Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛАБОРАТОРНЫЙ ПРАКТИКУМ ИКГ

.pdf
Скачиваний:
79
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.41 Mб
Скачать

точка перетину осей, яка при запуску AutoCAD за умовчанням розташовується в лівому нижньому куті креслення.

У багатьох випадках, особливо в процесі тривимірних побудов, нерухомість світової системи координат може створювати деякі складнощі при викреслюванні, тому часто більш зручним є застосу-

вання користувальницької системи координат, яка, на відміну від світової, може розташовуватися в будь-якому потрібному місці креслення і може бути повернутою в будь-якому напрямі. Інструменти настроювання параметрів користувальницької системи координат докладно будуть розглянуті в теоретичних відомостях лабораторної роботи 2.

При виконанні двовимірних побудов, можна використовувати одну площину ХY тривимірного простору AutoCAD, задаючи координати Z точок об’єктів рівними нулю, або зовсім не задаючи їх, що буде рівноцінним завданню нульових значень.

В AutoCAD координати точок можуть бути задані різними способами. Двовимірні координати можуть задаватися як прямокутні або полярні.

Прямокутні двовимірні координати точки задаються у ви-

гляді значень по осях Х та Y у прямокутній декартовій системі координат. Якщо необхідно задати положення точки в прямокутних координатах, треба в командному рядку записати, наприклад: 50, 100. Це означатиме, що точка буде розташована на відстані 50 одиниць по осі Х та 100 одиниць по осі Y від початку координат (рис. 4, а). Треба звернути увагу на те, що в AutoCAD роздільником між значеннями координат по осях є кома, а роздільником між цілою та дробовою частинами значення є точка.

Полярні координати точки задаються у вигляді відстані від початку координат до точки і кута між віссю Х та уявною прямою, що з’єднує початок координат і точку. Так, наприклад, запис в командному рядку 150<60 означатиме, що точка буде знаходитись на відстані 150 одиниць від початку координат, і кут нахилу уявної прямої, що з’єднує початок координат і точку, до осі Х буде рівним 60° (рис. 4, б).

Кожен із зазначених типів координат може бути заданий в абсолютному або відносному вигляді. Абсолютні координати відраховуються від початку координат, тобто від точки з координатами 0,0,0, а відносні – від останньої заданої на кресленні точки. При введенні в командному рядку AutoCAD відносних координат треба по-

11

чинати запис із знаку &. Так, наприклад, запис у командному рядку &25,50 означатиме, що для побудови даної точки AutoCAD відрахує 25 одиниць по осі Х ( Х) і 50 одиниць по осі Y ( Y) відносно останньої введеної на кресленні точки (рис. 4, в).

Y

 

 

 

Y

 

Y

 

 

 

 

150

 

 

 

 

 

 

 

150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

 

 

 

 

 

 

 

100

 

Y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

60°

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

X

0

X

0

50

100 X

 

 

 

а)

 

 

б)

 

 

в)

 

 

Рисунок 4 – Завдання двовимірних координат

1.4 Компоненти панелі інструментів

Standard (Стандартна) AutoCAD

Панель інструментів Standard (Стандартна) містить піктограми команд, які застосовуються в більшості прикладних програм, написаних під Windows, та деякі специфічні інструменти, характерні саме для АutoCAD. При початкових установках користувальницького інтерфейсу ця панель розташовується одразу під рядком головного меню. На рис. 5 зображена панель інструментів Standard (Стандартна), а нижче наведене описання інструментів у порядку їх розта-

шування на панелі зліва направо.

Рисунок 5 – Панель інструментів Стандартна (Standard)

New (Створити) – інструмент для створення нового файла креслення. Після вибору цього інструменту з’являється початкове діалогове вікно Startup (Запуск), якщо це передбачено системними на-

12

стройками програми. Якщо у системних настройках передбачений запуск АutoCAD без початкового вікна Startup, то після вибору інструменту New (Створити) з’являється діалогове вікно із списком шаблонів, на основі яких можна створити новий файл креслення.

Open (Відкрити) – інструмент для відкриття вже існуючого файла креслення. Після вибору цього інструменту з’являється діалогове вікно відкриття файлу.

