість сталі, особливості ведення процесу по періодах, механізм процесу в різні періоди плавки; особливості технології розкислення сталі і її вплив на якість металу.

Якщо темою спеціальної частини є розробка технології одного зі способів позапічної обробки сталі, то після літературно-патентного огляду в спеціальній частині проекту викладаються: вимоги до матеріалів для позапічної обробки і вплив їхньої якості на технологічну ефективність процесів; механізм і основні закономірності термодинаміки і кінетики процесів позапічної обробки; характеристики основного обладнання для здійснення процесів і розрахунок його кількості, якість готової продукції. На закінчення повинна бути дана коротка технологічна інструкція щодо проведення процесів позапічної обробки сталі.

Якщо основним змістом спеціальної частини є конструкторська розробка елемента сталеплавильного агрегату, технологічної установки або допоміжного обладнання, у спеціальній частині після літературно-патентного огляду приводиться: короткий опис поставленого завдання; опис передбачуваних конструктивних рішень; необхідні розрахунки.

Остаточний зміст спеціальної частини студент уточнює і погоджує з керівником дипломного проекту.