Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ по МПиСА укр..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

КАФЕДРА Автоматизованого управління технологічними процесами паливно-енергетичного комплексу

Методичні вказівки

до самостійної роботи при підготовці й виконанні лабораторних робіт по програмованим логічним контролерам з курсу "Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації"

( для студентів спеціальності 6.092500 «Автоматизоване

управління технологічними процесами» 3, 4 курсу денної та заочної форм навчання)

Рекомендовано

на засіданні кафедри АУТППЕК

Протокол № 4 від 1.12 2008

Затверджено

на засіданні метод ради ДонГТУ

Протокол № 3 від 05.12 2008

Алчевськ

ДонДТУ

2009

УДК 681.5

Методичні вказівки до самостійної роботи при підготовці й виконанні лабораторних робіт по програмованим логічним контролерам з курсу "Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації" (для студ. спец. 6.092500 «Автоматизоване управління технологічними процесами» 3, 4 курсу заоч. та ден. форм навч.) / Укл. Г.Д. Михайлюк, Т.І. Єгорова.– Алчевськ: ДонДТУ, 2009. – 38 с.

Приведені вказівки з теоретичної підготовки й виконання восьми лабораторних робіт по освоєнню мікропроцесорних програмованих засобів автоматизації. Роботи виконуються на мікропроцесорних контролерах та регуляторах Ремиконт Р-130; Протар 100.

Укладачі: Г.Д. Михайлюк, ст. викл,

Т.І. Єгорова, асист.

Відповідальний редактор Д.В. Кобець, доц.

Відповідальний за випуск В.Д. Ірклієвський, проф.

.

ПРАВИЛА РОБОТИ В ЛАБОРАТОРІЇ

1. До занять в лабораторії допускаються студенти, що пройшли інструктаж з техніки безпеки й розписалися в журналі.

2. Перед виконанням лабораторної роботи проводиться перевірка підготовки до неї: студент повинен мати повністю оформлений звіт про попередню роботу (якщо вона ще не захищена), поточну роботу з викресленими схемами і таблицями і отримати мінімально необхідну кількість балів за відповіді на контрольні питання.

До виконання чергової роботи не допускаються студенти, що мають дві відпрацьовані, але не захищені поточні роботи.

3. Після допуску до лабораторної роботи студенти збирають схему досліджуваної системи, встановлюють необхідні коефіцієнти, проводять налагоджування роботи системи, фіксують експериментальні дані.

4. Студент зобов'язаний дбайливо поводитися з устаткуванням і апаратурою. Забороняється робити будь-які написи на приладах, стендах і столах.

5. Виконавши роботу, студент пред'являє викладачеві отримані результати.

6. У разі порушення правил внутрішнього розпорядку або техніки безпеки студент відстороняється від виконання лабораторної роботи. Повторно її виконання можливе тільки після дозволу завідувача кафедрою.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

При виконанні лабораторних робіт необхідно дотримуватися наступних правил безпеки:

а) лабораторні роботи виконуються тільки у присутності викладача, що веде заняття;

б) при виконанні роботи кожен студент повинен знаходитися на своєму робочому місці;

в) перед початком збирання схеми слід переконатися в тому, що тумблера електроживлення контролера і об'єкту управління знаходяться у вимкненому положенні;

г) включення електроживлення проводиться тільки після перевірки схеми викладачем;

д) забороняється залишати без нагляду дослідницький стенд у включеному стані;

е) про всі несправності і відмови в роботі приладів і устаткування студент повинен негайно повідомляти викладача;

ж) студент несе персональну відповідальність за порушення порядку і правил безпеки в лабораторії.

ОБРОБКА РЕЗУЛЬТАТІВ. ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ І ЙОГО ЗАХИСТ

Звіт по лабораторній роботі складається на підставі експериментальних і розрахункових даних. У загальному випадку він повинен містити найменування роботи і її мету, принципову електричну схему досліджуваної системи регулювання, таблиці технологічного програмування контролера, таблиці з результатами розрахунків і експериментальними даними, графіки розрахункових і експериментальних залежностей. В кінці звіту приводиться короткий аналіз отриманих результатів.

Звіт оформляється на окремих листах білого паперу формату А4 (210х297). Схеми викреслюються олівцем з дотриманням правил технічного креслення. Графіки виконуються в прямокутній системі координат на клітчастому або міліметровому папері розміром не менше 100х100 мм. По осях наноситься рівномірний масштаб з нульовим значенням кожної величини на початку координат. На кінцях осей указуються умовні позначення відбиваних величин і одиниці їх вимірювань. Якщо в одних координатних осях будують декілька графіків функцій однієї змінної, слід провести додаткові осі паралельно осі ординат з вказівкою відповідних масштабів.

При викреслюванні графіків необхідно пам'ятати, що всяке вимірювання має певну погрішність, тому криву не обов'язково проводити по всіх крапках. Вона повинна усереднювати результати вимірювань і правильно відображати характер зміни досліджуваної величини.

Звіт оформляється відповідно до загальних вимог і правил оформлення текстових документів, викладених в ДСТУ 3008-95. Допускається оформлення звіту машинним способом з використанням ЕОМ.

Захист виконаних лабораторних робіт проходить відповідно до графіка захисту, який знаходить своє віддзеркалення в графіці самостійної роботи студентів.

До захисту студент повинен мати повністю оформлений звіт про лабораторну роботу.

При захисті лабораторної роботи студент зобов'язаний знати:

- мету роботи;

- порядок її виконання;

- методику проведення досліджень і зняття характеристик;

- характер залежностей, що знімаються;

- теоретичний матеріал по даному розділу курсу.

При захисті студент письмово або усно відповідає на поставлені викладачем питання. Викладач виставляє в журнал відповідну кількість балів.

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

При підготовці до лабораторної роботи необхідно вивчити відповідний теоретичний матеріал, скласти принципову електричну схему досліджуваної АСР і програму роботи мікропроцесорного контролера, підготувати бланк звіту, який повинен містити всі пункти, окрім експериментальних даних.

У лабораторних роботах використовується аналогова модель об'єкту управління, структура і схема підключення якої приведена на рисунку 1.

При підключенні регулятора до об'єкту необхідно враховувати, що кожна ланка, що входить до складу моделі об'єкту, є такою, що інвертує, а сигнал Х1 і Х2 повинні бути тільки позитивної полярності. Вхідні і вихідні сигнали моделі об'єкту змінюються в діапазоні від 0 до плюс 10 В.

Інструктаж по техніці безпеки проводить викладач і фіксує результати в журналі реєстрації.

10

Y2

X1 Y3

X2 Y6

Y5

Y4

Загальний

дріт

Рисунок 1 – Структура моделі об'єкту управління

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1

Вивчення устрою і технічних характеристик

регулюючого мікропроцесорного контролера

Ремиконт Р-130

Мета – вивчити призначення, устрій і технічні характеристики, практично освоїти тестування, програмованого логічного контролера (ПЛК) Ремиконт Р-130.