Save (Зберегти) – інструмент для збереження файла креслення. Після вибору цього інструменту з’являється діалогове вікно збереження файлу.

Plot (Друкування) – інструмент для виведення файла креслення на друкуючий пристрій. Після вибору цього інструменту з’являється діалогове вікно настройки параметрів друкування файлу.

Plot Preview (Перегляд креслення) – інструмент для попереднього перегляду креслення перед друкуванням. Працює при обранні друкуючого пристрою у вікні настройки параметрів друкування файлу.

Publish (Публікація) – інструмент для створення DWFфайла (Design Web Format), в якому може зберігатися одне або набір креслень в електронному вигляді. Переглядати DWF-файли можна за допомогою програми Autodesk DWF Viewer.

Cut to Clipboard (Вирізати) – інструмент для видалення об’єкту або групи об’єктів з креслення та розміщення їх в буфері обміну Windows для подальшої вставки в інше місце даного креслення або в інше креслення.

Copy to Clipboard (Копіювати) – інструмент для створення копії об’єкту або групи об’єктів та розміщення її в буфері обміну Windows для подальшої вставки в інше місце даного креслення або в інше креслення.

Paste from Clipboard (Вставити) – інструмент для вставки об’єкту або групи об’єктів з буфера обміну Windows в дане креслення або в інше.

Match Properties (Копіювання властивостей) – інструмент для копіювання деяких властивостей одного об’єкту та надання цих властивостей іншому об’єкту або групі об’єктів. Наприклад, можна надати лінії колір, тип та вагу, які задані для іншої лінії.

Undo (Відмінити) – інструмент для відміни останньої виконаної команди.

13

Redo (Повторити) – інструмент для повторення останньої скасованої команди.

Pan Realtime (Панорамування в реальному часі) – інстру-

мент для переміщення простору моделі відносно меж графічної зони в реальному часі для перегляду окремих частин креслення.

Zoom Realtime (Зумування в реальному часі) – інструмент для зміни масштабу відображення креслення в реальному часі. Для збільшення масштабу треба перемістити мишу із затисненою лівою кнопкою вверх, для зменшення – вниз.

Zoom Window (Вікно зумування) – інструмент для збільшення масштабу відображення частини креслення, виділеної вікном. При цьому виділена область креслення збільшується до меж графічної зони.

Треба звернути увагу на маленький чорний трикутник у нижньому правому куті піктограми Zoom Window (Вікно зумування), який означає можливість вибору інших інструментів для зміни масштабу відображення креслення, таких, як Zoom Dynamic (Зумування в динаміці), Zoom Scale (Зумування із задаванням масштабу), Zoom Center (Зумування із задаванням центру), Zoom In (Збільшити масштаб в 2 рази), Zoom Out (Зменшити масштаб в 2 рази), Zoom All (Зумувати все), Zoom Extents (Зумувати в межах). Для вивчення вказаних інструментів рекомендується звернутися до [4].

Zoom Previous (Зумування попереднього) – інструмент для встановлення попереднього масштабу відображення креслення.

Properties (Властивості) – інструмент для виклику вікна Properties (Властивості), в якому можна переглянути або змінити властивості обраного об’єкту або групи об’єктів.

DesignCenter – інструмент для виклику вікна підпрограми DesignCenter, за допомогою якої можна звертатися до інших файлів креслень AutoCAD, копіювати в поточне креслення частини інших креслень AutoCAD (блоки, штриховки, шари, компоновки), властивості об’єктів креслень (типи ліній, текстові стилі, розмірні стилі).

Tool Palettes (Палітри інструментів) – інструмент для ви-

клику вікна Tool Palettes (Палітри інструментів) із вкладками, що можуть містити часто використовувані блоки, штриховки, команди. Елементи до Палітри інструментів можна додати за допомогою під-

програми DesignCenter.

Help (Довідка) – інструмент для виклику вікна довідкової системи AutoCAD.

14

1.5 Інструменти створення та редагування об’єктів двовимірної графіки в АutoCAD

САПР АutoCAD дозволяє використовувати великий набір інструментів для створення та редагування двовимірних графічних об’єктів.

