Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
virobnicha_pr.docx
Скачиваний:
1248
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
53.24 Кб
Скачать

Розділ іі. Види виконаних робіт під час проходження виробничої практики.

За час проходження практики у відділі я виконувала та приймала участь у таких видах робіт: працювала з документами для розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду Наумову Юрію Миколайовичу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ( з земель невитребуваних паїв) на території Новодмитрівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області. Ознайомилася із додатками до пояснювальної записки, які складаються із: заяви замовника, умов відведення, технічного завдання, розпорядження, висновків про погодження проекту землеустрою, довідки про грошову оцінку, акта узгодження меж (додаток ). Ознайомилася з графічними матеріалами, матеріалами вирахування площ правовстановлюючими документами та іншими документами щодо цієї справи. Ознайомилась із технічною документацією із землеустрою щодо складання документів що посвідчують право власності на земельну ділянку гр. Штрикунової Валентини Іванівни для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Правдівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (додаток ), ознайомилась з договорами оренди землі між громадянинами с. Яблунівка та приватним акціонерним товариством «АПК-Інвест» (додаток ).

2.1. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки

Згідно закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та нших видів діяльності. [].

Відведення земельних ділянок – це рішення уповноваженого органу виконавчої влади або місцевого самоврядування відповідно до земельного законодавства про надання землі у власність, користування і оренду підприємствам, організаціям, закладам або окремим громадянам з урахуванням цільового призначення в розмірах, які визначаються проектами землеустрою, а в окремих випадках нормативними документами [].

В даному випадку було для проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду гр. Наумову Юрію Миколайовичу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ( з земель не витребуваних паїв) на території Новодмитрівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (додаток ).

Замовник укладає замовлення з проектною організацією на виконання робіт.

Після подання усіх необхідних документів, проектна організація розробляє проект відведення земельної ділянки, в даному випадку це проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду гр. Наумову Юрію Миколайовичу. Проводяться обстеження земельної ділянки та уточнюється в натурі (на місцевості) межі земельної ділянки.

Складається технічне завдання на розробку проекту відведення і затверджується замовником та погоджується з проектною землевпорядною організацією. Технічне завдання за дорученням замовника розробляє землевпорядна організація, у цьому випадку цей проект розроблявся Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах"

Підставою для розробки проекту відведення є: заява замовника та дозвіл відповідної ради (адміністрації) на розробку проекту відведення земельної ділянки.

Даний проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду гр..Наумову Юрію Миколайовичу, площею 52,0975 га, за адресою: на території Новодмитрівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області включає в себе:

  1. Вихідна земельно-кадастрова інформація

  2. Пояснювальна записка

3. Додатки до пояснювальної записки

  1. Заява замовника

  2. Умови відведення земельних ділянок

  3. Розпорядження Голови Костянтинівської райдержадміністрації про дозвіл на складання проекту відведеня земельної ділянки

  4. Технічне завдання

  5. Висновки

3.5.1 Висновок про погодження проекту землеустрою

3.5.2 Довідка про грошову оцінку земельної ділянки

3.6 Акт узгодження меж

4.Графічні матеріали

4.1 Викопіювання з чергового кадастрового плану

4.2 План відведення земельної ділянки

    1. Земельно-кадастровий план з каталогом координат

5. Правовстановлюючі документи фізичної особи

6. Розпорядження Костянтинівської райдержадміністрації про затвердження проекту щодо відведення земельної ділянки

Необхідно відзначити, що розгляд проекту відведення та прийняття рішення про передачу земельної ділянки у власність є самостійною стадією процесу землеустрою. Так, відповідно до ст.186 ЗКУ [], проекти відведення земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності затверджуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які надають і вилучають земельні ділянки. При цьому зазначені органи можуть затвердити проект відведення землі та прийняти рішення про передачу земельної ділянки, а можуть відхилити проект і направити його на доопрацювання без прийняття рішення про передачу земельної ділянки у власність зацікавлених осіб. Після усунення виявлених недоліків відведення земельної ділянки він підлягає повторному розгляду зазначеними органами державної виконавчої влади або місцевого самоврядування з правом прийняття відповідного рішення.

В разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування в передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється в порядку, встановленим Земельним кодексом. Цей порядок передбачає звернення громадянина з клопотанням, розгляд останнього органом державної влади або місцевого самоврядування, прийняття про це відповідного рішення, підготовку землевпорядної документації, відведення земельної ділянки в натурі, видачу відповідних документів, здійснення реєстрації земельної ділянки тощо. Передача земельної ділянки у власність на підставі набувальної давності вважається здійсненою з моменту реєстрації права власності на землю, а надання її у користування – після реєстрації відповідного договору оренди земельної ділянки.

ІІ-2. Технічна документація із землеустрою щодо складання документів що посвідчують право власності на земельну ділянку

За час проходження виробничої практики я розглянула документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку гр. Штрикуновій Валентини Іванівни для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Правдівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (додаток ).

Підставою для розробки технічної документації є заява яку замовник подає до землевпорядної організації. Після чого дана організація виконує комплекс інженерно – геодезичних робіт по встановленню меж землекористування та підготовки до видачі державного акту на право власності громадянина на земельну ділянку.

З початку треба зібрати всю необхідну інформацію, місце розташування та характеристику об’єкта, пошук та вивчення планово – картографічного матеріалу на район, його розміщення, збір інформації про пункти планової опорної мережі. Вивчаються та збираються юридичні документи, що надають право використання землі.

При польовому обстеженні комісією в присутності представників землекористувача, сільської ради та суміжних землевласників встановлюються зовнішні межі землекористування, про що складений відповідний акт.

Даним прикладом є технічна документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, площею 5,2642 га, гр. Штрикуновій Валентині Іванівни для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, до якого входить:

1. Вихідна земельно-кадастрова інформація (дод ).

2. Пояснювальна записка (дод ).

2.1 Загальні відомості

2.2 Підготовчі роботи

2.3 Розробка схеми розподілу земель

2.4 Юридичне оформлення матеріалів

2.5 Винос у натуру земельних паїв

2.6 Висновок

3. Свідоцтво про право на спадшину (дод ).

3.1 Заява замовника

3.2 Розпорядження райдержадміністрації

3.3 Технічне завдання

3.4 Висновок відділу архітектури

3.5 Висновок відділу Держкомзему

3.6 Висновок відділу культури

3.7 Акт передачі-приймання земельної частки (паю) у натурі

3.8 Список агровиробничих груп грунтів

3.9 Відомість розрахунку грошової оцінки по громадянам

4. Копія державного акту (дод.).

4.1 Викопіювання з чергового кадастрового плану

4.2 Плани зовнішніх меж

5. Правовстановлюючі документи фізичних осіб (дод ).

6. Розпорядження райдержадміністрації про затвердження технічної документації.

Право власності на землю підлягає державній реєстрації і виникає з моменту такої реєстрації. У випадках припинення права власності або права користування на земельну ділянку документи, що посвідчують це право, повертаються до органу, котрий їх видав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]