Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсАПК.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
124.24 Кб
Скачать

Розділ 2. Економічна характеристика підприємства

ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» було створено у 1937 році. Місце знаходження господарства: Україна, Харківська область, Харківський район, с. Радгоспне, вул. Насіннєва, 19. Розташоване в 15 км від Харкова. До пунктів здачі сільськогосподарської продукції приблизна відстань 18 км.

Що стосується кліматичних умов на досліджуваному підприємстві, то територія Харківського району, де розташовано землекористування, входить до складу північного середньо-зволоженого агрокліматичного району Харківської області і характеризується помірно-континентальним кліматом з сумою позитивних температур повітря за період з середньодобовими температурами вище +10 – 2700˚С і кількістю опадів за даний період 280 мм.

Найбільш холодним місяцем є січень, а самий теплий – липень. Абсолютний мінімум температур (-37°С) спостерігається у січні, а максимум (+37°С) у липні.

ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» підпорядковане Українській академії аграрних наук. Воно має державну форму власності і діє на основі статуту. Метою створення цього господарства є проведення науко­вих досліджень, апробація їх результатів та впровадження їх у виробництво. Господарство активно сприяє роботі інституту рослинництва та інших науко­вих установ у проведені наукових досліджень. Основною задачею господарства є вирощування елітного та репродуктивного насіння сільськогосподарських культур.

Основна діяльність ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є виробництво і реалізація насіння зернових, зернобобових та технічних культур високих репродукцій.

Головними цілями господарства є збільшення надходження коштів від реалізації продукції, робіт і послуг, а також збільшення прибутків, які необхідно максимально капіталізувати.

Перспективи розвитку підприємства ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ» ІР НААН» є удосконалення сівозмін та підвищення урожайності сільськогосподарських культур (внесення добрив і застосування засобів захисту рослин; своєчасного проведення комплексу робіт; дотримання технологій).

Господарство забезпечує насінням високих репродукцій не тільки господарства Харківської області, а і інших регіонів.

Дослідне господарство здійснює свою діяльність на основі Закону України “Про підприємства в Україні”, статуту Академії та її постановами і наказами, а також статуту Інституту рослинництва. Господарство має власний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банку, відокремлене майно. Та­кож, як і будь-яка юридична установа господарство, має печатку, штамп та інші атрибути, які йому необхідні для ведення діловодства.

Економічною ос­новою діяльності господарства є державна власність України на основні фо­нди, інше майно, закріплене Академією за господарством, а також землі Ака­демії, які були надані господарству згідно державного акту на право користу­вання землею. Землі господарства призначені для виконання його статутних цілей і завдань, вони є загальнодержавною власністю. Господарство не може змінити форму власності, тобто на його території не може бути створено гос­подарство з іншою формою власності, землі не можуть бути передані в орен­ду, на них не можуть створюватись селянсько-фермерські господарства. Оскільки господарство не проходило процес реформування, то воно майже зберегло ту організаційно-економічну структуру та ті землі, які були у нього до процесу розпаювання і на сьогоднішній день не орендує земель.

Серед джерел формування майна господарства є доходи від цінних паперів, бюджетні асигнування Академії, відрахування з інноваційного фонду, доходи держави від реалізації продукції, робіт, послуг, а також від інших видів господарської діяльності, кредити банків та інших кредиторів, придбання майна іншого підприємства, капітальні вкладення і дотації з бюджетів, безоплатні або благодійні внески, інші джерела.

Організаційною структурою досліджуваного підприємства є цехова структура. Виробничі підрозділи об’єднані у цех рослинництва. На кінець 2008 року продукція тваринництва на підприємстві вже не виробляється. Допоміжні, обслуговуючі та підсобні виробництва включають наступні підрозділи: центральний склад, два механізованих зернотоки, автопарк, ремонтну майстерню, будівельну бригаду і столярню.

В господарстві існує лінійно-функціональна система управління, при якій лінійне управління поєднується з консультаційним обслуговуванням з боку відповідних функціональних служб. Кожний із спеціалістів керує діяльністю всіх працівників у межах своєї компетенції без порушення прав лінійних керівників.

Управління виробничими підрозділами здійснюється на двоступінчатій основі, коли керівники низової ланки підпорядковані директору господарства. Управління допоміжними, обслуговуючими, підсобними підрозділами здійснюється також на двоступінчатій основі, коли керівники підрозділів безпосередньо підпорядковані заступнику директора господарства.

Організаційно-економічну характеристику підприємства доцільно розпочати із визначення його розмірів, враховуючи всі фактори - рівень технічної оснаще­ності господарства, його організаційну структуру, ступінь спеціалізації і конце­нтрації виробництва, рівень і кваліфікацію кадрового забезпечення. Оптимальним є такий розмір підприємства, який у певних природно-економічних умовах забезпечує найбільший вихід продукції і прибутку при найменших затратах праці та капіталу.

ДП ДГ «Елітне» є державним дослідним господарством і не підлягає розпаюванню або приватизації, а тому процес реформування земельних відносин його, поки що, не стосується.

Загальний виробничо-господарський стан підприємства приведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1