Нижче наведені переліки та описання основних інструментів, які можуть використовуватися при виконанні лабораторних робіт.

1.5.1 Компоненти панелі інструментів Draw (Креслення)

Панель інструментів Draw (Креслення), зображена на рис. 6, містить піктограми команд викреслювання основних графічних примітивів. При стандартній настройці користувальницького інтерфейсу ця панель розташовується зліва від графічної зони головного вікна АutoCAD.

Рисунок 6 – Панель інструментів Креслення (Draw)

Далі наведене описання інструментів у порядку їх розташування на панелі зліва направо.

Line (Відрізок прямої) – інструмент для побудови відрізку прямої шляхом зазначення координат його кінцевих точок.

Construction Line (Пряма) – інструмент для побудови допоміжної безкінечної прямої, що використовується для завдання кутів та рівнів, за якими орієнтуються інші об’єкти. Для побудови допоміжної прямої необхідно вказати координати двох точок, через які вона проходитиме, або обрати інші варіанти побудови шляхом введення відповідних «ключів» в командному рядку. Можливі варіанти побудови допоміжної прямої: горизонтальна пряма, вертикальна пряма, пряма під заданим кутом, пряма-бісектриса кута, пряма на заданій відстані від вказаної прямої.

Polyline (Полілінія) – інструмент для побудови безперервної лінії складної конфігурації, яка може складатися з кількох відрізків прямої або дуг кола в залежності від введеного в командному рядку «ключа».

Polygon (Багатокутник) – інструмент для побудови правильного багатокутника із заданою користувачем кількістю кутів шля-

15

хом послідовного зазначення в командному рядку кількості сторін багатокутника, координат точки центру, способу побудови (вписаний у коло або описаний навкруги кола) та радіусу кола, у яке вписаний багатокутник або навкруги якого описаний. Спосіб побудови визначається введеним в командному рядку «ключем».

Rectangle (Прямокутник) – інструмент для побудови прямокутника шляхом зазначення координат точок його протилежних діагональних кутів або зазначенням його довжини та ширини. Спосіб побудови визначається введеним в командному рядку «ключем».

Arc (Дуга) – інструмент для побудови дуги кола шляхом зазначення координат трьох точок дуги або координат центра дуги та її початкової і кінцевої точок. Спосіб побудови визначається введеним в командному рядку «ключем».

Circle (Коло) – інструмент для побудови кола шляхом зазначення координат точки центра та радіуса кола.

Revcloud («Хмара» перегляду) – інструмент для побудови «хмари» перегляду, що використовується для виділення фрагменту креслення. Для створення «хмари» перегляду треба просто вказати початкову точку лінії виділення та окреслити мишею необхідну область.

Spline (Сплайн) – інструмент для побудови сплайнової лінії шляхом зазначення координат її характерних точок.

Ellipse (Еліпс) – інструмент для побудови еліпса шляхом зазначення координат кінцевих точок першої осі та довжини половини другої осі.

Ellipse Arc (Еліптична дуга) – інструмент для побудови еліптичної дуги шляхом зазначення координат кінцевих точок першої осі, довжини половини другої осі еліпса та кутів, що обмежують дугу.

Insert Block (Вставити блок) – інструмент, який дозволяє вставити в зазначене користувачем місце креслення блок, раніше створений за допомогою інструменту Make Block (Створити блок), із можливістю зміни масштабу блока, кута повороту та із можливістю розділення блока на окремі елементи.

Make Block (Створити блок) – інструмент, який дозволяє об'єднати кілька графічних елементів в одну іменовану структурну одиницю, яка заноситься в базу даних AutoCAD і може бути вставлена в зазначене місце креслення за допомогою інструменту Insert Block (Вставити блок).

Point (Точка) – інструмент для вставки точки.

16

Hatch (Штриховка) – інструмент для нанесення штриховки на область, обмежену зазначеним контуром. У діалоговому вікні, що з’являється після обрання інструменту, можна задати тип штриховки, кут нахилу ліній штриховки, масштаб малюнку штриховки.

