Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольная.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
100.71 Кб
Скачать

Коефіцієнти ліквідності

Ліквідність корпорації, тобто її спроможність сплачувати у встановлені терміни за поточними зобов’язаннями, визначається співвідношенням поточних активів і поточних пасивів. Відомі чотири коефіцієнти ліквідності.

Коефіцієнт поточної ліквідності,він визначає, скільки разів короткострокові зобов’язання покриваються короткостроковими активами,визначається за формулою:

де Кп.л.– коефіцієнт поточної ліквідності;

ПА – поточні активи;

ПЗ – поточні зобов’язання.

Коефіцієнт швидкої ліквідності, або «лакмусового папірця»розраховується наступним чином:

де Кш.л. – коефіцієнт швидкої ліквідності;

ТМЗ – товарно-матеріальні запаси.

Використання цього коефіцієнта пов’язано з деякими особливостями виробництва компаній, які впливають на структуру оборотного капіталу.

Коефіцієнт забезпеченості реалізації оборотним капіталомвизначається наступним чином:

де Кзаб. реал. ОК– коефіцієнт забезпеченості реалізації оборотним капіталом;

КЗ – короткострокові зобов’язання;

П – продаж.

Він показує забезпеченість реалізації оборотним капіталом. Тобто ліквідність прив’язується до результатів господарської діяльності.

%

Коефіцієнт покриття короткострокових зобов’язань потоком коштіврозраховується за формулою:

де Кпокр.КЗ– коефіцієнт покриття короткострокових зобов’язань потоком коштів;

КЗсер.– середньорічні короткострокові зобов’язання.

Результати розрахунку всіх вище перерахованих коефіцієнтів зводимо в таблицю 1.1

Таблиця 1.1 – Результати розрахунку

Показники

2009 р.

2010 р.

Нормативне значення

Коефіцієнт поточної ліквідності

0,7

0,81

1,0 - 2,0

Коефіцієнт швидкої ліквідності

0,66

0,76

0,2 - 0,25

Коефіцієнт забезпеченості реалізації оборотним капіталом

-0,049

-0,029

>0,1

Коефіцієнт покриття короткострокових зобов’язань потоком коштів

6,3

6,6

0,4

Висновки:

Коефіцієнт поточної ліквідності в 2011р. збільшився на 0,11 порівняно з 2010р, що означає збільшення поточних активів, тобто збільшення можливостей корпорації по оплаті поточних боргів. Але коефіцієнт ліквідності нижче за нормативне значення, що свідчить про те, що корпорація не в змозі самостійно виплатити поточні зобов’язання за рахунок поточних активів (зобов’язань більше ніж активів). Для того, щоб мати змогу покрити борги в треба було збільшити реалізацію поточних активів.

Коефіцієнт швидкої ліквідності в 2011р. становить 0,76, що на 0,10 більше, ніж в 2010р. Це свідчить про те, що в 2011р. разом зі збільшенням ТМЗ збільшилися поточні активи. Коефіцієнт показує, наскільки короткострокові зобов’язання можуть бути погашені швидколіквідним майном. За розрахунками, корпорація може оплатити 0,76 поточних зобов’язань швидколіквідним майном, при тому, що нормативне значення 0,2-0,25. Корпорація платоспроможна.

Коефіцієнт забезпеченості реалізації оборотним капіталом в 2011р. збільшився на 0,02, що означає збільшення працюючого капіталу. Цей показник в 2010-2011рр. нижче за нормативне значення, що може попередити про небезпеку можливого браку грошових коштів для фінансування поточних потреб. Недостача оборотного капіталу, фінансується випусками довгострокових зобов’язань (в 2010р. – 8334,4 млн.дол., в 2011р. – 9184,8 млн.дол.). На підставі консолідованого звіту про прибуток корпорації, можна стверджувати, що нестача коштів викликана розширенням корпорації.

Відношення виторгу від реалізації до середньорічних короткострокових зобов’язань показує, що поточні зобов’язання в 6—6,5 разів перекриваються поточними грошовими потоками, тобто корпорація має у своєму розпорядженні достатні суми, одержувані від реалізації, для погашення поточних платежів. Коефіцієнт покриття короткострокових зобов’язань потоком коштів в 2011р. збільшився на 0,27 порівняно з 2010р. за рахунок збільшення обсягів продажу.