Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_SawaF.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
840.26 Кб
Скачать
    1. Техобслуговування електрообладнання

Технічні догляди дозволяють підтримувати електрообладнання в робочому стані. При технічному догляд електрообладнання чистять, перевіряють, змащують, регулюють, заземлюють деякі недовговічні замінюючи частини.

Крім того визначають технічний стан електрообладнання і при наявності

пошкоджень дають розпорядження на поточний або капітальний ремонт. Операції технічного огляду проводять згідно з заздалегідь складеному графіку через установлені періоди роботи електрообладнання. Особливо важливе значення має перевірка і наладка електрообладнання перед вводом в експлуатацію, а також наглядати за його технічним станом в перший період роботи.

При проведенні технічного догляду за асинхронними електродвигунами виконують послідуючі роботи:

Вичищають корпус електродвигуна від пилу стислим повітрям. Бруд очищають дерев’яним шкребком або сухою ганчіркою. Перевіряють затяжку болтів і кріплення кришок електродвигунів. Оглядом електродвигуна переконуються що заземлення ціле і надійне. Контакти, на яких сліди корозії розбирають, зачищають контактні поверхні до металевого блиску шліфувальним папером, змазують технічним вазеліном, збирають і затягують. Легким натиском дерев’яного молотка в радіальному направленні перевіряють цілісність посадки шківа або муфти на валу електродвигуна. Перевіряють підтяжку і при необхідності підтягують ланцюги і паси які ослабли. Оглядом перевіряють цілісність ізоляції вивідних кінців електродвигуна і приводів які підводять живлення.

Ізоляція не повинна мати механічних ушкоджень, тріщин і обвуглених дільниць. Місця проводів з тріщинами, невеликими пошкодженнями обмотують ізоляційною стрічкою.

Знявши кожух розрахункового механізму у електродвигуні з фазним ротором , оглядом перевіряють стан контактних кілець, щіток, траверсів і

обойм. Зношені і пошкоджені щитки замінюють на нові.

Технічний огляд за магнітними пускачами. При проведенні механічних виводів за магнітними пускачами виконують послідуючі роботи:

Викручують гвинти кріплення кришки корпуса пускача і знімають кришку.

Вичищають пускач від пилу стислим повітрям . Протирають частини пускача сухим матеріалом або волосяною щіткою. Обережно щоб не пошкодити деталі із пластмаси, підтягують послаблені болти і гайки.

Декілька разів пускач включають вручну і переконуються у відсутності перекосів контактної системи, в легкості переміщення і відсутності заїдання контактів та інших рухомих частин за нерухомі.

Знімають дугогасну камеру. Оглядом перевіряють головні і блокуючі контакти. Сліди підгоряння на мідних контактах зачищають бархатним надфілем.

Оглядають пружини головних і блокуючих контактів. Зіпсовані пружини замінюють новими, а які мають сліди корозії зачищають і змащують машинним маслом.

Перевіряють елементи кріплення магнітною системою і підтягують послаблені гвинти і гайки.

Оглядом переконуються, що короткозамкнений виток магнітопроводу цілий. Пускачі з пошкодженим короткозамкненим витком підлягають ремонту. Оглядають кришку пускача. Лакове покриття котушки не повинно мати пошкоджень і підтьоків лаку від підігріву. Зважаючи на те, що при перегріві котушки розповсюджується специфічний запах горілої ізоляції.

Перевіряють надійність заземлення металевого корпусу пускача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]