Region (Область) – інструмент для об’єднання кількох окремих фрагментів замкненого контуру в єдину лінію. Використовується для побудови утворюючих двовимірних контурів при створенні тривимірних об’єктів.

Multiline Text (Багаторядковий текст) – інструмент для створення багаторядкових текстових написів на кресленні із можливістю завдання параметрів тексту.

1.5.2Компоненти панелі інструментів Modify (Редагування)

Панель інструментів Modify (Редагування), зображена на рис. 7, містить піктограми основних команд зміни параметрів графічних об'єктів. При стандартній настройці призначеного для користувача інтерфейсу ця панель розташовується зліва від графічної зони головного вікна АutoCAD поруч із панеллю Draw (Креслення).

Рисунок 7 – Панель інструментів Modify (Редагування)

Далі наведене описання інструментів у порядку їх розташування на панелі зліва направо.

Erase (Стерти) – інструмент для видалення об'єкту або групи об'єктів з креслення.

Copy Object (Копіювати об'єкт) – інструмент для створення однієї або кількох копій об'єкту чи групи об'єктів. Для створення одразу кількох копій необхідно після обрання об’єкту ввести в командному рядку «ключ» М, тобто Multiple – численне копіювання.

Mirror (Віддзеркалення) – інструмент для створення дзеркальної копії об'єкту чи групи об'єктів. Після обрання об’єкту необхідно задати координати точок, що визначатимуть вісь дзеркального відображення, а потім «ключем» задати опцію: видалити чи ні початковий об’єкт після створення його дзеркальної копії.

Offset (Відступ) – інструмент для створення концентричних контурів та паралельних ліній, розташованих на заданій відстані од-

17

не від одного. Після обрання інструменту спочатку необхідно задати значення відстані, потім – виділити початковий об’єкт, і в кінці – вказати довільну точку з одного чи іншого боку об’єкту, де буде розташований концентричний контур або паралельна лінія.

Array (Масив) – інструмент для створення упорядкованої сукупності однакових об'єктів у вигляді прямокутного або кругового (полярного) масиву. Після обрання інструменту з’являється діалогове вікно, в якому необхідно обрати тип масиву і задати його параметри.

Move (Перемістити) – інструмент для переміщення об'єкту або групи об'єктів шляхом завдання нових координат базової точки.

Rotate (Повернути) – інструмент для повороту об'єкту або групи об'єктів навколо обраної базової точки.

Scale (Масштаб) – інструмент для масштабування об'єкту або групи об'єктів. При цьому збільшуються або зменшуються реальні розміри об'єктів.

Stretch (Розтягнути) – інструмент для розтягування об'єктів. Спочатку необхідно виділити кут або сторону об'єкту рамкою з нижньої правої точки, потім – вказати базову точку, відносно якої буде проводитись розтягування, далі – розтягнути об’єкт в потрібному напрямі. Інструмент не може використовуватися для кола та еліпса.

Trim (Обрізати) – інструмент для обрізання частини контура до межи вказаного січного контура. Спочатку необхідно вказати січний контур, потім – частину урізуваного контуру, яку потрібно видалити.

Extend (Подовжити) – інструмент для подовження лінії до перетину із вказаним контуром. Спочатку необхідно вказати контур, до якого треба подовжити, потім – продовжуваний контур.

Break at Point (Розірвати в точці) – інструмент для розриву контура у вказаній точці.

Break (Розірвати) – інструмент для розриву контура шляхом вирізання фрагменту контура між вказаними точками.

Chamfer (Фаска) – інструмент для побудови фаски (кутового зрізу) в місцях перетину відрізків прямих ліній або їх подовжень шляхом завдання відстаней від точки перетину відрізків до початку зрізу вздовж одного та другого відрізків або шляхом завдання відстані від точки перетину відрізків до початку зрізу вздовж одного відрізку та кута зрізу відносно цього відрізку. Спосіб побудови фаски визначається введеним в командному рядку «ключем».

18

Fillet (Сполучення) – інструмент для сполучення (скруглення) об'єктів дугою вказаного радіуса.

Explode (Розбити) – інструмент для розділення блоків на окремі об'єкти та розділення поліліній і областей на окремі фрагменти.

