Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
27.64 Кб
Скачать

43. Підстави, види та умови матеріальної відповідальності працівників.

Підставою настання матеріальної відповідальності працівників є трудове майнове правопорушення, тобто невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього трудових обов'язків, в результаті чого підприємству, установі чи організації була завдана майнова шкода. Таким чином, на підставі вчинення трудового майнового правопорушення, яке є одночасно трудовим дисциплінарним правопорушенням, а також заподіює роботодавцеві майнову шкоду, можна притягти працівника до матеріальної відповідальності.

Умовами настання матеріальної відповідальності працівника є: 1) пряма дійсна шкода;2) протиправна поведінка працівника;3) вина в діях чи бездіяльності працівника;4) прямий причинний зв'язок між протиправною і винною дією чи бездіяльністю працівника і шкодою, яка настала.

Аналіз трудового законодавства та судової практики дозволяє виділяти такі різновиди матеріальної відповідальності працівників:

1. За розміром відшкодування:обмежена;повна;підвищена (кратна).

2. За суб'єктами:індивідуальна;колективна (бригадна);солідарна.

3. За підставою:договірна;позадоговірна (деліктна).

44. Повна матеріальна відповідальність працівників

Повна матеріальна відповідальність працівників. Сутність повної матеріальної відповідальності полягає в тому, що на працівникові лежить обов'язок нести відповідальність за заподіяну роботодавцеві з вини працівника пряму дійсну шкоду в повному обсязі без будь-якого обмеження. її встановлено головним чином для тих категорій працівників, які обіймають посади чи виконують роботи, безпосередньо пов'язані із зберіганням, обробленням, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей, зобов'язані забезпечити їх повне зберігання і в деяких інших випадках (статті І34,237 КЗпП України та деякі інші нормативні акти). Ці випадки такі.

  1. Між працівником і роботодавцем укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей.

  2. Майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або за іншими разовими документами.

  3. Шкоду заподіяно діями працівника, які мають ознаки діянь, що переслідуються у кримінальному порядку.

  4. Шкоду заподіяно працівником, який перебував у нетверезому стані.

  5. Шкоду заподіяно нестачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), у тому числі при їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та інших предметів, виданих роботодавцем працівникові в користування.

  6. Відповідно до законодавства на працівника покладено повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов'язків.

  7. Шкоду заподіяно не при виконанні трудових обов'язків.

  8. Службова особа винна в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу.

  9. Керівник підприємства, установи, організації всіх форм власності, винний у несвоєчасній виплаті заробітної плати понад один місяць, що призвело до виплати компенсацій за порушення строків її виплати, і за умови, що Державний бюджет України та місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]