1.6Завдання режимів викреслювання в АutoCAD

Усамому низу головного вікна AutoCAD розміщується рядок стану (рис. 8), в якому зліва направо розташовуються індикатор координат курсору і ряд перемикачів режимів викреслювання об'єктів: SNAP (Крок), GRID (Сітка), ORTHO (Ортогональне викреслювання), POLAR (Полярне відстеження), OSNAP (Об’єктна прив’язка), OTRACK (Об’єктне відстеження), LWT (Відображення ваги ліній), MODEL/LAYOUT (Простір моделі або листа).

Рисунок 8 – Рядок стану

Нижче описані перемикачі режимів викреслювання, які дозволяють застосовувати зручні настройки та опції при проектуванні.

SNAP (Крок) – включення режиму прив'язки курсору до вузлів невидимої допоміжної сітки, внаслідок чого курсор переміщається в графічній зоні дискретно, з кроком, рівним відстані між сусідніми вузлами сітки.

GRID (Сітка) – включення режиму, в якому в графічній зоні відображується видима допоміжна сітка.

Для того, щоб встановити параметри видимої сітки і прив'я- зки до невидимої сітки, необхідно натиснути праву кнопку миші на однім з перемикачів SNAP або GRID. Після цього з'явиться діалогове вікно, показане на рис. 9, в якому можна задати крок видимої й невидимої сіток по осях Х та Y, кут повороту сітки, тип і стиль при- в'язки до сітки (крокова прямокутна, крокова ізометрична, полярна).

ORTHO (Ортогональне викреслювання) – включення режи-

му ортогонального викреслювання. У режимі ортогонального викреслювання всі побудови графічних об'єктів здійснюються тільки відповідно до напрямів координатних осей прямокутної декартової системи координат.

POLAR (Полярне відстеження) – включення режиму ви-

креслювання графічних об'єктів в полярній системі координат, де координати задаються відстанню від даної точки до початку коорди-

19

нат і кутом, який утворює відрізок між даною точкою і початком координат із віссю Х. При включенні цього режиму в рядку стану відображуються полярні координати. У вікні настройки (рис. 10), яке викликається натисненням правої кнопки миші на перемикачі POLAR, можна задати режим полярного стеження за певними кутами при викреслюванні, для чого необхідно встановити прапорець включення полярного відстеження (Polar tracking on) та вибрати із списку Increment Angle необхідну величину приросту кута. При цьому кути, кратні обраному значенню, будуть указуватись допоміжною лінією із підказкою величини кута. Є можливість зазначення будьяких довільних кутів стеження. Для цього необхідно встановити прапорець Additional angles (Додаткові кути), після чого задати необхідні кути стеження за допомогою кнопки New. Видалення кутів стеження проводиться за допомогою кнопки Delete.

OSNAP (Об’єктна прив’язка) – включення режиму об'єктної прив'язки. У режимі OSNAP при викреслюванні об'єктів курсор займає певні положення при наближенні до характерних точок вже існуючих геометричних об'єктів, як би притягуючись до них.

Конкретні прив'язки до характерних точок задаються при настройці режиму OSNAP у діалоговім вікні, що викликається натисненням правої кнопки миші на перемикачі OSNAP (рис. 11). Для вибору необхідних типів об'єктної прив'язки необхідно встановити відповідні прапорці у вікні настройки.

OTRACK (Об’єктне відстеження) – включення режиму відстеження об'єктних прив'язок, в якому зручно орієнтуватись по характерних точках вже побудованих об’єктів при розміщенні та створенні нових об’єктів. Використання цього режиму робить більш наочним взаємне розташування об'єктів.

LWT (Відобразити або скрити вагу ліній) – включення ре-

жиму відображення ліній з урахуванням їх товщини (ваги). Настройку ваги ліній можна проводити в діалоговому вікні Lineweight Settings, яке викликається через підпункт Lineweight пункту Format або натисненням правої кнопки миші на перемикачі LWT. Діалогове вікно показане на рис. 12.

MODEL/LAYOUT (Простір моделі або листа) – переми-

кання простору моделі на простір листа.

20